De klik die je hebt met jouw psycholoog is van belang voor het succes van de behandeling. Dit wordt ook wel de therapeutische relatie genoemd. Er kan veel verschil zitten in de kwaliteit van deze relatie. Meerdere aspecten hangen hiermee samen, waar je in onze blog over kan lezen. Maar waarom is een goede therapeutische relatie eigenlijk zo belangrijk?

In het dagelijks leven hecht men ook veel waarde aan het voelen van een bepaalde klik. Zodra deze er niet is, zal je ook niet snel een vriendschap of liefdesrelatie met iemand aan gaan. Dit is bij een behandeling net zo belangrijk. Zodra je geen klik voelt met jouw psycholoog, zal je ook minder geneigd zijn om je volledige verhaal te doen. Er moet een bepaalde mate van vertrouwen zijn hiervoor. 

Een goede therapeutische relatie blijkt bij te dragen aan betere behandelingsuitkomsten, zoals het verminderen van de klachten. Er is jammer genoeg nog niet genoeg onderzoek gedaan naar hoe dit proces dan precies in zijn werking gaat. Sommige onderzoekers stellen dat een goede therapeutische relatie simpelweg een voorwaarde is om de therapie succesvol te laten zijn. Andere onderzoekers stellen daarentegen dat de therapeutische relatie een op zichzelf staande factor is binnen een behandeling die directe invloed heeft op de uitkomsten van de behandeling.

Wat bedoelen we met de therapeutische relatie? 

De therapeutische relatie gaat over de kwaliteit van de relatie tussen jou en je therapeut. Er zijn een aantal factoren die deze kwaliteit bepalen. Zo is het belangrijk dat jullie dezelfde doelen hebben met betrekking tot de therapie. Ook is het van belang dat jij en je therapeut het eens zijn over de manier waarop jullie deze doelen willen bereiken en welke methoden en technieken hiervoor gebruikt gaan worden. Tot slot is het belangrijk dat je het gevoel hebt dat je een emotionele band aan het opbouwen bent of hebt opgebouwd met je therapeut. Zodra je een emotionele band voelt, zal je je ook meer op je gemak voelen. Dit zal het succes van de behandeling ten goede komen. 

Bovendien vinden we vaak ook bepaalde persoonlijkheidseigenschappen van onze therapeut belangrijk. Hierbij kun je denken aan eigenschappen zoals warm, geïnteresseerd, begripvol en respectvol zijn en iemand die aandachtig naar je luistert. Welke sfeer we tijdens het gesprek belangrijk vinden, verschilt ook per persoon. Zo hecht de één meer waarde aan een professionele aanpak, terwijl de ander een persoonlijke aanpak fijner vindt. 

Wat bedoelen we met overdracht en tegenoverdracht? 

Tijdens een behandeling krijg je onvermijdelijk te maken met overdracht en tegenoverdracht. Er vindt overdracht plaats wanneer jij als cliënt, vaak onbewust, gevoelens overdraagt aan je therapeut. Hierbij worden eerdere ervaringen in een bepaalde situatie dus meegenomen naar andere situaties. Overdracht kan zowel positief als negatief zijn. Dit is afhankelijk van de situatie en de gevoelens, gedachten en overtuigingen die daaraan zijn gekoppeld. 

Tegenoverdracht is een reactie op overdracht. Het gaat om de gevoelens, gedachten en overtuigingen die jij als cliënt bijvoorbeeld bij je therapeut kunt oproepen. Deze gevoelens, gedachten en overtuigingen worden bij je therapeut gekoppeld aan vroegere ervaringen die hij of zij in soortgelijke situaties ervaarde. Dit is vervolgens bepalend voor de reactie.  

Hoe zit het dan met online therapie? 

Bij Psycholoog.nl bieden wij online therapie. Dit gaat via een videobelverbinding met onze psychologen. Een veelgestelde vraag is of er, bij deze vorm van therapie, wel voldaan kan worden aan de ontwikkeling van een therapeutische relatie. Doordat er bij online therapie geen fysieke nabijheid is tussen jou en je therapeut zou je hierover kunnen twijfelen. Gelukkig kan er ook online een goede therapeutische relatie worden ontwikkeld. Zolang er tegemoet wordt gekomen aan de factoren die belangrijk zijn voor het ontwikkelen van een goede therapeutische relatie is dit goed te bereiken. 

Factoren

En welke factoren zijn dat dan? We hebben op een rijtje gezet waar je op kan letten tijdens het ontwikkelen van een therapeutische relatie:

  • Overzichtelijkheid. Een psycholoog zou jou een duidelijk overzicht moeten bieden van de afspraken die op de planning staan en wat je kan verwachten van de therapie. Deze overzichtelijkheid is van belang voor het effectief verlopen van jouw behandeltraject. 
  • Empathie. De behandelaar moet zich kunnen verplaatsen in jou en je situatie. Diegene moet open staan voor jouw emoties en belevingen. 
  • Authenticiteit. De opstelling van de psycholoog is hierbij belangrijk. Soms kan het overkomen alsof een behandelaar een bepaalt script of format volgt. Dit kan jou het gevoel geven dat je geen persoonlijke aanpak krijgt. Het is daarom belangrijk dat jouw psycholoog echtheid uitstraalt en de behandeling afstemt op waar jij het beste bij gebaat bent. 
  • Vertrouwelijkheid. tijdens therapie worden er persoonlijke en vertrouwelijke onderwerpen besproken. De psycholoog dient jou het gevoel te geven dat hij of zij vertrouwelijk met de inhoud van jullie gesprekken omgaat. Zodra jij hier je vraagtekens bij zet kan dit ten nadele gaan van de kwaliteit van de therapie. 
  • Intuïtie. Of jij wel of niet een klik voelt met een psycholoog is vaak intuïtief. Je kunt op je gevoel afgaan als het hierop aan komt. 

Zodra je merkt dat jouw huidige behandelaar op 1 of meerdere van deze punten niet aansluit op jouw verwachtingen, zal dit de therapeutische relatie in de weg zitten. Denk er dan over na of je misschien niet beter op zoek kan gaan naar een andere psycholoog of therapeut. 

Ben jij geïnteresseerd in online therapie of heb je vragen over de therapeutische relatie? Dan kan je contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Referenties: 

Baier, A. L., Kline, A. C., & Feeny, N. C. (2020). Therapeutic alliance as a mediator of change: A systematic review and evaluation of research. Clinical Psychology Review, 82, 101921. 

Kaiser, J., Hanschmidt, F., & Kersting, A. (2021). The association between therapeutic alliance and outcome in internet-based psychological interventions: a meta-analysis. Computers in Human Behavior, 114, 106512. 

Lopez, A., Schwenk, S., Schneck, C. D., Griffin, R. J., & Mishkind, M. C. (2019). Technology-based mental health treatment and the impact on the therapeutic alliance. Current psychiatry reports, 21(8), 1-7. 

Reefhuis, E., van Dijk, M., Miggiels, M., ten Klooster, P., Huibers, M., & Dekker, J. (2019). De kwaliteit van de therapeutische relatie voorspelt uitkomst van psychotherapie bij depressie. Tijdschrift voor Psychotherapie, 45, 6-23. 

Wil je hier meer over weten? Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact op. Klik hier om meer te lezen over onze werkwijze. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Veelvoorkomende misvattingen over online therapie

(18-6-2024)

Er worden nog steeds een aantal vraagtekens gezet achter deze vorm van geestelijke hulpverlening. In deze blog bespreken we de meest voorkomende misvattingen. Lees verder

Insomnia: oorzaak en symptoom van verschillende mentale stoornissen

(14-6-2024)

In deze blog bespreken we de wederzijdse relatie tussen insomnia en psychopathologie, de onderliggende mechanismen en de behandelingsopties. Lees verder

MDMA in behandelingen: een nieuwe benadering van therapie

(13-6-2024)

Ontdek de wetenschappelijke inzichten en mogelijkheden van MDMA in de geestelijke gezondheidszorg. Lees verder

Het biopsychosociaal model om mentale klachten in kaart te brengen

(3-6-2024)

Het biopsychosociaal model kijkt vanuit drie verschillende perspectieven naar jouw klachten, om zo de best passende behandeling samen te stellen. Lees verder