In de hectiek van het dagelijks leven zitten we vaak in ons hoofd en vergeten we te luisteren naar ons lichaam. We rennen van afspraak naar afspraak en merken soms niet eens op hoe we ons écht voelen. Haptotherapie helpt je om weer in contact te komen met je lichaam en meer in balans te zijn. Maar wat houdt het precies in, en voor wie is het bedoeld?
Wat is haptotherapie?
Haptotherapie is een therapievorm die zich richt op de verbinding tussen voelen, denken en doen. Het is gebaseerd op de haptonomie, een wetenschap die de rol van aanraking en gevoelsbeleving in menselijke relaties onderzoekt. Door middel van gesprekken, ervaringsgerichte oefeningen en soms lichte aanraking helpt een haptotherapeut je om beter in contact te komen met je lichaam en emoties.
Voor wie is haptotherapie geschikt?
Haptotherapie kan helpen bij uiteenlopende klachten en situaties, zoals:
- Stress en burn-out: Je leert signalen van je lichaam eerder herkennen en beter omgaan met spanning.
- Angst en onzekerheid: Haptotherapie helpt je steviger in je schoenen te staan en meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.
- Lichamelijke klachten zonder duidelijke medische oorzaak: Soms zijn fysieke klachten een uiting van emotionele spanning. Haptotherapie helpt je deze signalen beter te begrijpen.
- Verlies en rouw: Door bewust stil te staan bij gevoelens van verlies, kun je beter omgaan met emoties en verwerking.
- Relatieproblemen: Haptotherapie kan inzicht geven in patronen binnen relaties en hoe je op een andere manier met elkaar kunt omgaan.
Hoe werkt een haptotherapiesessie?
Tijdens een sessie haptotherapie ga je samen met de therapeut op zoek naar hoe jij omgaat met gevoelens en contact. Dit gebeurt door middel van gesprekken en oefeningen. Soms gebruikt de therapeut ook aanraking om je bewust te maken van spanningen of blokkades in je lichaam. Het doel is dat je beter leert voelen wat goed voor je is en bewuster keuzes maakt die bij jou passen.
De voordelen van haptotherapie
Haptotherapie helpt je om meer in het hier en nu te leven en beter te luisteren naar je eigen behoeften. Mensen die haptotherapie volgen, ervaren vaak:
- Meer rust en ontspanning
- Betere stressregulatie
- Meer zelfvertrouwen
- Dieper contact met zichzelf en anderen
Is haptotherapie iets voor jou?
Als je merkt dat je vaak in je hoofd zit en het lastig vindt om te voelen wat je nodig hebt, kan haptotherapie een waardevolle ondersteuning zijn. Let op! Bij psycholoog.nl bieden wij geen haptotherapie, maar uitsluitend online therapie. Onze psychologen werken onder andere met schematherapie, cognitieve gedragstherapie en Acceptance and Commitment Therapy.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.
bronnen:
Klabbers, G. A. (2020). Impaired ability to feel: indication for haptotherapy. International Journal of Haptonomy and Haptotherapy, 3, 12-14.
Klabbers, G. A., Boot, B., Dekker, M., & Hagg, J. W. (2024). Mechanisms of Haptotherapy: specific and nonspecific therapy factors. International Journal of Haptonomy and Haptotherapy, 12(1), 1-7.
Plooij, E. C., & Zandvliet, J. J. (2010). ‘Voel je wel?’: Haptotherapie in de eerstelijnsgezondheidszorg. Bijblijven, 26, 8-14.