Als de zomer begint word je van alle kanten onder druk gezet om gewicht te verliezen. Je wilt er immers goed uitzien in een bikini, toch? Op social media is het fitgirl-ideaal nu overal te vinden. Influencers pronken met hun fitte en gezonde levensstijl en het bijbehorende strakke lichaam. Maar is dit wel zo gezond?  

Hoe realistisch is de fitgirl-trend? 

In de laatste jaren is het ideaalbeeld van de vrouw veel veranderd. Het ideaalbeeld van het ultradunne model is nu veranderd in dat van de fitte, slanke influencer met ‘curves in all the right places’. Strong is the new skinny, toch? 

Voor veel mensen zal dit een positieve verandering lijken. Je hoeft immers niet meer onnatuurlijk dun te zijn. Echter is dit streven alsnog onrealistisch, omdat ook dit voor veel vrouwen niet haalbaar is. Allereerst zijn fitgirl influencers in staat om veel meer tijd en geld te steken in hun lichaam dan de gemiddelde vrouw. Hun lichaam is immers hun baan. Daarnaast is het voor veel vrouwen fysiek onmogelijk om aan dit ideaalbeeld te voldoen. Tenzij je een heel specifieke set aan genen hebt, is het niet mogelijk om erg slank en afgetraind te zijn, maar tegelijk ook rondingen te hebben. Dit geldt ook voor veel influencers zelf. Het is onder hen dan ook  niet ongebruikelijk om implantaten te laten zetten om alsnog rondingen te krijgen. 

Hoe blijf ik tevreden met mijn lichaam in de zomer? 

Het kan lastig zijn om de druk om aan het ideaalbeeld te voldoen te negeren. Vooral in de zomer wordt erg de nadruk gelegd op het verliezen van gewicht om er zo goed mogelijk uit te zien in een bikini. Hoe ga je dit tegen? 

  • Kijk met een kritische bril naar berichten op social media. Is het wel zo realistisch als het lijkt? Waarschijnlijk niet. Houd in je achterhoofd dat veel influencers toegang hebben tot de beste plastisch chirurgen, personal trainers en diëtisten. Daarnaast is ook veel van wat je ziet gephotoshopt. 
  • Ontvolg mensen die jou onzeker laten voelen over je lichaam. Niemand heeft er baat bij om ongelukkig te worden telkens als je Instagram opstart. 
  • Werk aan je zelfvertrouwen. Met een laag zelfbeeld ben je veel sneller geneigd om jezelf te veranderen om aan een ideaalbeeld te voldoen. 
  • Denk deze zomer niet aan hoe je lichaam eruitziet, maar aan wat het allemaal voor je doet. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je met vriendinnen kunt afspreken, kunt zwemmen of op vakantie kan gaan. En dat is veel belangrijker dan hoe je eruitziet, toch? 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Wat is de impact van een miskraam op mentale gezondheid?

(14-5-2024)

Ontdek hoe een miskraam meer is dan een fysieke gebeurtenis en de diepgaande impact ervan op de mentale gezondheid. Lees verder

10 Tips: wat te doen tegen faalangst?

(13-5-2024)

Voel je de druk van aanstaande examens? Ontdek hier 10 waardevolle tips om faalangst te overwinnen en met vertrouwen je examens tegemoet te gaan. Lees verder

Wanneer verandert sporten van gezond naar ongezond?

(10-5-2024)

Hoewel sporten op zichzelf gezondheid, kan het ontwikkelen tot een ongezonde obsessie met negatieve gevolgen voor je mentale gesteldheid. Lees er hier meer over… Lees verder

7 tips bij rouw en verlies

(6-5-2024)

Rouw is een complex en vaak langdurig proces. In deze blog lees je een aantal tips die je hier wellicht bij kunnen helpen. Lees verder