Jezelf opladen tijdens een werkdag is erg belangrijk. Niet alleen voor jezelf, maar het komt ook je werk ten goede. Maar hoe doe je dit nou op de beste manier?  

Een goed begin is het halve werk. 

Zorg ervoor dat je uitgerust aan je werkdag begint. Op deze manier word je tijdens het werk minder snel moe, presteer je beter en kun je meer plezier uit je werk halen. Maar hoe zorg je nou voor zo'n frisse start? Ten eerste is een goede nachtrust belangrijk. Ga dus de avond van tevoren op tijd naar bed, zodat je genoeg uren slaapt. Zorg er verder voor dat je al helemaal wakker bent als je aan je werk begint. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een douche te nemen of op je fiets naar je werk te gaan. Ook een gezond en voedzaam ontbijt zorgt ervoor dat je met genoeg energie aan de slag kan. Wat tenslotte kan helpen om met zo veel mogelijk energie en concentratie aan het werk te beginnen, is om 's avonds en 's ochtends het schermgebruik zoveel mogelijk te beperken. 

Gebruik je pauzes optimaal

Wanneer je na je pauze weer aan het werk gaat, wil je dat je weer vol nieuwe energie zit. Maar hoe zorg je daar voor? Genoeg tijd vrijmaken om pauze te nemen is natuurlijk belangrijk, maar wat minstens net zo belangrijk is, is waar je die tijd voor gebruikt. Wat hierin werkt, verschilt natuurlijk per persoon. De één wordt energieker wanneer hij of zij lekker bijkletst met collega's, en de ander vindt het juist fijn om even wat tijd voor zichzelf te nemen. Wanneer je verschillende dingen probeert, kom je er vaak vanzelf wel achter waar jij energie van krijgt. In het algemeen werkt het goed om pauze te nemen in een andere ruimte dan waar je werkt, zodat het echt even een onderbreking is van je werk, omgeving en houding. Wanneer je bijvoorbeeld achter de computer werkt kan het ook fijn zijn om in de pauze juist niet de hele tijd op je telefoon te kijken en ander schermgebruik te beperken, zodat zowel je hersenen als je ogen even bij kunnen komen van het kijken naar een scherm. Verder kan het fijn zijn om tijdens de pauze naar buiten te gaan. Op deze manier zorg je weer voor een andere omgeving, en kun je genieten van de frisse lucht. Ook als je tijdens je werk veel stilzit, kan het fijn zijn om tijdens je pauze een lekker stukje te wandelen. Kortom: probeer het patroon en de omgeving waarin je je bevindt tijdens het werk af te wisselen om zo je hoofd weer leeg te maken.  

Rust in je hoofd 

Een drukke werkdag zorgt vaak al voor genoeg stress en drukte in je hoofd. Probeer er dus voor te zorgen dat je je niet druk hoeft te maken om andere dingen, en je zo efficiënt mogelijk aan de slag kan. Maak bijvoorbeeld een to do lijstje waarvan je weet dat je deze helemaal af kan krijgen. Hierdoor heb je door de dag heen een gevoel van succes en creëer je geen onnodige stress. Ook helpt het vaak om je werkplek zo rustig en opgeruimd mogelijk te houden. Op deze manier raak je minder snel afgeleid door je omgeving, waardoor je al je focus op het werk kan leggen. Verder is het belangrijk om te letten op je ademhaling. Wanneer we gestrest zijn gaan we soms onbewust onrustig ademen, wat de stress alleen maar meer in stand houdt. Door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen te doen kun je ervoor zorgen dat je bewust wordt van je ademhaling, en op deze manier tussen je werk door ontspant. Zo'n ademhalingsoefening duurt kort, soms zelfs maar een minuut, waardoor je het makkelijk tussendoor vanuit je werkplek kunt doen.  

Wil je hier meer over weten of direct een afspraak inplannen bij een van onze psychologen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder