In onze moderne samenleving, waarin de druk om te presteren constant aanwezig is, lijkt het idee van continu werken soms een ‘must’. We prijzen degenen die nooit lijken te rusten, die zichzelf verliezen in hun werk om hun doelen te bereiken. Maar terwijl hard werken bewonderenswaardig kan zijn, schuilt er een groot gevaar in te veel werken. Het negeren van grenzen en balans kan ernstige gevolgen hebben voor zowel je fysieke als mentale gezondheid.

Waarom werken we zo veel?

De drang om te veel te werken kan voortkomen uit verschillende oorzaken. In veel culturen wordt succes vaak afgemeten aan de productiviteit en materiele prestaties. Deze druk kan voortkomen uit de maatschappij, maar ook bijvoorbeeld uit je directe omgeving. Daarnaast maken de technologische ontwikkelingen van tegenwoordig maken het makkelijker om 24/7 bereikbaar te zijn. Dit maakt het moeilijker om echt los te koppelen van werk.  

Perfectionisme en angst om te falen kunnen ervoor zorgen dat we over onze eigen grenzen gaan. Deze interne druk kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat we wegvluchten van onze problemen. Dit kan een korte termijn oplossing zijn, maar lost de onderliggende kwesties niet op. Op lange termijn kan dit zorgen voor een verlies aan voldoening in het leven. 

De gevolgen van overwerken

  1. Fysieke gezondheidsproblemen: lange werkdagen en chronische stress kunnen je lichaam zwaar belasten. Regelmatig meer dan 55 uur per week werken kan zelfs het risico op een beroerte verhogen. Daarnaast wordt de kans op onder andere slaapstoornissen vergroot. 
  2. Mentale uitputting: burn-out is een veelvoorkomend gevolg van overwerken, die wordt gekenmerkt door gevoelens van uitputting en verminderde professionele prestaties. mensen die te veel werken, raken vaker emotioneel afgevlakt. 
  3. Negatieve invloed op relaties: als je voortdurend met werk bezig bent, hebben je persoonlijke relaties vaak te lijden. Familie en vrienden krijgen minder aandacht, wat kan leiden tot gevoelens van isolatie en vervreemding. 

Hoe kun je balans vinden?

Om deze negatieve impact tegen te gaan, is het essentieel om bewust tijd vrij te maken voor rust en ontspanning. Enkele praktische stappen zijn:

  • Neem korte pauzes gedurende de werkdag om de geest te verfrissen.
  • Plan langere periodes van vakantie en vrije tijd om volledig te herstellen.
  • Zoek activiteiten die echt ontspannend zijn en die losstaan van werk, om de geest de kans te geven te herstellen.

Laten we niet vergeten dat productiviteit niet alleen wordt gemeten in de hoeveelheid gewerkte uren, maar ook in de kwaliteit van het werk en het behoud van een gezonde balans tussen werk en leven. Het is tijd om het taboe rond rust en ontspanning te doorbreken en te erkennen dat het nemen van de nodige rust geen teken van zwakte is, maar juist van wijsheid en zelfzorg.

Daarnaast kan het helpend zijn om ondersteuning te zoeken. Je kunt bijvoorbeeld praten met collega's en vrienden over je werkdruk. Het kan ook goed zijn om hier met een psycholoog te praten. Een psycholoog kan je helpen om te identificeren waar gevoelens van stress vandaan komen en kan je tools aanrijken om hier beter mee om te gaan.

Merk je bij jezelf dat je ook iemand bent die alleen maar continu doorwerkt? En heb je hier klachten van zoals bijvoorbeeld oververmoeidheid of veel stress? Of ben je bang dat je hier misschien klachten voor gaat ontwikkelen? Dan raden we je aan contact met ons aanmeldteam op te nemen, of plan een gratis adviesgesprek in! 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De opkomst van de Chief Health Officer: mentale gezondheid op de werkvloer

(5-11-2024)

Wat doet een CHO precies, en waarom is deze rol zo belangrijk? Lees verder

Lange wachtlijsten in de GGZ en werkstress

(23-10-2024)

De lange wachttijden in de reguliere zorg zorgen ervoor dat het lastig kan zijn voor werknemers om tijdig de juiste zorg te krijgen. Werkgevers kunnen gelukkig… Lees verder

De gevolgen van liegen op de lange termijn

(22-10-2024)

Als we liegen, denken we vaak niet na over de de lange termijn effecten. Deze gevolgen kunnen erg ingrijpend zijn. Lees er hier meer over! Lees verder

Hybride Werkculturen

(21-10-2024)

Ontdek hoe hybride werkculturen flexibiliteit en autonomie bevorderen, maar ook uitdagingen zoals sociale isolatie en balans met zich meebrengen, en wat dit bet… Lees verder