Lachen is fijn en gezond! Dat weet iedereen waarschijnlijk wel. Ook tijdens therapie kan het fijn zijn om er af en toe wat humor in te brengen om te kunnen lachen. Maar wat zijn de functies van humor in therapie en hoe werkt dit precies?  

Wat is humor?  

Humor is een complexe menselijke eigenschap die verwijst naar het vermogen om plezier en vreugde te ervaren en te creëren. Het omvat vaak het waarnemen van iets grappigs, het begrijpen van de context en de nuances ervan, of het uitdrukken van amusement door middel van lachen, glimlachen of andere vormen van positieve reactie.  

Hoe kan humor helpen tijdens therapie? 

Humor kan een waardevol hulpmiddel zijn tijdens therapie omdat het zowel de therapeut als de cliënt in staat stelt om een lichte en ontspannen sfeer te creëren binnen het gesprek. Daarnaast heeft humor een aantal andere functies die hieronder worden beschreven.  

  • Relativeren: humor kan helpen om problemen en uitdagingen te relativeren, waardoor ze minder overweldigend lijken. Dit maakt sommige situaties wat draaglijker.  
  • Uitdagen: grappige opmerkingen of situaties kunnen je helpen om op een andere manier naar je problemen te kijken en om creatieve oplossingen te bedenken.  
  • Ontladen: lachen is gezond! Door te lachen produceer je de neurotransmitter dopamine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Dopamine zorgt ervoor dat het stressniveau wordt verlaagd en dat het immuunsysteem een boost krijgt. Tijdens therapie kan dit ervoor zorgen dat je je ontspannener voelt en dat de eventuele overweldigende emoties hierdoor worden verzacht. 
  • Verbinden: humor kan tijdens therapie helpen bij het opbouwen van een vertrouwensband tussen jou en de therapeut. Het delen van grappige momenten kan ervoor zorgen dat je je comfortabeler voelt en dat je je meer openstelt. Hierdoor ontstaat een diepere verbinding en begrip tussen beide partijen. 

Wat is de kracht van zelfspot? 

Een vorm van humor die veel mensen toepassen is zelfspot. Zelfspot is wanneer je grappen over je eigen fouten, tekortkomingen of uiterlijk maakt. Oftewel, je drijft de spot met jezelf en neemt jezelf niet al te serieus.  

Tijdens therapie kan zelfspot helpen om moeilijke of ongemakkelijke situaties lichter te maken. Het stelt mensen in staat om hun eigen tekortkomingen of fouten te erkennen en erom te lachen. Daarnaast kan zelfspot dienen als een manier om verbinding te maken met anderen. Wanneer mensen zichzelf niet al te serieus nemen, kan dit anderen aanmoedigen om zich ook open te stellen en om hun eigen kwetsbaarheden te delen. 

Wel is het belangrijk om weg te blijven van te veel, en ongezonde zelfspot. Mensen die te veel zelfspot hebben gebruiken dit vaak als een coping mechanisme, om moeilijkheden of emotionele pijn of te vermijden. Hierdoor kan het moeilijk worden om samen met een therapeut de onderliggende oorzaken te achterhalen. Daarnaast kan te veel zelfspot het zelfrespect ondermijnen en een negatief zelfbeeld versterken. Je kan namelijk gaan geloven in de grappen die je maakt, of je neemt jezelf niet serieus als iemand die waardevol genoeg is om geholpen te worden.   

Ben je benieuwd hoe humor jou verder kan helpen of ben je op zoek naar een psycholoog? Kijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen of plan een gratis adviesgesprek in.   

 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht 

 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Persoonlijkheidsmodel: The Big Five

(13-2-2024)

Wat voor type ben jij? Lees verder

Tiktoktrend "silent struggles": wat houdt het in?

(1-2-2024)

Wat betekent het om in stilte te moeten worstelen met mentale problemen? Je leest over de gevolgen in deze blog. Lees verder

Gezondheidsprogramma’s om jouw werknemers in balans te houden

(24-1-2024)

Gezondheidsprogramma's worden steeds meer geïmplementeerd binnen bedrijven om het welzijn van werknemers te bevorderen en het ziekteverzuim te verminderen. Lees… Lees verder

Hoe versterk je je zelfvertrouwen als introvert persoon?

(16-1-2024)

In deze blog benadrukken we het belang voor introverte personen om zelfvertrouwen op te bouwen in een extraverte wereld, met tips zoals het versterken van relat… Lees verder