Chronische vermoeidheid is anders dan dat je een aantal dagen slecht hebt geslapen. Het is een dagelijkse strijd om je energie te verdelen. Maar wat het nog complexer maakt, is dat het vaak hand in hand gaat met andere gezondheidsproblemen. Lees er in deze blog meer over!
Wat is chronische vermoeidheid?
Chronische vermoeidheid is een medische aandoening die zich kenmerkt door extreme vermoeidheid die zich niet verbeterd door rust en die dagelijkse activiteiten belemmerd. Daarnaast komen er vaak symptomen voor als concentratieproblemen, spierpijn en slaapstoornissen.
Echter komen deze symptomen ook voor bij andere ziektes. Om deze reden wordt chronische vermoeidheid vaak over het hoofd gezien of het wordt verward met andere aandoeningen.
De koppeling met andere aandoeningen
1. Fibromyalgie
Fibromyalgie en chronische vermoeidheid worden vaak samen genoemd. Beide aandoeningen delen veel symptomen: chronische pijn, vermoeidheid en cognitieve problemen. Hierom is het lastig om te beoordelen om welke aandoening het gaat, of dat deze aandoeningen vaak samengaan.
2. Lage schildklierwerking
Een trage schildklier vertraag allerlei lichaamsprocessen, wat kan leiden tot vermoeidheid, een intolerantie tegen kou, gewichtstoename en ‘brainfog’. Deze symptomen overlappen met chronische vermoeidheid, waardoor het lastig kan zijn om ze te onderscheiden. Bloedonderzoek kan hierbij helpen.
3. Depressie en angststoornissen
Moeheid kot ook veel voor bij mensen met psychische aandoeningen. Hier kan soms verwarring ontstaan. Chronische vermoeidheid is niet hetzelfde als een depressie, maar de twee kunnen wel samengaan. Vermoeidheid in depressie wordt vaak ervaren als ‘emotionele uitputting’, en chronische vermoeidheid wordt meer lichamelijk ervaren.
4. POTS (Posturaal Orthostatisch Tachycardie Syndroom)
POTS is een aandoening van het autonome zenuwstelsel waarbij de hartslag sterk stijgt bij het opstaan. Veel mensen met chronische vermoeidheid hebben vaak ook POTS-symptomen: duizeligheid, hartkloppingen en vermoeidheid na staan of zitten. De overlap wordt steeds meer erkend.
Wat kun je zelf doen?
Chronische vermoeidheid ontstaat niet in een week. Vaak ontstaan klachten geleidelijk, waardoor het lastig kan zijn om te zien wat er aan de hand is. Door een symptoomdagboek bij te houden worden klachten inzichtelijk. Noteer je klachten, triggers en wat wel en niet werkt. Daarnaast is het belangrijk om goed onderzoek te laten doen door een huisarts of specialist.
Naast medische interventie, kan het ook helpend zijn om met een psycholoog te praten over je klachten. Bij Psycholoog.nl is het in sommige gevallen mogelijk om hier met een psycholoog over te praten. Plan een gratis adviesgesprek in of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.