Grenzen stellen bij je kind kan lastig zijn. Toch is dit belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Het stellen van grenzen kan conflicten geven. Pubers ontwikkelen hun eigen mening en eigen perspectief van de wereld. Dit kan verschillen van jouw perspectief van de wereld. Wanneer je grenzen stelt, weet je kind waar hij of zij aan toe is.  

Hoe stel ik grenzen?  

1. Zorg dat de regels duidelijk zijn 

Regels werken alleen als ze duidelijk zijn. Je kunt dit als gezin doen. Je stelt samen regels op over dingen die jullie samen belangrijk vinden. Zo voelt het voor je kind niet alsof de regels uitsluitend voor hem of haar gelden.  

2. Heb respect voor de levensfase van je kind 

Het experimenteren en het opzoeken van grenzen is iets wat bij de levensfase van een puber hoort. Door vallen en opstaan leert een kind wat wel en niet kan. Daarnaast ontwikkelt je kind op deze manier een identiteit.  

3. Onderhandelen 

Het onderhandelen over bepaalde regels kan een goede manier zijn om ruzies te voorkomen. Je kunt samen praten over oplossingen wanneer jullie het niet eens zijn over bepaald gedrag. Bespreek hoe lang je deze oplossing gaat proberen en evalueer de oplossing na deze tijd. Je kunt onderhandelen over bijvoorbeeld geld, het opruimen van de slaapkamer of een bedtijd.  

4. Toon interesse 

Toon oprechte interesse in het leven van je kind. Hij of zij krijgt op deze manier het gevoel gehoord en gerespecteerd te worden. Hierdoor zal je kind je regels en grenzen meer respecteren en naleven.  

5. Stel voornamelijk regels op over de dingen die jij belangrijk vindt 

Het is niet altijd helpend om overal regels over op te stellen. Als er te veel regels zijn zal dit averechts werken bij je kind. Bepaal van tevoren waar jij graag duidelijke regels over wil stellen. Dit kan bijvoorbeeld drinken, roken of drugs zijn, maar ook relaties of schoolwerk.  

6. Bepaal je eigen grens  

Het is belangrijk dat het voor jezelf duidelijk is wat je grenzen zijn. Hierdoor kan je goed aanvoelen wanneer je kind erover heen gaat. Soms is dit lastig te bepalen, en kan het helpen om hier met een partner of vriend over te praten. Wanneer je samen met een partner een puber opvoedt, is het erg belangrijk dezelfde grenzen en regels te hanteren. Wanneer dit niet gebeurt, kan een puber hier gebruik van maken en kan de balans in het gezin verschuiven.  

 

Het opstellen van grenzen is iets wat gedurende de opvoeding gebeurt. Bij het ene kind gaat dit makkelijker dan bij het andere kind. Wanneer je merkt dat je kind zich erg verzet tegen de regels die jij opstelt, kan dit voor stress en verdriet zorgen. Het kan helpend zijn hierover te praten met een partner of vriend. Soms is het nodig om hier met een professional over te praten. Bij Psycholoog.nl denken we graag met je mee.

Plan een gratis adviesgesprek in of neem direct contactmet ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hechting en identiteitsontwikkeling: hoe je hechting jouw zelfbeeld beïnvloedt

(10-7-2024)

Hechting heeft een grote invloed op de ontwikkeling van je identiteit en je zelfbeeld. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

De impact van ouderlijke druk op hun kinderen: Hoe prestatiedruk hun geestelijke gezondheid kan beïnvloeden

(27-5-2024)

Prestatiedruk kan een negatief effect hebben op je mentale gesteldheid, motivatie en levensgeluk. Verwachtingen van ouders kunnen hierin meespelen. Lees verder

Vergeet jezelf niet: hoe vind je een balans tussen zelfzorg en zorg voor je kinderen?

(21-5-2024)

Houd je welzijn in balans voor een gelukkiger gezinsleven. Lees verder

Foetaal-alcoholsyndroom: de mentale gevolgen

(30-4-2024)

Foetaal-alcoholsyndroom is een vorm van FASD. Het alcoholgebruik van de moeder tijdens de zwangerschap zorgt voor ontwikkelingsproblemen van het embryo. Kindere… Lees verder