Als de zomer begint word je van alle kanten onder druk gezet om het ideale lichaam te creëren. Je wilt er immers goed uitzien in een bikini, toch? Op sociale media is het fitgirl-ideaal nu overal te vinden. Influencers pronken met hun fitte en gezonde levensstijl en het bijbehorende strakke lichaam. Maar is dit wel zo gezond?   

Hoe realistisch is de fitgirl-trend?  

In de laatste jaren is het ideaalbeeld van de vrouw veel veranderd. Het ideaalbeeld van het ultradunne model is nu veranderd in dat van de fitte, slanke influencer met een afgetraind lichaam, een platte buik, een perfecte huid en symmetrische gelaatstrekken. 

Voor veel mensen zal dit een positieve verandering lijken. Je hoeft immers niet meer onnatuurlijk dun te zijn. Echter is dit streven alsnog onrealistisch, omdat ook dit voor veel vrouwen niet haalbaar is. Op sociale media worden we overspoeld met beelden die vaak bewerkt zijn, waardoor ze een onrealistisch beeld geven van hoe iemand er daadwerkelijk uitziet. Op platforms zoals Instagram en Tiktok worden deze beelden door een groot, en soms kwetsbaar publiek bekeken.  

De gevolgen van het streven naar perfectie 

Het nastreven van een perfect lichaam kan een negatieve invloed hebben op je mentale gezondheid. Het kan bijvoorbeeld leiden tot eetstoornissen zoals anorexia en boulimia. Deze stoornissen hebben ernstige gevolgen voor lichaam en geest.  

Daarnaast kan de druk om perfect te zijn leiden tot een laag zelfbeeld, angststoornissen en depressie. Het constante gevoel niet goed genoeg te lijken kan zorgen voor veel zelfkritiek.  

Hoe blijf ik tevreden met mijn lichaam in de zomer?  

Het kan lastig zijn om de druk om aan het ideaalbeeld te voldoen te negeren. Vooral in een tijd waar sociale media een grote rol speelt in de ontwikkeling van je identiteit. Hoe ga je mee om?  

  • Kijk met een kritische bril naar berichten op social media. Is het wel zo realistisch als het lijkt? Foto's en video's worden steeds vaker bewerkt, waardoor het beeld dat je krijgt vervormd wordt. Daarnaast hebben influencers toegang tot personal trainers en diëtisten.  
  • Ontvolg mensen die jou onzeker laten voelen over je lichaam. Het is niet helpend om hier telkens aan te worden blootgesteld.  
  • Werk aan je zelfvertrouwen. Met een laag zelfbeeld ben je veel sneller geneigd om jezelf te veranderen om aan een ideaalbeeld te voldoen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door met een psycholoog te praten over je onzekerheden. 
  • Denk deze zomer niet aan hoe je lichaam eruitziet, maar aan wat het allemaal voor je doet. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je met vriendinnen kunt afspreken, kunt zwemmen of op vakantie kan gaan. En dat is veel belangrijker dan hoe je eruitziet, toch?  

Iedereen voelt zich wel eens onzeker, dit is normaal. Pas wanneer je je bijna altijd onzeker voelt en het invloed heeft op je dagelijks leven, is het goed om hier met iemand over te praten. Dit kan iemand uit je omgeving zijn, maar ook een psycholoog. Bij Psycholoog.nl luisteren we naar jouw behoeftes.

Neem vrijblijvend contact op met psycholoog.nl: door middel van het inplannen van een gratis adviesgesprek of direct contact op te nemen met ons aanmeld- en adviesteam. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat betekent het hier en nu in ACT?

(26-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vierde blog alles over het hier en nu. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Psychologische Voorbereiding op Pensioen

(17-7-2024)

Na jaren werken is het zover; pensioen. Maar hoe bereid je je hierop voor? Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder