Iedereen denkt wel eens na over de toekomst, belangrijke beslissingen of gebeurtenissen uit het verleden. Het kan ons helpen om problemen op te lossen en ons voor te bereiden op wat komen gaat. Maar wanneer dit nadenken overgaat in overmatig piekeren, kan het een negatieve impact hebben op onze mentale en fysieke gezondheid. Lees er meer over in deze blog.  

Wat is gezond nadenken?  

Gezond nadenken is een productieve manier om situaties en problemen te benaderen. Het houdt in dat je doelen stelt en plannen maakt voor de toekomst. Hierdoor denk je na over toekomstige gebeurtenissen en bereid je je voor op mogelijke uitkomsten. Als je gezond nadenkt reflecteer je op eerdere ervaringen, zodat je ervan kan leren. Het kan je helpen om een oplossing te vinden voor een specifiek probleem.  

Gezond nadenken is gericht en het heeft een doel. Het helpt je om vooruitgang te boeken en positieve veranderingen aan te brengen in je leven.  

Wat is overmatig piekeren?  

Overmatig piekeren is een vorm van nadenken die uit de hand loopt. Het kenmerkt zich door:  

  • Herhaaldelijk denken: je denkt voortdurend aan hetzelfde probleem, zonder hier een oplossing voor te vinden.  
  • Negativiteit: je focust voornamelijk op negatieve uitkomsten en de ergste uitkomsten.  
  • Fysieke en mentale impact: piekeren kan leiden tot stress, angst, slaapproblemen en andere gezondheidsproblemen.  
  • Onproductief: in plaats van te zoeken naar oplossingen, blijf je alle problemen herhalen.  

Hoe herken je het verschil?  

Het verschil tussen gezond nadenken en overmatig piekeren kan soms moeilijk te onderscheiden zijn. Toch zijn er enkele duidelijke tekenen. Gezond nadenken heeft een specifiek doel, terwijl piekeren vaak doelloos is. 

Daarnaast is gezond nadenken vaak kortdurend en leidt het tot actie. Piekeren kan juist erg lang duren en brengt geen verandering teweeg.  

Gezond nadenken gaat gepaard met een gevoel van controle en rust. Het helpt je om oplossingen te vinden voor je probleem. Piekeren gaat vaak samen met angst en stress. Door herhaaldelijk over het probleem na te denken, lijkt het probleem groter dan het in werkelijkheid is.  

Tips om overmatig piekeren te voorkomen 

Piekeren kan erg hardnekkig zijn. Toch zijn er enkele tips die je kunnen helpen om op een gezondere manier over je problemen na te denken:  

  • Stel grenzen voor jezelf: geef jezelf beperkt de tijd om te piekeren over problemen. Zet bijvoorbeeld een timer en stop als de tijd om is.  
  • Focus op oplossingen: probeer je zoveel mogelijk te focussen op de oplossingen, in plaats van op het probleem zelf. Dit kan je helpen om te leren hoe je gezond nadenkt.  
  • Schrijf het op: soms helpt het om je zorgen op te schrijven. Het kan je helpen om je gedachten te ordenen. Een ander perspectief kan ook zorgen voor een andere kijk op het probleem.  
  • Praat erover: praat over je zorgen met iemand die je vertrouwt. Dit kan iemand uit je omgeving zijn, maar ook een psycholoog. Deze persoon kan je helpen om je problemen vanuit een ander perspectief te zien en je handvaten bieden om beter om te gaan met deze negatieve gedachten.  

Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen bij overmatig piekeren. Doormiddel van ACT en CGT kan een psycholoog je helpen om meer bewust te worden van je gedachten en hier op een gezondere manier mee om te gaan. Lees hier meer over onze werkwijze. Als je in gesprek wil met een van onze psychologen, kun je contact opnemen met ons aanmeldteam of een gratis adviesgesprek inplannen. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Terug naar school na de vakantie: omgaan met sociale angst bij jongeren

(6-9-2024)

De zomervakantie is weer voorbij en de scholen zijn weer begonnen. Dit kan naast veel positieve gevoelens, ook sociale angst met zich meebrengen. Lees er meer o… Lees verder

Midlifecrisis of midlife-groei? Hoe het leven na je 40ste een nieuwe start kan zijn

(4-9-2024)

Een midlifecrisis hoeft geen crisis te zijn. Het kan ook een moment van reflectie en groei zijn. Lees in deze blog hoe je een midlifecrisis op een nieuwe manier… Lees verder

Veelvoorkomende misvattingen over OCD

(29-8-2024)

Obsessieve-compulsieve stoornis is een complexe stoornis waar nog vaak misvattingen over bestaan. Lees er enkele in deze blog! Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is toegewijd handelen (ACT)?

(22-8-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze laatste blog alles over toegewijd handelen. Lees verder