Volgens cijfers van het CBS is de inflatie in Nederland van 4,4% in maart, naar 5,2% gestegen in april. In juni was dit al weer 5,7%. Hierdoor zijn dagelijkse uitgaven zoals boodschappen duurder geworden, maar ook de energie rekening is beduidend gestegen de afgelopen tijd. Dit kan zorgen voor een gevoel van druk bij mensen.

Welke gevolgen kan het hebben?

Je mentale gezondheid kan erop achteruit gaan wanneer je bijvoorbeeld niet meer je rekeningen kunt betalen, je vaker dan normaal financiële keuzes en afwegingen moet maken en ook stress op je werk. Een variabele die hierin een rol speelt is het gevoel van persoonlijke autonomie. Wanneer je een stabiel inkomen hebt en de prijzen blijven ook consequent hetzelfde dan heb je genoeg middelen om te voorzien in je behoeftes. Je hoeft je bijvoorbeeld minder zorgen te maken over het feit of er ’s avonds eten op tafel staat, of dat er ’s ochtends water uit  de douche komt. Ook wanneer iemand financieel gezond is kan alleen het idee al over de onzekerheid daarvan in de toekomst, gevolgen voor een individu hebben.

Directe gevolgen hiervan kunnen stress, vermoeidheid, slaap- en concentratieproblemen zijn. Het kan namelijk zo zijn dat iemand die rondloopt met financiële stress, in zijn of haar hoofd nooit klaar is met het erover nadenken. Dit kan zorgen voor een rusteloos gevoel.

Zijn er tactieken om er mee om te gaan?

Er zijn een paar strategieën die zouden kunnen helpen met het onder controle krijgen van je stress die voortkomt uit je financiële situatie.

  • Identificeer je financiële stressors; probeer je uitgaven en inkomsten een keer uiteen te zetten. Kijk eventueel waar je geld op zou kunnen besparen en maak aan de hand hier van een plan van aanpak

 

  • Wees alert op je eigen gedrag; probeer te kijken naar je eigen manieren van ‘coping’ met stress. Dit kan bijvoorbeeld de vorm hebben van ongezond gedrag of spanningen binnen relaties. Het is van belang dat je hier op tijd bij stil staat, anders kan het erger worden.

 

  • Raak niet in paniek; hoewel het begrijpelijk is dat het zwaar en complex kan voelen, probeer rustig te blijven. Er zullen veel nieuwsberichten zijn over de huidige staat van de economie in Nederland die overwegend negatief zijn. Probeer je aandacht te richten op dingen die om je heen gebeuren en die voor jouw eigen situatie van belang zijn, zo bewaar je het overzicht.

Merk je dat je last hebt van klachten die beschreven worden in deze blog of heb je nog andere vragen? Dan raden we aan om contact met ons op te nemen.

Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychologische disfuncties bij chronische pijn

(1-3-2024)

Wat is chronische pijn en wat voor factoren spelen een rol? Lees verder

Brain fog: een ‘mist’ of ‘watten’ in je hoofd, wat betekent dat?

(29-2-2024)

Ontdek in deze blog wat je kunt doen als je last hebt van brain fog! Lees verder

Wat kan de natuur voor jouw mentale welzijn betekenen?

(23-2-2024)

Wat is ecotherapie en wat kan het voor jou betekenen? Lees verder

Cognitieve Vervormingen

(21-2-2024)

Negatieve denkfouten, je maakt ze misschien vaker dan je lief is. Maar wat is dan het uiteindelijke effect op jezelf? Lees verder