Mediteren werd lang gezien als iets zweverigs, maar de laatste tijd zijn er steeds meer onderzoeken die positieve effecten in het lichamelijke en mentale welzijn toeschrijven aan meditatie. In deze blog lees je hoe je het beste kan mediteren en welke voordelen mediteren heeft.  

Wat is meditatie? 

Mediteren is oorspronkelijk afkomstig uit het Vedische Hindoeïsme en werd gebruikt om spirituele en geestelijke verlichting te vinden. Vroeger werd meditatie gezien als iets zweverigs, maar tegenwoordig zijn er steeds meer onderzoeken gedaan naar de werking van mediatie. We krijgen tegenwoordig namelijk steeds meer prikkels te verwerken. Meditatie is een manier om hiermee om te gaan. Een onderzoek heeft aangetoond dat mediteren al snel effect heeft. Na twintig minuten vindt er in het lichaam een reactie plaats die het tegenovergestelde is van een “fight or flight-response". Je hartslag gaat omlaag en je ademhaling wordt rustig. Een meditatie wordt ook wel alerte ontspanning genoemd. Je bent mentaal alert, maar je ervaart tegelijkertijd een diepe rust. 

Hoe mediteer ik? 

Er is niet één goede methode om te mediteren, maar er zijn wel een aantal tips die kunnen helpen om de meditatie succesvol te laten verlopen:  

  • Bouw de meditatie langzaam op. Begin eerst met 1 keer per dag 10 minuten. Na een aantal keer kun je telkens iets langer en vaker mediteren.  
  • Zoek de juiste houding. Het is belangrijk dat je een ontspannen houding aanneemt wanneer je gaat mediteren. Het is hierbij belangrijk dat je niet in slaap kan vallen, tenzij dit het doel is van je meditatie. Zoek bijvoorbeeld een stoel waar je comfortabel in kan zitten.  
  • Focus op je ademhaling. Tijdens een meditatie heb je een ontspannen ademhaling. Concentreer je op het gevoel van de lucht die in en uit je longen stroomt. Zorg ervoor dat je een buikademhaling hanteert en dat de ademhalingen allemaal ongeveer even lang zijn.  

Er zijn een aantal verschillende meditatiemethoden. De meeste hebben de volgende basiselementen: je zit stil, je concentreert je bijvoorbeeld op je ademhaling en laat opkomende gedachtes weer gaan. Een andere manier van mediteren is meer open. Je bent je bewust van alle prikkels die om je heen zijn, en probeert deze objectief en zonder oordeel te observeren.  

Wat zijn de voordelen van mediteren?  

Volgens verschillende onderzoeken brengt meditatie een groot aantal voordelen met zich mee. Hieronder zijn enkele voorbeelden beschreven:  

  • Het is goed voor je lichaam. Meditatie maakt je lichaam rustig, maar tegelijkertijd alert. Het kan je bloeddruk en hartslag verlagen. Verder ontspant het je spieren. Volgens sommige onderzoeken kan het zelfs je immuunsysteem verbeteren en pijn dragelijker maken.  
  • Het is goed voor je mentale welzijn. Meditatie helpt om je angstige gevoelens te verminderen en je zelfvertrouwen te verbeteren. Verder helpt het tegen stress en stress gerelateerde klachten.  
  • In een medisch onderzoek kwam naar voren dat de huid van psoriasispatiënten die aan meditatie deden vier keer zo snel genas dan de controlegroep. In een ander onderzoek kwam naar voren dat kankerpatiënten die mediteerden na een aantal weken minder last hadden van somberheid, woede, angst en pijnklachten. Ook hadden ze meer energie en minder hartproblemen.  
  • Mediteren kan je helpen om je prestaties te verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sportprestaties.  

Wil jij meer informatie over mediteren of wil je hulp bij angstklachten of somberheid? Neem dan contact op met ons of plan een adviesgesprek in!

 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder

Hoe herken jij je eigen vermijdingsgedrag?

(6-6-2024)

Een lastige situatie vermijden lucht in het moment vaak op, maar kan op lange termijn voor problemen zorgen. Maar hoe herken je vermijdingsgedrag bij jezelf? Lees verder

De kracht van de transdiagnostische aanpak

(6-6-2024)

Bij Psycholoog.nl kijken we verder dan diagnoses en richten we ons op jouw unieke verhaal. Lees verder

Waarom kan ik niet huilen?

(5-6-2024)

Niet kunnen huilen kan erg vervelend zijn, vooral als je het verdriet wel voelt. Lees in deze blog meer over waar dit vandaan kan komen. Lees verder