Al eeuwenlang streven filosofen, therapeuten en wetenschappers naar antwoorden op vragen over geluk, welzijn en de betekenis van het leven. Een groeiend aantal mensen begint te geloven dat holisme een sleutelrol speelt in het begrijpen van deze levensvragen. Maar wat betekent holisme nu eigenlijk in de context van ons streven naar geluk? 

Wat is het holisme? 

Het holisme is een filosofische benadering die stelt dat de delen van een systeem alleen begrepen kunnen worden in relatie tot het geheel. Dit betekent dat holisten geloven dat alles met elkaar verbonden is en dat het geheel meer is dan de som der delen. Deze benadering wordt vaak toegepast in diverse disciplines, waaronder de psychologie, geneeskunde, en ecologie. 

Wat is een holistische leefstijl? 

Een holistische levensstijl is een manier van leven waarbij je naar het grote geheel kijkt. Dit omvat het streven naar evenwicht en harmonie op alle niveaus van je leven: lichamelijk, mentaal, emotioneel, sociaal en spiritueel. Je probeert je leven dus niet te verbeteren door je op één ding te concentreren, zoals goed eten, persoonlijke groei, spiritualiteit of bijdragen leveren. Je focust juist op alle factoren samen. Alles is immers met elkaar verbonden. 

Een holistische levensstijl is niet voor iedereen hetzelfde. Het gaat erom dat je jezelf goed kent en dan een manier van leven vindt die alle delen van jezelf verzorgt. Het is meer een manier van denken dan een vast plan. 

Meestal beperken we ons tot drie aspecten wanneer we een holistische leefstijl willen toepassen: je geest, je lichaam en je ziel. Sommige mensen voegen daar nog een sociaal element aan toe, anderen vinden het belangrijk om geest en emoties apart te zien. Deze drie aspecten beïnvloeden elkaar.  Als je bijvoorbeeld niet goed slaapt (lichaam), kan dat komen door zorgen (geest), en daardoor vermijd je misschien contact met anderen (ziel).  

Wat is het belang van een holistische leefstijl voor ons welzijn? 

Een holistische levensstijl is cruciaal voor ons mentale welzijn. We kijken namelijk niet alleen naar een specifieke behoefte maar naar verschillende behoeften en hoe deze samenhangen. Door alle aspecten van ons leven te erkennen en te verzorgen, kunnen we een dieper gevoel van welzijn ervaren. Dit kan ons helpen om beter met stress om te gaan, onze emoties te begrijpen en een gevoel van innerlijke rust en voldoening te vinden. 

Hoe kan ik holistisch leven? 

  • Leef in het hier en nu: train je geest om in het moment te zijn en bewust te zijn van je gedachten, gevoelens en omgeving. Laat het verleden en de toekomst voor wat het is. Mindfulness kan je hier bijvoorbeeld bij helpen.  
  • Zorg voor je lichaam: je lichaam is een deel van het geheel, dus zorg hier goed voor. Geef je lichaam de zorg en aandacht die het verdient door gezond te eten, regelmatig te bewegen en voldoende rust te nemen. 
  • Streef naar balans: zoek naar evenwicht tussen werk, ontspanning, sociale interacties en tijd voor jezelf. 
  • Zoek verbinding: maak nieuwe verbindingen met mensen die in dezelfde levensfase als jij zitten en laat relaties die je niet meer helpen achterwege.  
  • Zelfzorg: neem regelmatig de tijd om te ontspannen, jezelf te verwennen en je batterij op te laden.  
  • Mediteer: meditatie kan helpen om innerlijke rust te krijgen en de belevenissen van je dag op een gezonde manier te verwerken. 

Struggle jij met jouw leefstijl, zou je hier graag verandering in zien maar krijg je dit niet voor elkaar? Psycholoog.nl helpt je graag verder! Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou betekenen, neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat betekent het hier en nu in ACT?

(26-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vierde blog alles over het hier en nu. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder

Hoe herken ik een beginnende burn-out?

(11-7-2024)

Burn-out is een veelvoorkomend probleem. Het ontstaat vaak geleidelijk, daarom is het belangrijk om beginnende klachten te herkennen. Lees er hier meer over! Lees verder