Online gokken is sinds 2021 legaal. Denk hierbij aan het spelen van casinospellen op de computer of bijvoorbeeld geld inzetten op de uitslag van voetbalwedstrijden. Zulke websites zijn erg toegankelijk en er mocht tot voorkort zelfs reclame voor worden gemaakt. Hierdoor zien veel mensen, en dan vooral jongeren, de risico's niet in van het online gokken. 

Dat de risico's vrij onbekend zijn blijkt dan ook uit de cijfers over mensen die online gokken. Het aantal online gokkers is gestegen met 61 procent en van deze online gokkers is 1 op de 5 tussen de 18 en 23 jaar oud, jongvolwassenen dus. Legalisering van het online gokken heeft er toe geleid dat de cijfers over gokverslavingen in 2022 al stegen met 50 procent. Dit is dus al erg problematisch. Misschien ken je ook wel iemand uit jouw omgeving die met een gokverslaving kamp of leid je er zelf aan. Lees in deze blog wat een gokverslaving inhoudt en hoe je hier hulp bij kan zoeken.

Gokverslaving

Een gokverslaving begint vaak onschuldig. Je probeert het eens een keertje uit; je zet een klein bedrag in op een online website en wint een beetje geld. "Dat gaat makkelijk" denk je, en "wat kan er nou misgaan?". Dus probeer je het nog eens uit, en nog eens, en nog eens... De ene keer win je wat geld en de andere keer verlies je wat. Op het eerste oog ziet dit er misschien niet problematisch of gevaarlijk uit. Maar zodra je geen weerstand meer kan bieden aan de verleiding om geld in te zetten wordt het wel degelijk een verslaving. Je raakt dan steeds meer afhankelijk van het gevoel dat een overwinning je geeft. De spanning en sensatie die hierbij komt kijken zijn verslavend en activeren het beloningssysteem in de hersenen. Dit kan zo ernstig zijn dat het je leven steeds meer zal beheersen. Financieel en mentaal kan je hieraan onderdoor gaan.

Online

Op online gok-websites wordt veel gebruikt van loktechnieken om nieuwe gokkers naar de site te lokken. Dit wordt gedaan door middel van het aanbieden van gratis instapspellen, waardoor de stap om een gokje te wagen erg klein wordt gemaakt. De toegankelijkheid van dit soort websites en apps ontstaat door de betalingsmogelijkheden, anonimiteit en het direct kunnen zien van resultaat. De spellen zijn overal en altijd te spelen, hier zitten geen restricties op. Zo kunnen mensen tot diep in de nacht op deze websites blijven spelen en de volgende dag nietsvermoedend op werk aankomen. Het kan daardoor lastig zijn om een gokverslaving op te merken in jouw omgeving. 

Oorzaken

Zoals uit de cijfers blijkt, zijn jongeren dus een grote groep onder de online gokkers. Dit komt doordat jongeren extra gevoelig zijn voor verslavingen. Dit heeft te maken met dat de hersenen nog in ontwikkeling zijn tot minimaal het 25e levensjaar waardoor impulsieve acties minder goed worden tegengehouden.  

Daarnaast is het zo dat de een gevoeliger is voor het ontwikkelen van een gokverslaving dan de ander. Het is lastig om precies de vinger te leggen op wat de oorzaak hiervoor is. Wel zijn er bepaalde persoonlijke eigenschappen die het risico op een gokverslaving vergroten. Voorbeelden hiervan zijn: slecht om kunnen gaan met stress, het hebben van een negatief zelfbeeld en weinig probleemoplossende en sociale vaardigheden hebben. Daarnaast speelt het soort gokspel en de omgeving ook een rol in het ontwikkelen van een verslaving. Jongeren die opgroeien met ouders die verslavingsgevoelig zijn, nooit geleerd hebben hoe ze met geld om moeten gaan of vrienden hebben die veel gokken zijn dan zelf ook gevoeliger hiervoor. 

Hulp

Bij verslavingen speelt vaak veel schaamte mee. Dat is dan ook niet anders in het geval van een gokverslaving. Het komt vaak voor dat mensen hun probleem onderschatten en wegstoppen. Het is dan ook lastig om de stap te zetten om hulp te zoeken. Zodra je merkt dat het je zelf niet lukt om te stoppen met gokken en dit steeds meer een beslag neemt op jouw dagelijkse activiteiten, is het verstandig om hulp te zoeken hierbij. Samen met een psycholoog kan je onderzoeken waar jouw gokprobleem vandaan komt. Is er iets voorgevallen in het verleden, of zit je nu ergens mee? Uiteindelijk zal je samen met de psycholoog proberen van deze verslaving af te komen. 

Kamp jij met problemen rondom online gokken? In gesprek gaan met een psycholoog kan jou hierbij helpen. Plan een gratis adviesgesprek in of neem direct contact met ons op. Ons aanmeldteam bespreekt met jou de mogelijkheden.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht  

 

Bronnen:

Mora-Salgueiro, J et al., (2021). The prevalence and clinical and sociodemographic factors of problem online gambling: A systematic review. Journal of Gambling Studies, 37(3), 899-926.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Tips voor gezonde coping tijdens Black Friday: Bewust consumeren

(27-11-2024)

Hoe weerhoudt je jezelf ervan om impulsieve aankopen te doen? Lees verder

Black Friday: Kopen als coping

(27-11-2024)

Black Friday kan een lastige periode zijn om impulsief koopgedrag te onderdrukken. Lees verder

Minimalisme toepassen in je digitale leven: tips tegen online stress

(19-8-2024)

Hoe kan digitale minimalisme helpen tegen online stress? Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder