Psychische problemen kunnen een grote impact hebben op je levensstijl. Je kunt je bijvoorbeeld te moe of gestrest voelen om gezond te eten en bewegen. Maar je levensstijl heeft ook een invloed op of je psychische problemen ontwikkeld of niet. Lees er meer over in deze blog.  

De invloed van psychische problemen op je levensstijl 

Psychische problemen kunnen een grote impact hebben op je leven. Zowel mentaal als fysiek. Wanneer je je angstig, gestrest of depressief bent kan het moeilijker zijn om een gezonde levensstijl aan te houden. Je kunt je eetlust verliezen of juist meer eetlust krijgen, of juist veel vermoeider zijn en geen puf hebben om te bewegen. Deze klachten kunnen ook voortkomen uit medicijngebruik voor bijvoorbeeld psychose of depressie.  

Uit veel onderzoeken blijkt dat vooral mensen met een kwetsbare positie in de samenleving moeite hebben met het onderhouden van een goede levensstijl. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een lagere sociaaleconomische klasse en immigranten. Veel van deze mensen hebben last van chronische stress, trauma's en armoede. In combinatie met psychische problematiek is het voor deze groep mensen nog lastiger om gezond te leven.  

De invloed van je levensstijl op psychische problemen 

Naast dat psychische problemen invloed kunnen hebben op je levensstijl, kan je levensstijl ook een medeoorzaak zijn voor psychische problemen. De levensstijl die wij tegenwoordig hanteren kan je stofwisseling en je hormoon- en immuunsysteem aantasten. Enkele voorbeelden van “de levensstijl van tegenwoordig” zijn: het eten op verkeerde momenten, te veel bewerkt voedsel eten, te weinig bewegen, te laat slapen en te laat opstaan waardoor we zonlicht missen en tot 's avonds laat achter beeldschermen zitten. Deze gewoontes kunnen ervoor zorgen dat er psychische problemen zoals stress, angst of depressieve gevoelens ontstaan. Daarnaast versterkt het psychische probleem de ongezonde levensstijl, waardoor iemand in een soort vicieuze cirkel terechtkomt.  

Tijdens een behandeling voor psychische problemen is het belangrijk dat het hele leven van een cliënt wordt meegenomen. Een behandeling voor stress werkt namelijk maar beperkt als het levenspatroon van iemand niet veranderd. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een sportprogramma of het doorverwijzen naar een diëtist of financieel adviseur.  

Hoe kun jij je levensstijl verbeteren?  

Een gezonde levensstijl ontwikkelen hoeft niet moeilijk te zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat een blijvende verandering tijd kost en dat je niet alles in een keer kan veranderen. Probeer bijvoorbeeld niet van de een op de andere dag 4 keer per week sporten, alleen maar gezonde dingen eten en je slaappatroon aanpassen. Verander een aspect per keer en geef jezelf genoeg tijd om het in je routine te bouwen, voordat je verder gaat naar het volgende. Enkele voorbeelden van dingen die je kan aanpassen om je levensstijl te verbeteren zijn:  

  • Eet gevarieerd: zorg voor een wisselende maaltijd met genoeg groente, koolhydraten en proteïne. Eet ook niet te veel, een volwassen mens heeft ongeveer tussen de 2000 en 2500 calorieën per dag nodig.  
  • Zorg voor een goede slaap hygiëne: een goed slaappatroon bestaat uit ongeveer 7-9 uur slaap per nacht. Ga ook niet te laat slapen, maar zorg ervoor dat je per dag rond dezelfde tijd slaapt en weer wakker wordt.  
  • Beweeg regelmatig. Bewegen verkleint de kans op hart- en vaatziektes en overgewicht. Daarnaast is bewegen ook goed voor het brein. Een volwassene moet ongeveer 150 minuten per week matig tot intensief bewegen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan hardlopen, fietsen, een lang stuk lopen of naar de sportschool gaan.  
  • Rook niet. Roken zorgt voor verschillende soorten ziektes en kan ook een bijdrage leveren aan verschillende psychische problemen. Het wordt daarom aangeraden om geen sigaretten of vapes te roken.  

Psychische problemen kunnen een groot effect hebben op je dagelijkse leven. Soms weet je niet waar je moet beginnen. Bij Psycholoog.nl luisteren we naar jouw verhaal en helpen je zo goed mogelijk verder. We werken niet met diagnoses, zodat we kunnen aansluiten bij wat jij nodig hebt. Heb jij behoefte aan een gesprek met een psycholoog? Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact op. Klik hier om meer te lezen over onze werkwijze. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Copingstrategieën uit je kindertijd

(22-2-2024)

Hoe we met een stressvolle situatie omgaan, noemen we een copingstrategie. Deze ontwikkelen we vaak al in onze kindertijd, en hebben op latere leeftijd nog stee… Lees verder

Wat doet trauma met je brein?

(21-2-2024)

Trauma beïnvloed iedereen verschillend. Lees in deze blog wat trauma kan doen met je brein! Lees verder

Hoe ga je om met depressieve gevoelens?

(20-2-2024)

Lees hier wat je zelf kan doen om je depressieve gevoelens te verlichten. Lees verder

Angst overwinnen met interoceptieve exposure

(19-2-2024)

Angst kan voorkomen uit lichamelijke sensaties. Lees hier meer over hoe interoceptieve exposure jou kan helpen! Lees verder