Misschien ken je jouw huisdier wel langer dan menig vriend of vriendin. Een huisdier is voor vele mensen dan ook erg waardevol. Je bouwt een band op met het dier, en het kan daarom extra lastig zijn wanneer deze komt te overlijden. Toch merk je misschien dat de mensen om je heen niet altijd evenveel begrip hebben voor jouw verdriet. Lees er hier meer over.

Rouw

Huisdieren bieden een vorm van gezelschap. Ze zijn er altijd, klaar om je op te vrolijken na een lange dag of gewoon naast je te zitten. Deze onvoorwaardelijke liefde en toewijding zorgen ervoor dat de band met een huisdier heel diep kan zijn. Het verliezen van een huisdier voelt dan ook vaak als het verliezen van een dierbare vriend. Veel mensen zien hun huisdier als een volwaardig familielid. Of het nu gaat om een hond, kat, konijn of vogel; het dier speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Je bouwt bepaalde routines op, communiceert met hen en deelt momenten van vreugde en verdriet. Wanneer dit wegvalt, blijft er een leegte achter.

Rouw is een reactie op verlies, en dat geldt net zo goed voor het verlies van een huisdier. De pijn die je voelt, kan net zo intens zijn als het verdriet dat je zou voelen bij het verlies van een familielid of vriend. Je rouwt niet alleen om het dier zelf, maar ook om de routines en het gezelschap dat je bent kwijtgeraakt. Deze combinatie van verlies kan diep snijden en zorgt ervoor dat het rouwproces vaak lang en pijnlijk is.

Begrip vanuit de omgeving

Ondanks de diepe pijn die je kunt voelen, merk je misschien dat niet iedereen in je omgeving hetzelfde begrip opbrengt voor de rouw die je ervaart. Dit kan komen doordat het verdriet om een huisdier maatschappelijk gezien nog niet altijd wordt erkend. Mensen die zelf geen sterke band met huisdieren hebben, begrijpen misschien niet hoe intens de rouw kan zijn. Zij kunnen geneigd zijn om het verlies te bagatelliseren met opmerkingen als "het was maar een hond" of "je kunt toch gewoon een nieuwe kat nemen?".

Deze reacties kunnen het rouwproces extra moeilijk maken. Het kan voelen alsof je je verdriet moet verbergen of dat je je moet schamen voor de intensiteit ervan. Dit gebrek aan erkenning kan leiden tot gevoelens van isolement en onbegrepen verdriet.

Tips

Het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven om te rouwen, ongeacht hoe anderen daarover denken. Hier zijn enkele tips om met het verlies van een huisdier om te gaan:

  1. Erken je verdriet: Het is normaal om te rouwen om een huisdier. Geef jezelf de tijd en ruimte om dit verdriet te voelen.

  2. Zoek steun: Praat met mensen die jouw gevoelens begrijpen. Dit kunnen bijvoorbeeld vrienden zijn die ook huisdieren hebben gehad.

  3. Wees geduldig met jezelf: Rouw heeft geen vast tijdsbestek. Het kan langer duren dan je verwacht, en dat is oké.

  4. Professionele hulp zoeken: Als het verlies te overweldigend is, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een psycholoog kan je helpen je gevoelens te verwerken en manieren te vinden om met je verdriet om te gaan.

Bij psycholoog.nl kunnen we jou helpen bij het omgaan met het verdriet dat je ervaart. Jouw gevoelens zijn geldig, en het is belangrijk om het verlies een mooi plekje te kunnen geven. We bespreken samen wat wij voor jou kunnen betekenen in een adviesgesprek. Dit gesprek kun je inplannen via onze site. Je kunt ook direct contact opnemen met ons aanmeldteam.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

 

Bronnen:

Evers, R. (1996). Berichten uit de dierenhemel; over het overlijden van huisdieren. Directieve therapie, 16, 32-37.

Crossley, M. K., & Rolland, C. (2022). Overcoming the social stigma of losing a pet: Considerations for counseling professionals. Human-Animal Interactions, (2022).

Kowalski, G. (2019). Afscheid van je huisdier: steun en troost wanneer je maatje overlijdt en jij rouwt. AnkhHermes, Uitgeverij.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De Kracht van Imaginaire Exposure en meer

(23-8-2024)

Er zijn veel verschillende benaderingen om trauma te behandelen. Of het nou EMDR of Imaginaire Exposure is. Lees in deze blog over verscheidene behandelmethoden… Lees verder

Rouwen om niet-fysiek verlies: het verlies van werk, gezondheid of levensfase

(5-8-2024)

Gevoelens van rouw kunnen zich voordoen bij het verlies van niet-fysieke dingen, denk aan je gezondheid of het verlies van een baan. Lees er hier meer over! Lees verder

Narratieve therapie: het herschrijven van jouw verhaal

(4-7-2024)

Het herschrijven van je verhaal kan je helpen om een nieuw perspectief te zien. Lees hier wat narratieve therapie kan doen. Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder