Sporten is goed voor je. Regelmatige beweging heeft positieve effecten op zowel onze fysieke als mentale gesteldheid. Maar wat als je obsessief bezig bent met sporten, en het andere aspecten van je leven in de weg gaat zitten? Lees hier meer over sportverslaving! 

Gezond of niet?  

Hoewel sporten op zichzelf gezond is, kan een obsessieve manier van sporten leiden tot mentale problemen. Dit gebeurt wanneer je sociale, professionele of persoonlijke leven ten koste gaat van het sporten.  

Volgens een Nederlands onderzoek is iemand sportverslaafd wanneer diegene gemiddeld 7,5 uur per week sport. Het lukt niet om te minderen, ondanks dat iemand dit wel probeert. Het sporten wordt een ritueel waar niet van mag worden afgeweken, waardoor dit ten koste gaat van de omgeving.  

Toch is het belangrijk om onderscheid te maken tussen een verslaving en een gezonde passie voor sport. Het kan een gezonde manier zijn om fit te blijven en sociale contacten op te doen. Pas wanneer het iemands dagelijks leven negatief beïnvloed, kan het goed zijn om professionele hulp te zoeken. 

Symptomen van een sportverslaving 

Het kan soms lastig zijn om te bepalen of de manier van sporten die iemand hanteert gezond is, of obsessief is. Hieronder worden een aantal symptomen genoemd die geassocieerd worden met een sportverslaving:  

  • Je traint vaak langer of intensiever dan van tevoren gedacht 
  • Je hebt minder tijd voor andere activiteiten, zoals werk of sociale contacten. 
  • Vermoeidheid, stress of blessures weerhouden je er niet van om te sporten 
  • Je moet steeds vaker trainen om het gewenste effect te bereiken 
  • Je zou eigenlijk minder willen trainen, maar dit lukt niet 
  • Het sporten neemt dagelijks een belangrijk deel van je tijd in beslag 
  • Je krijgt ontwenningsverschijnselen als je niet traint, zoals angst of onrust. 

Wanneer je drie of meer van deze symptomen ervaart, kan het helpend zijn om hier met iemand over te praten. Dit kan een vriend of familielid zijn, maar ook een professional. Deze mensen kunnen je helpen inzicht te krijgen in je sportverslaving en je helpen om een meer gezonde relatie met sport te ontwikkelen. 

Een verstoord zelfbeeld 

Voor sommige mensen kan sporten een bron zijn van trots en zelfvertrouwen. Een sportverslaving kan echter een negatieve invloed hebben op iemands zelfbeeld. Iemand wordt namelijk afhankelijk van de prestatie die hij of zij levert. Het niet kunnen sporten door een blessure of het verliezen van een wedstrijd kan leiden tot gevoelens van angst, falen of depressie.  

Ook kan een obsessie met sporten ervoor zorgen dat iemand delen van zijn identiteit verwaarloosd of zich definiëren door hun sportprestaties. Het is daarom belangrijk om te leren om het sporten los te koppelen van het zelfbeeld en een evenwicht te vinden tussen sporten en het mentale welzijn.  

Denk je dat je een sportverslaving hebt en ben je op zoek naar psychologische ondersteuning hierbij? Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor je kan betekenen. Neem direct contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Dialectische gedragstherapie: een krachtige benadering voor emotionele regulatie

(23-5-2024)

Beheers je emoties, verbeter je relaties en bouw een leven dat de moeite waard is met dialectische gedragstherapie. Lees verder

Sociale angst overwinnen: tips en strategieën voor een zelfverzekerd leven

(22-5-2024)

Stap uit de schaduw van sociale angst en omarm je zelfvertrouwen. Lees verder

Vergeet jezelf niet: hoe vind je een balans tussen zelfzorg en zorg voor je kinderen?

(21-5-2024)

Houd je welzijn in balans voor een gelukkiger gezinsleven. Lees verder

Wat is de impact van een miskraam op mentale gezondheid?

(14-5-2024)

Ontdek hoe een miskraam meer is dan een fysieke gebeurtenis en de diepgaande impact ervan op de mentale gezondheid. Lees verder