Het komt vast wel eens voor dat je een verkeerde conclusie hebt getrokken over een gebeurtenis. Maar wat als je dit bijna altijd doet? Een manier om deze ongegronde negatieve conclusies te veranderen is de taartpunttechniek. Lees er meer over in deze blog! 

Wat is de taartpunttechniek?  

De taartpunttechniek is onderdeel van cognitieve gedragstherapie. Deze techniek wordt ingezet wanneer iemand snel conclusies trekt en niet naar alternatieve verklaringen zoekt. Iemand blijft dus in eenzijdige, negatieve verklaringen hangen, die wellicht niet kloppen.   

Tijdens de taartpunttechniek wordt er teruggekeken naar deze gebeurtenissen waar iemand een negatieve conclusie aan verbond. Vervolgens worden er alternatieve verklaringen bedacht, die de gebeurtenis op een meer objectieve manier kunnen verklaren. Het wordt vooral ingezet om een negatief zelfbeeld te verbeteren, een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en schuldgevoelens.  

Hoe ziet de oefening eruit in de praktijk 

Bij deze techniek wordt er gekeken hoe waarschijnlijk de conclusies zijn die iemand maakt. Een belangrijk aspect hierbij is de rolverwisseling. De therapeut zal vragen om iemand anders voor te stellen die de gebeurtenis meemaakt. Een voorbeeld van hoe de oefening uitgevoerd kan worden is:  

  • De cliënt beschrijft een negatieve gebeurtenis en de verklaring die hier volgens de cliënt bij hoort.  
  • Vervolgens wordt er aan de cliënt om iemand anders voor te stellen die de situatie meemaakt. 
  • Samen met de therapeut bedenkt de cliënt alternatieve verklaringen voor de gebeurtenis. 
  • De verklaringen worden in een taartpuntdiagram verwerkt, samen met de bijbehorende waarde.  
  • Op deze wijze wordt het duidelijk dat de originele verklaring van de cliënt één van de mogelijke verklaringen is, maar niet de enige.  
  • Vervolgens wordt de originele verklaring nogmaals ge-evalueert.  

Het doel van de oefening is om iemand te leren na een negatieve gebeurtenis eerst rustig na te denken over verschillende verklaringen. Na herhaling zal iemand dit uiteindelijk automatisch doen, waardoor negatieve, snelle conclusies minder vaak voorkomen.  

Hoe kan cognitieve gedragstherapie mij helpen?  

Zoals eerder benoemd is, is de taartpunttechniek een onderdeel van cognitieve gedragstherapie. Dit is een therapie die kan worden ingezet voor verschillende klachten, waaronder angst, stemmingsklachten, stress en een negatief zelfbeeld. Tijdens de therapie wordt er gefocust op de wisselwerking tussen gedachten en gedrag. Bepaalde gedachten geven je een bepaald gevoel, wat weer gedrag kan uitlokken.  

Een negatief zelfbeeld, angst of stress kunnen een grote impact hebben op je dagelijks leven. Bij Psycholoog.nl bieden we onder andere cognitieve gedragstherapie. Ben je op zoek naar een Psycholoog? Of weet je niet zeker waar je de juiste therapie kan vinden voor jouw klachten? Je kunt altijd contact met ons opnemen. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Dialectische gedragstherapie: een krachtige benadering voor emotionele regulatie

(23-5-2024)

Beheers je emoties, verbeter je relaties en bouw een leven dat de moeite waard is met dialectische gedragstherapie. Lees verder

Sociale angst overwinnen: tips en strategieën voor een zelfverzekerd leven

(22-5-2024)

Stap uit de schaduw van sociale angst en omarm je zelfvertrouwen. Lees verder

Vergeet jezelf niet: hoe vind je een balans tussen zelfzorg en zorg voor je kinderen?

(21-5-2024)

Houd je welzijn in balans voor een gelukkiger gezinsleven. Lees verder

Wat is de impact van een miskraam op mentale gezondheid?

(14-5-2024)

Ontdek hoe een miskraam meer is dan een fysieke gebeurtenis en de diepgaande impact ervan op de mentale gezondheid. Lees verder