De wereld van vandaag draait veel om presteren, geld verdienen en altijd maar doorgaan. Ons economische systeem (de manier waarop we werken, geld verdienen en omgaan met succes) speelt hierin een grote rol. Dit systeem kan ook invloed hebben op hoe we ons voelen. Steeds meer mensen krijgen last van stress, burn-out of somberheid. Hoe komt dat eigenlijk?

Altijd druk, altijd 'aan'

In onze samenleving wordt succes vaak afgemeten aan prestaties. Heb je een goede baan? Verdien je genoeg? Ben je productief? In veel sectoren is het normaal geworden om altijd 'aan' te staan. Denk aan overvolle agenda’s, hoge targets en een constant gevoel dat je achterloopt. Die druk kan op korte termijn motiveren, maar op lange termijn leidt het bij veel mensen tot stress, burn-outklachten of het gevoel niet goed genoeg te zijn.

Vooral jongeren hebben hier last van. Ze groeien op in een wereld waar keuzes eindeloos zijn, maar waar er ook veel druk ligt op het 'maken van de juiste keuzes'. Het idee dat je jezelf voortdurend moet ontwikkelen, het maximale uit je carrière moet halen en ook nog een bruisend sociaal leven moet hebben, kan uitputtend werken.

Geldzorgen maken het nóg zwaarder

Daarnaast leven veel mensen met geldproblemen. Denk aan:

  • Geen vast contract of onzeker werk
  • Hoge kosten voor wonen of zorg
  • Schulden of weinig spaargeld

Geldstress zorgt ervoor dat je voortdurend piekert. Je slaapt slechter, kunt je moeilijker ontspannen en je hebt minder energie om goed voor jezelf te zorgen. En wie zich mentaal niet goed voelt, heeft juist weer meer moeite om financiële zaken aan te pakken. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

'Gewoon' harder werken?

Vaak wordt gezegd: "Je moet gewoon harder werken." Maar zo simpel is het niet. Niet iedereen start op dezelfde plek in het leven. Sommige mensen groeien op in gezinnen waar weinig geld is. Dat heeft invloed op je kansen, je zelfvertrouwen en hoe je je voelt.

We moeten armoede en psychische klachten dus niet alleen als 'persoonlijk probleem' zien. Ze hebben ook te maken met hoe onze maatschappij werkt.

Wat kun je doen?

Het systeem veranderen kunnen we niet van de ene op de andere dag. Maar er zijn wél dingen die jij kunt doen als je merkt dat het je mentaal zwaar valt:

  • Praat erover. Je bent niet de enige. Veel mensen ervaren druk of stress. Hulp vragen is juist dapper.
  • Neem rust serieus. Je hoeft niet altijd productief te zijn. Tijd voor jezelf is belangrijk.
  • Vergelijk jezelf minder met anderen. Wat je op social media ziet, is niet de hele waarheid.
  • Stel grenzen. Zeg soms ‘nee’. Je hoeft niet overal aan mee te doen.
  • Zoek hulp als het nodig is. Een psycholoog kan helpen om je gedachten op een rij te zetten en uit de stresscirkel te komen.

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar hulp van een psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Bronnen:

Hoe ons economisch systeem bijdraagt aan psychische klachten - GZ-psychologie

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Rouwen om wie je was: identiteitsverlies bij grote veranderingen

(15-4-2025)

De overgang van de ene levensfase naar een andere kan gepaard gaan met negatieve gevoelens. Lees hier meer over identiteitsverlies. Lees verder

Post-burn-out terugkeer: hoe re-integratie écht duurzaam kan zijn

(10-4-2025)

Een burn-out kan ingrijpend zijn. Om deze reden is een duurzame terugkeer naar het werk belangrijk. Lees hier meer! Lees verder

Waarom sommige mensen altijd denken dat anderen boos op hen zijn

(4-4-2025)

Soms kan je het gevoel hebben dat iemand boos op je is, terwijl hier niet echt een aanleiding voor is. Lees er hier meer over! Lees verder

De impact van slaaptekort op sociale interactie en empathie

(3-4-2025)

Slaapproblemen kunnen gepaard gaan met veel mentale problemen, maar het kan ook invloed hebben op je sociale interacties. Lees verder