Een gelukkig nieuw jaar gewenst! Het aanbreken van een nieuw jaar gaat bij veel mensen gepaard met flink wat goede voornemens; meer sporten, gezonder eten, en minder alcohol drinken. De term 'Dry January' is dan ook geen nieuwe. Gedurende de maand januari onthouden mensen zich dan van het drinken van alcohol. Wij vertellen je wat de mentale voordelen hiervan zijn. Lees er in deze blog meer over.

Dry January

De feestdagen zijn net achter de rug. Je hebt je misschien wel propvol gegeten aan het kerstdiner of iets te diep in het glaasje gekeken tijdens oud en nieuw. Het nieuwe jaar staat dan ook voor veel mensen in het teken van het roer omgooien. Nieuwe (gezonde) voornemens worden gesteld, en oude (ongezonde) gewoonten gaan de deur uit. Het kan dat je om je heen van familie of vrienden hoort dat ze meedoen aan 'Dry January', of misschien doe je zelf wel mee. Tijdens de maand januari stoppen mensen massaal met het drinken van alcohol. Zo beginnen ze het nieuwe jaar met een gezonde insteek. 

Het is over het algemeen wel bekend dat alcohol slechte gezondheidsgevolgen met zich meebrengt. Zo verhoogt het de bloeddruk, heeft het invloed op de ontwikkeling van de hersenen, vermindert alcohol het reactievermogen, en kan het zorgen voor sombere- of angstgevoelens. Daarnaast is het drinken van alcohol verslavend. Het is dan ook niet gek dat het drinken van alcoholvrije drankjes steeds populairder wordt. Steeds meer mensen zien de negatieve effecten van alcohol in en bestellen een 0.0 biertje in een restaurant of tijdens een feestje. 

Voordelen

Ook het meedoen aan 'Dry January' wordt hierdoor populairder. Wij zetten een aantal voordelen op een rijtje die mensen ervaren wanneer ze meedoen aan een alcohol loze januari:

  1. Je hebt meer concentratie. Het consumeren van alcohol kan leiden tot vermoeidheid en een afname van concentratie. Gedurende 'Dry January' ervaren velen echter een toename van energie en scherpte in hun denkvermogen. 
  2. Je slaapt beter. Een betere nachtrust zorgt er ook voor dat je uitgerust en opgewekt bent. Dit zorgt vervolgens weer voor een betere mentale gezondheid. 
  3. Je leert om 'nee' te zeggen. Tijdens deze maand leer je om nee te zeggen tegen alcohol. Dit kan je dan vervolgens ook meenemen in andere aspecten van je leven. Zo kan het je een stukje assertiviteit meegeven.
  4. Verlaagt het risico op angst- en paniekaanvallen. Door het regelmatig drinken van alcohol kan je last krijgen van deze klachten. Door alcohol links te laten staan, zal het risico op deze aanvallen dus ook verlagen. 
  5. Het is goed voor je lichaam. Zo kan je gewicht verliezen door te stoppen met het drinken van alcohol, waar veel calorieën in zitten. Daarnaast is het ook een stuk beter voor je huid, en zal je dit verschil ook snel zien. Doordat je lekkerder in je vel zit, zal dit ook meehelpen aan de mentale gezondheid. 

Het kan lastig zijn om deze uitdaging een gehele maand vol te houden. En dat vind niet alleen jij, met jou zijn er nog tal andere mensen die het toch wat lastiger vinden dan verwacht. Dit kan te maken hebben met dat je gewend bent aan het drinken van alcohol tijdens sociale activiteiten. Ikpas heeft hier iets op bedacht. Via hun website kan je jezelf aanmelden om mee te doen met ‘Dry-January’. Zodra je je aanmeldt, ontvang je gedurende de maand januari motiverende mails om de uitdaging vol te houden. Ook kan je een team vormen met collega’s of vrienden zodat jullie elkaar motiveren.

Wat na januari?

En zodra je de uitdaging hebt volbracht, wat dan? Misschien neem je de voordelen die je hebt ervaren wel mee gedurende de rest van het jaar. Zeg bijvoorbeeld wat eerder 'nee' op een alcoholisch drankje en verkies een alcoholvrije lekkernij daarboven. Ook kan het zo zijn dat je juist weer terugvalt in oude patronen. Dit kan werken als een 'yoyo-effect'. Dit houdt in dat wanneer je een strikt dieet hebt gevolgd, je daarna in oude (en soms nog wel ernstigere) gedragingen terugvalt.

Soms kan het helpen om hier samen met een psycholoog over in gesprek te gaan. Bij Psycholoog.nl kunnen wij jou hierbij helpen. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen:

https://www.trimbos.nl/docs/af1526-psychische-klachten-en-alcohol.pdf 

https://www.ggznieuws.nl/waarom-is-dry-january-goed-voor-je-luister-de-podcasts/#:~:text=Van%20veel%20alcoholgebruik%20kan%20je,dat%20ze%20meer%20energie%20hadden

Richard O. de Visser & James Nicholls (2020) Temporary abstinence during Dry January: predictors of success; impact on well-being and self-efficacy, Psychology & Health, 35:11, 1293-1305 

https://ikpas.nl/?gclid=Cj0KCQiAv8SsBhC7ARIsALIkVT0KTDmgXPg-zlwOsGO7CBSx0NuWkHCfKn86UsUW_S-qd9yO5brZdlsaAu_1EALw_wcB 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Zomereenzaamheid: tips om dit tegen te gaan

(12-7-2024)

Zomereenzaamheid kan voorkomen wanneer je geen aansluiting wilt of kunt vinden in de zomerperiode. Lees verder

Voel jij je eenzaam tijdens de zomer?

(9-7-2024)

Lees in deze blog meer over zomereenzaamheid en welke leeftijdsgroep hier het meeste mee kampt. Lees verder

Reisblues: Hoe voorkom je post-vakantie depressie?

(4-7-2024)

Reisblues, of post-vakantie depressie, is een gevoel van somberheid en neerslachtigheid na een vakantie. Wat zijn de oorzaken, en hoe kan je dit voorkomen? Lees verder

Saamhorigheid: met z'n allen juichen voor oranje

(25-6-2024)

Het EK zorgt voor verbintenis, hoe beïnvloed dit de mentale gezondheid? Lees verder