Piekeren is iets waar we allemaal wel eens last van hebben. Het is normaal om af en toe zorgen te maken, maar wanneer piekeren een constante bron van stress wordt, kan het ons dagelijks leven beïnvloeden en onze geestelijke gezondheid aantasten. Gelukkig zijn er manieren om de eindeloze stroom van zorgelijke gedachten te doorbreken en meer rust te vinden. Hiervoor hebben we 6 tips verzameld.  

Wat is piekeren?  

Piekeren is een mentale gewoonte waarbij je herhaaldelijk negatieve gedachten en zorgen overdenkt, vaak over gebeurtenissen uit het verleden of mogelijke problemen in de toekomst. Meestal doe je dit in de hoop op een oplossing, maar dit leidt juist niet tot een oplossing. Deze gedachten kunnen obsessief zijn en moeilijk te stoppen, waardoor ze veel stress en angst veroorzaken. 

Wat als je te veel piekert?  

Als je veel nadenkt over het verleden en de toekomst, kan dit leiden tot depressieve gevoelens, angst en andere negatieve emoties zoals verdriet, schuldgevoelens en boosheid. Ook kan het al bestaande depressieve gevoelens versterken, vooral als je je somber of boos voelt over het feit dat het verleden niet veranderd kan worden. Aan de andere kant kan piekeren over de toekomst leiden tot gevoelens van angst. Dit verhoogt tevens het risico op angststoornissen, zoals bijvoorbeeld een gegeneraliseerde angststoornis. Daarbij wordt piekeren vaak in verband gebracht met depressie. 

Tips om piekeren te verminderen  

Er zijn verschillende manieren om piekeren te verminderen en om wat spanning kwijt te raken. Wat voor de één werkt kan echter voor de ander juist niet helpen. Experimenteer daarom eens met de verschillende tips om erachter te komen wat voor jou het beste werkt.  

1. Gebruik ontspanningstechnieken

Probeer technieken zoals diepe ademhaling, meditatie of progressieve spierontspanning om je lichaam te kalmeren en je gedachten tot rust te brengen.

2. Stel een piekerkwartiertje in

Het kan helpen om een piekerkwartier in te stellen. Zet een timer van 15 minuten en laat vervolgens al je gedachten op de vrije loop gaan tot het alarm af gaat. Eventueel kan je ze ook opschrijven als je dat prettig vindt. Na dit kwartier is het belangrijk om bewust te proberen eventuele piekergedachten te herkennen en deze niet verder te voeden. De volgende sessie van het piekerkwartier biedt dan weer een gelegenheid om hier verder op in te gaan.

3. Zoek afleiding

Als je bezig bent met andere dingen is er namelijk minder ruimte in je hoofd over om te piekeren. Bedenk bijvoorbeeld van tevoren al wat afleidende activiteiten voor jou zijn op momenten dat je merkt dat piekeren de overhand neemt bij jou.  

4. Uit je gevoelens en gedachten

Door piekeren stapelen de gedachten zich op in je hoofd en wordt alles groter en groter. Het kan helpen om je gedachten op te schrijven, je zult merken dat je gedachten hierdoor een andere lading krijgen. Ook kun je je gedachten bespreken met iemand. Diegene heeft er wellicht een andere kijk op en kan je helpen je gedachten realistischer te bekijken.  

5. Oefen zelfcompassie

Wees vriendelijk voor jezelf en accepteer dat piekeren een normale menselijke reactie is. Geef jezelf toestemming om je zorgen te voelen, maar probeer er niet in te verdrinken. 

6. Probeer het "piekerelastiekje"

Draag een elastiekje om je pols. Telkens wanneer je merkt dat een negatieve gedachte opkomt of dat je begint te piekeren, geef je een lichte tik tegen je pols met het elastiekje. Deze simpele handeling kan helpen om de stroom van negatieve gedachten te onderbreken en je bewust te maken van hoe vaak je eigenlijk piekert. 

Zoek professionele hulp 

Als piekeren je dagelijks leven verstoort en je niet in staat bent om het zelf aan te pakken, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Bij Psycholoog.nl willen we je hier graag bij helpen. Met behulp van een psycholoog kan je kijken naar waar het piekeren vandaan komt en hoe je dit kan verminderen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Cognitieve Gedragstherapie.  

Bekijk hier wat psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem direct contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.  

 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

  

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Hoe kan je muziek gebruiken om je mentale welzijn te verbeteren?

(12-4-2024)

Lees in deze blog meer over hoe muziek jouw hersenen beïnvloedt en hoe je dit kan toepassen in je dagelijks leven! Lees verder

Hoe kan je stoppen met roken?

(1-4-2024)

Lees in deze blog meer over de gevolgen van roken en hoe je kan stoppen! Lees verder