Op 17 februari is het “Doe vriendelijk dag”. Op deze dag besteden we extra aandacht aan iemand anders. Dit kan iets heel kleins zijn, maar een groot verschil maken voor iemand. Vriendelijkheid kan ook veel voordelen hebben voor jezelf. Lees in deze blog wat vriendelijkheid met jou kan doen!  

Waarom is het ook voor je eigen welzijn goed om vriendelijk te zijn?  

We waarderen mensen die vriendelijk zijn. Vaak voelen we onszelf ook beter als we vriendelijk zijn tegen iemand. Het geeft ons een goed humeur. Dit zorgt ervoor dat ons welzijn verbeterd. Dit kan zowel mentaal als fysiek zijn. Door aardig te zijn, komt er in ons brein een hormoon vrij. Dit hormoon heet oxytocine. Door dit hormoon wordt ons empathisch vermogen groter en onze sociale omgang gestimuleerd. Daarnaast zorgt het ervoor dat onze bloeddruk verlaagt. Naast oxytocine komt er ook dopamine en serotonine vrij wanneer je vriendelijk bent tegen iemand.  

Vriendelijkheid tonen werkt ook stress verlagend. Het blijkt een effectieve strategie te zijn om de impact van spanning en angst op ons emotionele systeem te verminderen. Mensen die vriendelijk zijn hebben volgens onderzoek 23 procent minder cortisol in hun lichaam. Vriendelijkheid kan er dus voor zorgen dat je langer leeft! 

Wat doen kleine momenten van aardigheid met je? 

Vriendelijkheid kan in de kleine dingen zitten. De deur voor iemand openhouden kan al een verschil maken in iemands dag. Dit wordt ook wel beschreven als de “helpers high”. De feel good- gebieden in onze hersenen lichten op en er komt dopamine vrij. 

Vriendelijkheid is essentieel in het opbouwen van allerlei soort relaties, zoals bijvoorbeeld vriendschapsrelaties en professionele relaties. Samenwerken, delen en het creëren van sociale connecties zijn allemaal gecentreerd rondom vriendelijkheid.  

Vriendelijke gebaren die jij zelf kunt maken

Vriendelijkheid zit dus in een klein gebaar die jij makkelijk zelf naar iemand kan maken. Lees hier een aantal tips en voorbeelden van vriendelijkheid die jij op deze dag makkelijk kunt uitvoeren. 

  • Geef een complimentje: we vinden het allemaal leuk om een complimentje te ontvangen. Je kunt iemand een compliment geven op veel verschillende vlakken. Je kan iemand complimenteren op zijn of haar uiterlijk, persoonlijkheid, werkhouding, talent, motivatie of het feit dat iemand behulpzaam is. Je kunt een compliment nog sterker maken door uit te leggen waarom je het compliment geeft.
  • Help een vreemde: iedereen kan wel eens hulp gebruiken. Het is dan fijn dat iemand die hulp aan je geeft. Dit kan bijvoorbeeld in de supermarkt zijn, wanneer iemand niet bij een bepaald product kan.
  • Verras iemand: iemand verrassen is ook een vorm van vriendelijkheid. Je kunt bijvoorbeeld een kaartje sturen naar een vriendin of koken voor je partner. Dit waardeert deze persoon waarschijnlijk heel erg, en jij voelt je daardoor ook goed.  
  • Geef iets weg: We hebben allemaal wel spullen die we eigenlijk niet meer gebruiken, maar waar we iemand anders heel blij mee kunnen maken. Dit kan kleding zijn, maar ook bijvoorbeeld ook huishoudelijke producten. Hier kun je iemand erg gelukkig mee maken.  

Natuurlijk hoef je deze vriendelijke gebaren niet alleen op 'doe vriendelijk dag' te maken, maar kun je op deze manier elke dag anderen blijer maken! 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe ga je om met klimaatangst?

(21-6-2024)

Klimaatverandering is een feit, maar angst hoeft niet je dagelijkse realiteit te zijn. Lees verder

MDMA in behandelingen: een nieuwe benadering van therapie

(13-6-2024)

Ontdek de wetenschappelijke inzichten en mogelijkheden van MDMA in de geestelijke gezondheidszorg. Lees verder

De toekomst van de gezondheidszorg: de kracht van E-Health

(31-5-2024)

E-health: de toekomst van toegankelijke en efficiënte gezondheidszorg. Lees verder

Ontmaskerd: 10 veelvoorkomende mythen in de psychologie

(27-5-2024)

Ontdek de waarheid achter populaire misvattingen en leer hoe ze onze kijk op mentale gezondheid beïnvloeden. Lees verder