Het gebruik van etherische oliën is al eeuwenoud. Zo werden deze in de middeleeuwen gebruikt voor medicinale en antibacteriële doeleinden. In de hectische wereld van vandaag, is er een groeiende (her)interesse in deze eeuwenoude holistische benadering. Deze blog verkent de rol van geur, met een speciale focus op aromatherapie, en hoe deze vorm van therapie kan bijdragen aan emotioneel en psychologisch welzijn.

Aromatherapie

Aromatherapie is een holistische geneeskunde die etherische oliën gebruikt om gezondheid en welzijn te bevorderen. Deze oliën, ook wel essentiële oliën genoemd, worden gehaald uit planten en hebben krachtige eigenschappen die zowel lichamelijk als mentaal positieve effecten kunnen hebben. De geur van deze oliën wordt opgenomen door middel van inhalatie of door het in te masseren op de huid. Beide manieren kunnen een directe invloed hebben op de hersenen en het zenuwstelsel.

Hoe werkt dit dan precies? Wanneer we een geur inademen, worden geurstoffen via de neus naar de olfactorische zenuwen in de hersenen gestuurd. Deze zenuwen zijn direct verbonden met het deel van de hersenen dat emoties, geheugen en hormonale reacties reguleert. Essentiële oliën zoals lavendel, pepermunt, en eucalyptus kunnen kalmerende, stimulerende of verfrissende effecten hebben. De precieze effecten zijn afhankelijk van de samenstelling van de oliën die gebruikt worden tijdens de therapie.

Voordelen 

  • Stressvermindering: Lavendelolie staat bekend om de kalmerende werking en wordt vaak gebruikt om stress- en angstklachten te verminderen.
  • Verbetering van de Slaapkwaliteit: Geuren zoals kamille en ylang-ylang kunnen de slaapkwaliteit verbeteren door ontspanning te bevorderen.
  • Stemming Verbeteren: Citrusoliën zoals sinaasappel en citroen zijn opwekkend en kunnen helpen bij depressieve gevoelens.
  • Concentratie en Focus: Pepermunt- en rozemarijnolie kunnen helpen bij het bevorderen van concentratie en het versterken van het geheugen.

Zelf toepassen

Het gebruik van essentiële oliën kan je, naast aromatherapie, ook zelf toevoegen aan jouw dagelijkse routine. Zo bestaan er een hoop diffusors die de geur van de oliën in een ruimte aromatisch kunnen verspreiden. Naast de mentale voordelen van het aromatisch verspreiden van essentiële oliën, kunnen ze ook de lucht zuiveren van ongewenste geuren en bacteriën. Het combineren van deze geurervaring met smaaksensaties kan ontspannend werken. Bijvoorbeeld, het drinken van een warme kop kamillethee (smaak) terwijl een diffuser lavendelolie verspreidt (geur) kan een krachtige manier zijn om zowel lichaam als geest te kalmeren.

Aromatherapie biedt eenvoudige, maar effectieve methoden om stress te verminderen, stemming te verbeteren en algehele mentale gezondheid te bevorderen. Terwijl wetenschappelijk onderzoek blijft groeien, wordt het steeds duidelijker dat deze oude praktijken waardevolle hulpmiddelen kunnen zijn in een gebalanceerd en gezond leven.

Wanneer je merkt dat je door mentale gezondheidsproblemen niet meer goed functioneert, is de belangrijkste stap om professionele hulp te zoeken. Bij Psycholoog.nl werken we niet met aromatherapie, maar bieden wij wel andere therapievormen aan. Lees hier meer over onze werkwijze, en voor welke therapieën je wel bij ons terecht kan. Heb je vragen? Neem direct contact op met ons aanmeldteam via 085-2733339 of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Bronnen:

Seo, J. Y. (2009). The effects of aromatherapy on stress and stress responses in adolescents. Journal of Korean Academy of Nursing, 39(3), 357-365.

Buckle, J. (2015) Clinical Aromatherapy. Essential Oils in Healthcare.

Karadag, E. et al – Effects of aromatherapy on sleep quality and anxiety of patients. Nursing in Critical Care 2017; 22 (2): 105 – 112. 

Bakkali, F., Averbeck, S., Averbeck, D., & Idaomar, M. (2008). Biological effects of essential oils–a review. Food and chemical toxicology, 46(2), 446-475.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt over de Week van de Mentale Gezondheid

(5-6-2024)

Deze week (van 3 tot en met 8 juni) is het de Week van de Mentale Gezondheid. Wat houdt dit in en waarom is het belangrijk? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

De impact van ouderlijke druk op hun kinderen: Hoe prestatiedruk hun geestelijke gezondheid kan beïnvloeden

(27-5-2024)

Prestatiedruk kan een negatief effect hebben op je mentale gesteldheid, motivatie en levensgeluk. Verwachtingen van ouders kunnen hierin meespelen. Lees verder

De rol van familie en vrienden in het herstel van verslaving: Ondersteuning en betrokkenheid

(22-5-2024)

Een verslaving heeft veel impact op de omgeving. Lees hier meer over de rol die naasten kunnen spelen in het herstel. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder