Je hersenen worden gevormd door de ervaringen die je in je leven opdoet. Deze kunnen positief zijn, maar het kunnen ook tegenslagen zijn. Recent onderzoek toont aan dat tegenslagen het functioneren van je brein blijvend kunnen aanpassen. Maar hoe ga je nu het beste om met tegenslagen? Lees er hier meer over! 

Tegenslagen in het brein 

Recent hebben onderzoekers van het Radboudumc een onderzoek gepubliceerd waarin ze aantonen dat tegenslagen het functioneren van je hersenen permanent veranderen. Dit deden ze door een groep mensen gedurende een lange tijd te onderzoeken. Ze verzamelden allerlei informatie over deze mensen, waaronder de tegenslagen die ze hebben meegemaakt. Denk bijvoorbeeld aan complicaties tijdens de bevalling, een ernstig ongeluk, misbruik of een scheiding. Deze gebeurtenissen laten blijvende veranderingen achter in ons brein. De onderzoekers gaven aan zelfs gebeurtenissen van 25 jaar geleden terug te kunnen zien in de hersenen. 

Met deze nieuwe informatie kunnen onderzoekers beter voorspellen wie er een verhoogde kans heeft op het ontwikkelen van een psychiatrische aandoening. Vooral angstklachten waren goed te zien. Deze spelen een centrale rol bij veel psychische aandoeningen.   

Hoe ga je het beste om met tegenslagen? 

De kans is groot dat jij in je leven een tegenslag gaat meemaken. Soms zijn tegenslagen klein, zoals een afspraak die niet doorging of een product dat uitverkocht is. Sommige tegenslagen zijn groter, zoals een grote ramp of het verliezen van een dierbare. Er zijn een aantal tips die je kunt gebruiken wanneer je een tegenslag hebt:  

  • Zoek steun bij naasten: een tegenslag kan een grote impact hebben op je leven. Het kan helpend zijn om hier met iemand in je omgeving over te praten. Deze persoon kan je helpen om uit de tegenslag te komen.  
  • Zie het als een leermoment: in het moment kan een tegenslag voelen als iets rampzaligs. Wanneer je weer uit bent, kun je het zien als een leermoment. Bedenk bijvoorbeeld hoe je ervoor kan zorgen dat het niet nog een keer gebeurt. Maar kijk ook naar welke inzichten je het heeft gebracht.  
  • Laat je emoties vrij: een tegenslag kan een groot aantal emoties teweegbrengen. Denk aan verdriet, boosheid of teleurstelling. Het is niet erg om deze emoties te voelen. Neem even tijd voor jezelf zodat je de tegenslag kunt verwerken. Let wel op dat je niet te lang in de negatieve emotie blijft hangen. Zorg dat je je na een korte tijd weer herpakt.  
  • Focus op het positieve: het kan lastig zijn om iets positiefs te bedenken als je net iets vervelends hebt meegemaakt. Probeer de gebeurtenis te relativeren. Je hebt nog een dak boven je hoofd, nog vrienden en familie of misschien nog een leuk uitje voor de boeg.  

Hoe je met een tegenslag omgaat, is natuurlijk afhankelijk van de aard en ernst van de tegenslag. Probeer vast te houden aan de gedachte dat tegenslagen tijdelijk zijn.  

Sommige tegenslagen kunnen zo heftig zijn, dat ze een trauma veroorzaken. Hierdoor kan het soms lastig zijn om na een korte tijd verder te gaan met je leven. Ook kunnen er andere klachten door ontstaan, zoals angst of depressieve gevoelens. Wanneer dit het geval is, kan het goed zijn om professionele psychologische hulp te zoeken. Bel ons gerust voor meer informatie of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht   

 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De rol van geur in de mentale gezondheidswereld: aromatherapie

(28-5-2024)

Aromatherapie, waarbij essentiële oliën worden ingeademd of op de huid worden aangebracht, kan positieve effecten hebben op zowel lichamelijk als mentaal welzij… Lees verder

Neuroplasticiteit: hoe houd jij je brein flexibel?

(24-5-2024)

Jouw hersenen zijn erg flexibel. Zo kunnen ze herstellen na herenbeschadiging, Hoe maak je gebruik van deze neuroplasticiteit in het dagelijkse leven? Lees verder

Foetaal-alcoholsyndroom: de mentale gevolgen

(30-4-2024)

Foetaal-alcoholsyndroom is een vorm van FASD. Het alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap zorgt voor ontwikkelingsproblemen van het embryo. Kindere… Lees verder

Wat doet trauma met je brein?

(21-2-2024)

Trauma beïnvloed iedereen verschillend. Lees in deze blog wat trauma kan doen met je brein! Lees verder