Je kent vast wel het gevoel dat je iets mist als je bijvoorbeeld dat ene feestje overslaat. Je bent dan bang dat anderen meer plezier hebben of dat er iets gebeurt waar je achteraf graag bij had willen zijn. Dit gevoel noemen we ook wel FOMO: Fear Of Missing Out, oftewel in het Nederlands: angst om dingen te missen.  

Waardoor ontstaat FOMO? 

Er kunnen natuurlijk verschillende oorzaken zijn waardoor je een gevoel van FOMO hebt. Zo kan het zijn dat je een grote druk voelt vanuit anderen om overal bij te zijn, bijvoorbeeld omdat je denkt dat anderen dit ook doen. Sociale media kunnen hier een grote rol in spelen. Wanneer je bijvoorbeeld op zaterdagavond thuis op de bank zit, terwijl je allemaal foto’s en filmpjes voorbij ziet komen van vrienden die uitgaan, krijg je misschien het gevoel dat iedereen leuke dingen doet behalve jij.  

Verder kun je ook last van FOMO krijgen, nu alles weer open is na de corona lockdowns. Sommige mensen hebben het idee dat ze van alles moeten inhalen nadat ze toen een hele tijd (bijna) geen sociale afspraken hadden. Wanneer je ergens een uitnodiging voor krijgt vind je het misschien lastiger om deze af te wijzen, omdat je ook ervaren hebt hoe het is als dat helemaal wegvalt.  

Als je het gevoel hebt dat je alles uit je leven wilt halen, is de kans ook groter dat je vaker FOMO ervaart. Dit heeft eigenlijk te maken met dat je staat voor een keuze: bijvoorbeeld thuisblijven of naar een feestje. Je bent dan vaak onbewust bang dat je toch de verkeerde keuze maakt, waardoor je een andere ervaring mist. De ontevredenheid over de keuze die je gemaakt hebt zorgt dat voor het gevoel van FOMO. 

Tenslotte is het hebben van een sociaal leven iets wat voor sommige mensen kan voelen als een verplichting. Als dit zo is, ga je dus meer uit een gevoel van verplichting naar afspraken in plaats van omdat je er echt zin in hebt. Als dit het geval is kun je een schuldgevoel krijgen als je niet naar de afspraak gaat, wat op zijn beurt weer leidt tot een gevoel van FOMO.  

Wat kun je doen tegen FOMO? 

Zoals eerder beschreven kunnen sociale media een grote invloed hebben op het FOMO-gevoel. Het zou dus kunnen helpen om minder tijd op sociale media te spenderen, zodat je niet verdrinkt in beelden van anderen die het leuk lijken te hebben. In plaats daarvan zou je bijvoorbeeld een rondje kunnen wandelen, waardoor je de wereld op een realistischere manier ziet. Probeer er dus bij stil te staan en je te beseffen dat het beeld dat je misschien op sociale media ziet vertekend is, en dat mensen die niet iets bijzonders doen dit ook minder snel zullen posten.  

Wees niet bang om afspraken af te zeggen. Als je voor je van huis vertrekt het gevoel hebt dat je eigenlijk geen zin of energie hebt voor de afspraak, luister hier dan naar. Dit kan een teken zijn dat je misschien toch wat tijd voor jezelf moet nemen, in plaats van met anderen iets te doen. Wees hier eerlijk over als dit het geval is, en leg aan de ander uit waarom je afzegt.  

Plan momenten in die je helemaal voor jezelf houdt. Probeer deze momenten ook echt als een afspraak te zien, en dus te blokken in je agenda. Tijdens deze momenten kun je dingen doen waar jij zelf echt energie van krijgt. Dit kan bijvoorbeeld door in bad te gaan, muziek te luisteren, een serie te kijken of te lezen.  

Focus je op het heden. Probeer niet te veel te denken aan hoe het was geweest als je wel naar die afspraak gegaan was, maar in plaats daarvan te focussen op het hier en nu. Geniet van de momenten die je voor jezelf hebt en denk na over wat voor effecten dit heeft. Probeer hierbij vooral de positieve effecten te bedenken. Je zou deze ook op kunnen schrijven, zodat je jezelf hieraan kan herinneren als je weer voor eenzelfde keuze komt te staan.   

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De rol van sociale cognitie in de psychologie

(29-11-2024)

In deze blog bespreken we sociale cognitie. Leer hoe deze vaardigheid zich ontwikkelt, welke stoornissen het kunnen beïnvloeden, en waarom sociale cognitie bela… Lees verder

Het verschil tussen gezonde reflectie en destructief piekeren

(28-11-2024)

Nadenken over bepaalde situaties kan heel nuttig zijn, maar het kan ook doorslaan naar piekeren. Lees hier meer over het verschil! Lees verder

Tips voor gezonde coping tijdens Black Friday: Bewust consumeren

(27-11-2024)

Hoe weerhoudt je jezelf ervan om impulsieve aankopen te doen? Lees verder

De kracht van geven: een geschenk voor jezelf en de ander

(25-11-2024)

Wanneer we een ander iets geven, doen we onszelf daar ook een plezier mee. Lees verder