Voor de meeste van ons komt er een moment waarop we iemand ontmoeten waar we ons hele leven graag mee willen delen. Maar wat als je dit eigenlijk niet wil? Steeds meer mensen kiezen er bewust voor om single te blijven. Lees in deze blog meer over het leven van een happy single! 

Een bewuste keuze 

De meeste mensen in deze maatschappij zullen op een gegeven moment een vaste partner krijgen waarmee ze oud willen worden. Maar wat als dat niet is wat je wil? Deze mensen kiezen er bewust voor om single te blijven. Ze hebben genoeg aan hun eigen gezelschap en vinden het fijn om volgens hun eigen voorwaarden te leven. Ze vinden dat een liefdesrelatie niet noodzakelijk is voor hun welzijn en geluk. Ze halen hun geluk uit andere dingen: hobby's, werk, familie, vrienden of tijd voor zichzelf.  

Dit betekent niet per se dat deze mensen nooit romantisch contact hebben met een ander. Sommige mensen zullen soms een korte relatie aangaan met een iemand, maar dit wordt nooit het centrale punt van hun leven. Ze voelen zich het gelukkigst als ze single zijn.  

“Self-partnered” 

Onderzoeker Bella DePaulo heeft veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Ze is zelf bewust single en is in gesprek gegaan met een groot aantal mensen die dit ook zijn. Uit haar onderzoek is gekomen dat deze groep mensen meer open-minded is dan mensen die getrouwd zijn. Ze zijn daarnaast minder gevoelig voor afwijzing, vriendelijker, minder neurotisch en consciëntieuzer. Deze mensen investeren over het algemeen ook meer in familie en vriendschappen.  

Sommige mensen denken dat je voor basisbehoeftes als warmte, liefde en tevredenheid een partner nodig hebt. Dit hoeft echter niet zo te zijn. DePaulo geeft aan dat intimiteit geen vaste vorm kent. Intimiteit is ook geen synoniem voor seksualiteit. Je kunt bepaalde intieme behoeftes ook halen uit een diepe verbondenheid met vrienden. Je kan deze behoefte ook halen uit de veiligheid en kalmte die je thuis ervaart.  

Mensen die ervoor kiezen om bewust single te blijven, hebben controle over de belangrijke dingen in hun leven en zien zichzelf vaak als de persoon waar ze op kunnen bouwen. Dit noem je ook wel self-partnered. Ze genieten van hun vrijheid en de kansen die deze vrijheid hun bied.  

Het kan zijn dat, als je er bewust voor kiest om single te zijn, hier bepaalde reacties op krijgt vanuit je omgeving. Je naasten kunnen bijvoorbeeld denken dat je geïsoleerd en eenzaam gaat leven. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Zoals je hierboven hebt gelezen, halen mensen die bewust single zijn hun geluk en tevredenheid uit andere aspecten van het leven.  

Soms toch eenzaam 

Zelfs met een druk sociaal leven, kan het zijn dat iemand zich wel eens eenzaam voelen. Er zijn momenten waarop het fijn zou zijn om een geliefde te hebben in je leven, bijvoorbeeld wanneer je een slechte dag hebt gehad en je hier thuis graag over wil praten. Daarnaast zijn er bepaalde feestdagen die mensen doorgaans met hun geliefde en gezin vieren. Dit kan gevoelens van eenzaamheid oproepen. Het is belangrijk om hier over te praten, en te realiseren dat het niet erg is om je voor een korte periode eenzaam te voelen. Pas wanneer dit gevoel langer aanhoudt en je dagelijkse ritme in de weg gaat zitten, is het belangrijk om hier professionele hulp voor te zoeken.

Plan een adviesgesprek in met ons aanmeldteam of neem direct contact op om de mogelijkheden te bespreken. Wij bieden online therapie via een videobelverbinding met onze psychologen. Zo kan je vanuit het comfort van je eigen ruimte de sessies volgen. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Scheiden: hoe je pak dat het beste aan?

(29-3-2024)

Een scheiding is nooit makkelijk, maar wat maakt het proces iets dragelijker? Lees verder

Hoe ben je een goede werkgever? Vind het geheim van goed werkgeverschap!

(26-3-2024)

Een goede werkgever is de sleutel tot een gezonde en bloeiende werkomgeving. Lees verder

Wat is Emotion Focused Therapy (EFT) en hoe kan het helpen?

(22-3-2024)

Ontdek hoe Emotion Focused Therapy je kan helpen om meer in contact te komen met je emoties en daardoor beter te functioneren in je dagelijks leven! Lees verder