“Hoeveel glazen alcohol drink je per week?” Dit is een vraag die langs kan komen tijdens een intakegesprek bij een psycholoog. Wanneer er schaamte of ontkenning speelt rondom jouw alcoholgebruik, kan het zijn dat je een antwoord geeft op deze vraag die niet overeenkomt met de werkelijkheid. Wat zijn de consequenties van liegen tijdens een intakegesprek? Je leest er meer over in deze blog.

Een intakegesprek is de eerste kennismaking met een cliënt. Deze kunnen telefonisch plaatsvinden of op locatie. Tijdens een intakegesprek wordt de hulpvraag duidelijk gemaakt en eventuele contra-indicaties besproken. Aan de hand van dit eerste gesprek wordt bepaald of de praktijk of psycholoog jou de juiste hulp kan bieden. 

Waarom wordt er gelogen?

Het uitspreken van leugens tijdens een intakegesprek komt vaak voort uit schaamte of ontkenning. Schaamte voor een verslaving die onderliggend kan zijn aan mentale problematiek bijvoorbeeld. Maar ook sociale wenselijkheid kan een rol spelen. Dit houdt in dat je antwoorden geeft waarvan je denkt dat die verwacht worden door anderen.

Ook kan het zo zijn dat het niet de eigen keuze is geweest om in gesprek te gaan met een psycholoog. Wanneer dit opgelegd is door anderen, kan het zijn dat iemand niet voldoende gemotiveerd zal zijn. Deze demotivatie kan leiden tot het niet volledig delen van de waarheid tegenover de hulpverlener.

Wat zijn de consequenties?

Iedereen liegt wel eens, maar wanneer kunnen bepaalde leugens consequenties hebben voor het verdere verloop van de therapie? Dit is afhankelijk van de mate van liegen en de zaken waarover gelogen wordt. Zo kan het meer impact hebben om te liegen over persoonlijke zaken dan over de reden waarom je vijf minuutjes te laat bent. Wanneer er gelogen wordt over persoonlijke zaken die van belang zijn voor de therapie of de hulpvraag, kan dit het verdere verloop van de therapie in de weg zitten. Zodra de cliënt zichzelf niet volledig openstelt, kan er maar tot een bepaalde diepte behandeld worden. 

Mensen stappen naar de psycholoog toe wanneer ze kampen met problemen en graag een uitweg hiervoor willen vinden. Niet volledige blootstelling zal ervoor zorgen dat de problematiek waarmee iemand kampt niet volledig zal afnemen of op een later moment terug kan keren. Uiteindelijk heeft het uitsluitend negatieve effecten voor jezelf wanneer je niet de volledige waarheid deelt met de hulpverlener. 

Hoe kan je het voorkomen?

Weet je van jezelf dat je wel eens informatie achterhoudt? En kan dit dan ook soms onbewust gebeuren? Geef dit dan vooral aan bij de psycholoog tijdens het intakegesprek. Zo kan de psycholoog hierop letten en jou de juiste handvaten bieden. 

Of lieg je bewust over bepaalde onderwerpen omdat je bang bent voor de reactie van de psycholoog? Houd dan in je achterhoofd dat psychologen professioneel te werk gaan. Een psycholoog behandelt jou zonder oordeel. Alle psychologen hebben een geheimhoudingsplicht, waardoor ze vertrouwelijk om gaan met jouw persoonlijke verhaal. 

Onze psycholoog Eline deelt hier tips over hoe jij je voor kan bereiden op een intakegesprek.

Ben jij benieuwd of een psycholoog jou kan helpen of wil je een intakegesprek plannen? Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen:

Kottler, J. & Carlson, J. (Eds.)  2011. Duped. Lies and Deception in psychotherapy. New York/London: Routledge.

Blanchard, M., & Farber, B. A. (2016). Lying in psychotherapy: Why and what clients don’t tell their therapist about therapy and their relationship. Counselling Psychology Quarterly, 29(1), 90–112.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De kracht van praten: waarom praten met een psycholoog je kan helpen

(2-12-2024)

"Waarom zou ik in gesprek gaan met een psycholoog?" Lees verder

Fake News over mentale gezondheidsproblemen op sociale media

(20-11-2024)

Blijf kritisch bij het consumeren van content over mentale gezondheid op sociale media. Lees verder

Gender en seksuele identiteit in de psychotherapie

(11-11-2024)

Het belang van inclusieve therapie. Lees verder

Wachttijden in de GGZ: Patiënten en naasten slepen de staat voor de rechter

(31-10-2024)

De rechtszaak tegen de staat is een signaal dat de huidige wachttijden niet meer geaccepteerd worden. Lees verder