Voor veel mensen is ASMR iets totaal onbekend, maar het wordt steeds populairder. Maar wat is ASMR eigenlijk? En hoe werkt het in het brein? Lees het hier! 

Wat is ASMR? 

ASMR staat voor autonomous sensory meridian respons. Automonorous betekent dat je het voelt in je lichaam, sensory betekend dat je zintuigen het gevoel registeren, meridian heeft te maken met de energie die je in je lichaam voelt en respons gaat over het feit dat je reageert op een stimulus. Je ervaart deze energie wanneer je video's kijkt of andere dingen doet die een stimulerend effect hebben. Het onderwerp van deze video's gaan vaak over persoonlijk contact.  

Veel mensen die ASMR-video's kijken zeggen dat het gevoel dat ze krijgen lijkt op tintelingen in hun hoofd en ruggengraat. Dit hoeft niet voor iedereen zo te zijn. Sommige mensen ervaren een diepe rust en het helpt om in slaap te vallen. Ze ervaren deze dingen door specifieke geluids- of beeldfragmenten.  

Hoe werkt ASMR?  

ASMR is dus het krijgen van tintelingen door je hoofd of ruggengraat door specifieke geluids- of beeldfragmenten die vooral te maken hebben met persoonlijke aandacht. Hoe ASMR werkt verschilt per persoon. Sommige mensen kunnen het helemaal niet ervaren. Als je ASMR wel kunt ervaren, gebeurt dit vaak doormiddel van bepaalde triggers. Het kan heel simpel zijn, zoals bijvoorbeeld iemand die op een fluisterende toon tegen je praat of iemand die met zijn nagels tikt. Het kunnen ook video's van een rollenspel zijn, zoals bijvoorbeeld iemand die een dokter nadoet of iemand die je een gezichtsmassage geeft. Ook mensen die bepaald eten opeten en dit filmen kunnen als trigger fungeren.  

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar hoe ASMR nu echt in het brein werkt. In een onderzoek uit 2018 is naar voren gekomen dat het kijken van ASMR-video's ervoor zorgt dat je kalmer bent, een lagere hartslag hebt en een betere huidgeleiding hebt. Deze veranderingen kwamen alleen voor bij mensen die de effecten ervaren van het kijken naar ASMR-video's. Het kijken van deze video's kan ervoor zorgen dat je emoties beter gereguleerd worden en het kan zelfs therapeutisch werken.    

Er is een andere studie gedaan naar de werking van ASMR. De onderzoekers hebben het brein van een aantal mensen onderzocht op het moment dat ze ASMR-video's keken. Het kijken van deze video's tast de gebieden in het brein aan die verantwoordelijk zijn voor beloning en emotionele arousal.  

Het is dus lastig om vast te stellen hoe ASMR nu echt werkt in het brein. Alle mensen die tintelingen in hun hoofd of ruggengraat van ASMR-video's krijgen, geven aan hier veel voordelen uit te halen. Het werkt dus wel, maar het is nog niet aan te tonen in onderzoek.  

Voordelen van ASMR 

ASMR kent veel voordelen. Enkele voordelen zijn in deze blog al genoemd, maar er zijn er nog veel meer. Hieronder worden er een paar voordelen genoemd.  

Minder angst en stress: het kijken van ASMR-video's kan ervoor zorgen dat je minder angst en stress ervaart, omdat de video's een kalmerende werking hebben.  

Ontspanning: dit is het meest genoemde voordeel. De sensatie van de tintelingen zorgt voor een algemeen ontspannen gevoel in het lichaam. Ook is het kijken van ASMR-video's een manier om je gedachten te verzetten en je te wanen in een andere wereld.  

Slapeloosheid: de ASMR-video's kunnen ervoor zorgen dat je sneller en makkelijker in slaap valt. Door de ontspannen werking van de video's word je rustig en val je in slaap. 

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe kan lachtherapie ons welzijn beïnvloeden?

(26-4-2024)

Dat lachen gezond is weten de meeste mensen wel, maar wist je dat lachtherapie stress verminderend en emotie regulerend kan werken? Lees er hier meer over. Lees verder

De kracht van aanraking: hoe draagt dit bij aan het algehele welzijn?

(26-4-2024)

Uit recent onderzoek blijkt dat aanrakingen goed zijn voor het algehele welzijn. Zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid wordt verbeterd door een knuff… Lees verder

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Therapeutische techniek: wat is cumulatieve kansberekening?

(25-4-2024)

mensen zijn niet goed in kansen inschatten en overschatten van een situatie. Lees hier hoe cumulatieve kansberekening kan helpen bij deze gedachtepatronen. Lees verder