Een productieve werkdag willen we allemaal. Het hele to-do lijstje is afgewerkt en je concentratie was niet te breken. Toch is dit vaak moeilijker dan je denkt en heb je aan het eind van je dag niet alles gedaan wat je wilde. Met deze tips kun je het meeste uit je werkdag halen! 

Beweeg gedurende de dag 

Het is belangrijk dat je gedurende dag beweegt. Loop in de pauze een rondje met je collega’s of alleen. Dit zorgt ervoor dat je hersens rust krijgen en je kunt even een frisse neus halen. Onderzoek heeft aangetoond dat wandelen de creativiteit en productiviteit verhoogt. Wanneer je een rondje hebt gewandeld zal je nieuwe energie hebben om je werkdag te vervolgen. Het helpt ook om soms te gaan staan, in plaats van zitten. Veel onderzoeken tonen aan dat langdurig zitten slecht is voor je gezondheid en voor je productiviteit. 

Neem pauzes 

Te lang achter elkaar werken zorgt ervoor dat je concentratie en je werktempo verslechteren. Het is daarom belangrijk om regelmatig een pauze te nemen. Hierdoor kan je brein weer even opladen. Een manier om effectief te werken met pauzes is de pomodoro methode. Bij deze methode werk je 25 minuten achter elkaar en neem je vervolgens 5 minuten pauze. Dit herhaal je ongeveer 3 of 4 keer. Vervolgens neem je een wat langere pauze van een kwartier of een half uur. Deze methode kan ervoor zorgen dat je uiteindelijk meer af hebt aan het eind van de dag.  

Maak een realistische planning 

Een te volle agenda zorgt voor stress en uiteindelijk teleurstelling. Een persoon kan ongeveer 7 taken in een dag volbrengen. Zorgen er verder voor dat jouw to-do lijst taken bevat die duidelijk zijn en niet te groot zijn. Taken op een to-do lijst moeten maximaal 30 minuten duren. Wanneer een taak langer is dan 30 minuten kan je de taak vaak opsplitsen in meerdere delen. Maak ook een tijdsindicatie van alle taken, zo kun je aan het begin van je dag bepalen of de taken die je hebt gepland afgerond kunnen zijn aan het eind van de dag.  

Moeilijke taken eerst 

Het is erg herkenbaar dat we ingewikkelde taken voor ons uit schuiven, omdat we nog niet goed weten hoe we eraan moeten beginnen. Het resultaat is dat aan het einde van de dag deze taak nog niet af is. Het zorgt er ook voor dat andere taken die je gepland hebt niet af komen, omdat je te lang bezig bent met deze taak. Plan daarom moeilijke taken als eerste.   

Een opgeruimde ruimte 

Een opgeruimd bureau of een opgeruimde werkplek zal je concentratie en productiviteit verbeteren. Wanneer er spullen om je heen liggen die je niet gebruikt, is de kans dat je afgeleid wordt van die spullen groot. Dit haalt je uit je concentratie. Zorg er daarom voor dat er alleen spullen op je werkplek liggen die je gebruikt. Geef ze idealiter een vaste plek, zodat je er niet naar hoeft te zoeken wanneer je ze nodig hebt. Je kunt het opruimen van je werkplek tevens gebruiken als een pauze. Dit geeft weer nieuwe motivatie om fris aan je taak te beginnen. 

Merk je dat je burn-out klachten ervaart en niet meer productief kan zijn op je werk? Lees hier over Psycholoog.nl of plan een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder

Wat is ReAttach?

(16-4-2024)

Lees in deze blog meer over de ReAttach methode en hoe het kan helpen bij mentale klachten. Lees verder