De Tweede Kamerverkiezingen staan voor de deur: op 22 november 2023 zal heel het land massaal hun stem uitbrengen. We stemmen dan op de politieke partij die qua standpunten het beste met onze normen en waarden overeenkomt. Het kan een lastige keuze zijn om te maken. Waar moet je precies op letten? In deze blog leggen wij de rol van de GGZ uit in de Kamerverkiezingen. 

De huidige situatie

Op dit moment zijn er lange wachtrijen voor zorg vanuit de GGZ. Als je met mentale klachten terecht wil bij een professional, dien je een verwijzing te krijgen van de huisarts. Maar met deze verwijzing ben je er nog niet, de wachttijden kunnen namelijk oplopen tot maanden tijd. Het risico hiervan is dat hulpbehoevenden niet op tijd de hulp krijgen die zij nodig hebben. Daarom probeert de huisartsenzorg de specialistische zorg gedeeltelijk op te vangen. De Praktijkondersteuner Huisarts (POH-ggz) en huisartsen zelf zijn er voor de psychische zorg bij lichte mentale klachten. Dit zijn klachten die vaker voorkomend zijn onder de bevolking. POH's en huisartsen vervullen de rol van het verhelderen van de problematiek, het geven van advies en ze geven kortdurende behandelingen. Toch verhelpt dit nog niet het probleem van de oplopende wachtlijsten in de GGZ. Er vindt nog steeds een verstopping plaats tussen de vraag naar psychische hulp en het aanbod dat er is. 

Tweede Kamerverkiezingen

Om te bepalen waar jouw stem dit jaar naar uit gaat tijdens de verkiezingen kan het van belang zijn om de GGZ zorg mee te nemen in deze keuze. Partijen hebben namelijk verschillende ideeën over hoe ze deze zorg willen vormgeven en de wachtlijsten willen terugdringen. Bekijk partijprogramma's om per partij erachter te komen wat deze ideeën precies zijn. Er zijn ook partijen die geen specifieke aandacht besteden aan de geestelijke gezondheidszorg in hun partijprogramma. 

De GGZ roept in haar verkiezingspamflet de politiek op om te investeren in mentale gezondheid. Dit moet gebeuren aan de hand van 2 thema's. De eerste betreft het toegankelijker maken van de GGZ. Het tweede thema focust op snellere en betere zorg voor kinderen en gezinnen. 

De partijstandpunten die te maken hebben met de GGZ, mentale gezondheid en verslavingszorg zijn te vinden op www.kiesvoorggz.nl

Psycholoog.nl

Mocht je op dit moment zelf last hebben van de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg, dan kunnen wij een uitkomst bieden. Bij psycholoog.nl bieden wij psychische hulp bij lichte mentale klachten. Wij werken zonder wachtlijst waardoor je vaak dezelfde week of de week erop al terecht kan voor een kennismakingsgesprek. De gesprekken vinden plaats via een beveiligde videobelverbinding met onze psychologen. Zo kan je de sessies volgen vanuit een vertrouwde omgeving. Dit neemt eventuele reistijd en -kosten af. De zorg die wij bieden is onverzekerd. Deze wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Een voordeel hiervan is dat je snel terecht kan bij mentale klachten en er geen persoonlijke informatie gedeeld wordt met jouw zorgverzekering. 

Ben jij geïnteresseerd in de zorg die wij bieden? Dan kan je vrijblijvend contact met ons op nemen. Plan een gratis adviesgesprek in om de mogelijkheden te bespreken. Ons aanmeldteam zal dan samen met jou achterhalen wat jouw hulpvraag is en of wij hier de juiste zorg bij kunnen bieden. Ook kan je direct contact opnemen met het aanmeld- en adviesteam.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen:

‘Wat zeggen de politieke partijen over…’ de ggz - GZ-psychologie (gzpsychologie.nl)

www.kiesvoorggz.nl 

Een nieuw kabinet (denederlandseggz.nl)