Je loopt telkens weer tegen dezelfde patronen aan. Je werkt jezelf elke keer voorbij, want het is nooit goed genoeg. En ook al bedoel je het niet zo, je eindigt elke keer in een conflict met je partner. Lees in deze blog meer over disfunctionele patronen.  

Wat zijn disfunctionele patronen?  

Gedurende ons leven ontwikkelen we patronen die resulteren in bepaald gedrag. Deze patronen vormen zich vaak in de kindertijd. Disfunctionele schema's worden vaak in verband gebracht met persoonlijkheidsproblematiek. De patronen komen vaak voort uit reacties die mensen uit je omgeving gaven. Je kunt jezelf snel de schuld geven van iets of hele hoge eisen stellen aan jezelf, of het gevoel hebben jezelf te moeten straffen. 

Er zijn veel verschillende patronen die je gedurende je leven kunt ontwikkelen. Dit zijn enkele voorbeelden: 

  • Je raakt snel beledigd en reageert hier boos op, waardoor mensen afstand van je nemen.  
  • Door angst of onzekerheid stel je je afhankelijk op tegenover een partner of familielid.  
  • Je past je altijd aan de ander aan, waardoor je niet weet welke behoeftes jij hebt. 

Wat kan de impact zijn van deze patronen?  

Het hebben van disfunctionele patronen kan een grote impact hebben op verschillende gebieden van je leven. Het kan een invloed hebben op je relaties en er kunnen conflicten en misverstanden ontstaan. Daarnaast kan je een gebrek aan verbondenheid voelen, omdat de ander je niet begrijpt. Hierdoor kan het moeilijk zijn om nieuwe relaties aan te gaan en te onderhouden, vanwege problemen in communicatie.  

Verder kan het invloed hebben op je emoties. Disfunctionele patronen kunnen leiden tot angstgevoelens, woede, depressieve gevoelens, schuldgevoelens of schaamte. Bepaalde patronen kunnen ervoor zorgen dat je moeite ervaart met het reguleren van je emoties.  

Disfunctionele patronen kunnen ook invloed hebben op je zelfbeeld en je zelfwaardering. Als je bijvoorbeeld hele hoge eisen stelt aan jezelf en het gevoel hebt dat je jezelf moet straffen, kan dit zorgen voor een negatief zelfbeeld. Er kan een gebrek aan zelfacceptatie optreden.  

De impact van disfunctionele patronen verschilt per persoon. Wanneer je een betere sociale ondersteuning hebt en veel veerkracht bezit, is de impact waarschijnlijk minder groot.  

Welke behandelingen zijn er?  

Disfunctionele patronen kunnen worden doorbroken door middel van therapie. Een van de meest gebruikte therapievormen is schematherapie. Tijdens schematherapie praat je met een psycholoog over jouw disfunctionele patronen. Je bespreekt waar deze patronen vandaan komen en probeert ze bewust om te buigen naar meer helpende patronen.  

Een andere therapievorm die kan worden ingezet is cognitieve gedragstherapie (CGT). Tijdens CGT wordt worden disfunctionele gedachten onderzocht en meer functionele gedachten in de plaats gezet. Daarnaast wordt er gefocust op het ontwikkelen van betere coping strategieën en het reguleren van emoties.  

Disfunctionele patronen kunnen een grote impact hebben op je leven en je dagelijks functioneren. Wanneer je merkt dat je keer op keer tegen dezelfde problemen aanloopt, kan het je helpen om hier met een psycholoog over te praten. Bij Psycholoog.nl is het mogelijk om schematherapie en cognitieve gedragstherapie te volgen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Ontdek hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen of plan een gratis adviesgesprek

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Voorkom Isolatie in het Koude Seizoen

(1-10-2024)

Blijf verbonden en versla eenzaamheid: tips om sociale isolatie te voorkomen tijdens het koude seizoen. Lees verder

Het Herfstseizoen voor Introverte Mensen

(30-9-2024)

De rust van de herfst, met zijn vallende bladeren en kortere dagen, biedt introverte mensen de ideale gelegenheid om tot zichzelf te komen. Lees verder

(on)gezonde Copingstijlen

(5-9-2024)

Van ongezonde naar gezonde coping: hoe pak je dit aan, en waar begin je? Lees verder

Is een zondagskind een geluksvogel?

(13-8-2024)

De term 'zondagskind' draagt zowel positieve als negatieve kanten met zich mee Lees verder