Met een holistische levensstijl bedoelt men de kunst van het zorgen voor alle delen van jezelf. Hoewel dit voor sommige mensen misschien enigszins zweverig klinkt kan dit een grote positieve invloed hebben op je gezondheid.  

Wat is een holistische levensstijl?  

Een holistische levensstijl is een manier van leven waarbij je naar het grote geheel kunt kijken: de hele persoon. Je probeert je leven niet beter te maken door je op één ding te concentreren, zoals goed eten, persoonlijke groei, spiritualiteit of bijdragen leveren. Je focust op alles omdat het allemaal met elkaar verbonden is. 

Een holistische levensstijl is niet one-size-fits-all. Het betekent dat je jezelf observeert - helemaal jezelf - en een levensstijl creëert die je als geheel voedt. Het is een manier van denken in plaats van een exact systeem. 

Over het algemeen spreken we over drie delen van je leven om te voeden - geest, lichaam en ziel. Sommige mensen houden ervan om mentaal en emotioneel te scheiden of een sociaal element toe te voegen. Holistisch leven erkent dat alle drie de onderdelen van jou welzijn met elkaar verbonden zijn. Het een beïnvloedt het ander. Als je bijvoorbeeld niet genoeg slaapt (lichaam) omdat je angstig bent (geest), trek je je misschien terug van je vrienden en familie (ziel). Ze werken allemaal samen en hebben allemaal invloed op elkaar. 

Hoe leef ik holistisch? 

 • Oefen opmerkzaamheid.  
  Geef niet teveel om de toekomst of het verleden, maar leef in het hier en nu. 
 • Herken en respecteer je lichaam.  
  Zorg goed voor je lichaam en put het niet uit. 
 • Eet gezond. 
  Gezond en vers eten helpt je lichaam sterk te houden. 
 • Focus op positieve relaties. 
  Negatief en boos zijn in het leven kan alleen maar leiden tot stress en moeilijkheden, en dat wil niemand. Uiteindelijk, als iemand gewoon niet meer in je leven past, ga dan verder.
 • Verbinden. Maak nieuwe verbindingen met mensen die in dezelfde levensfase als jij zitten en laat relaties die je niet meer helpen achterwege. 
 • Meditatie. 
  Meditatie kan helpen om innerlijke rust te krijgen en de belevenissen van je dag op een gezonde manier te verwerken. 

Heb je vragen over het behandelaanbod van Psycholoog.nl? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht   

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Brain fog: een ‘mist’ of ‘watten’ in je hoofd, wat betekent dat?

(29-2-2024)

Ontdek in deze blog wat je kunt doen als je last hebt van brain fog! Lees verder

Wat kan de natuur voor jouw mentale welzijn betekenen?

(23-2-2024)

Wat is ecotherapie en wat kan het voor jou betekenen? Lees verder

Cognitieve Vervormingen

(21-2-2024)

Negatieve denkfouten, je maakt ze misschien vaker dan je lief is. Maar wat is dan het uiteindelijke effect op jezelf? Lees verder

Hoe ga je om met depressieve gevoelens?

(20-2-2024)

Lees hier wat je zelf kan doen om je depressieve gevoelens te verlichten. Lees verder