Tegenslagen zijn onvermijdelijk in het leven. Of het nu gaat om een onverwachte verandering in het leven of een conflict met een vriend, deze gebeurtenissen kunnen onze kijk op de wereld beïnvloeden. Maar wat als we deze negatieve gedachten kunnen ombuigen naar een meer positieve gedachten? Dit heeft cognitive reframing.
Wat is cognitive reframing?
Cognitive reframing is het proces waarbij je leert om negatieve of beperkende gedachten anders te interpreteren. In plaats van een situatie als iets negatiefs te zien, leer je deze te zien als een uitdaging of een kans. Het doel is niet om de werkelijkheid te ontkenning of een moeilijke ervaring weg te drukken, maar om je perceptie aan te passen.
Cognitive reframing is een techniek die veel wordt toegepast in de psychologie en specifiek in de cognitieve gedragstherapie. Het draait om het veranderen van de manier waarop we naar onze problemen kijken, waardoor we ons veerkrachtiger voelen.
Waarom werkt cognitive reframing?
Onze hersenen hebben een natuurlijke neiging om zich te richten op het negatieve. Dit is een overlevingsmechanisme dat ons beschermt tegen gevaar. Maar dit overlevingsinstinct kan ons ook in de weg staan, vooral als we blijven hangen in negatieve gedachten over gebeurtenissen die niet levensbedreigend zijn. Door cognitive reframing leveren we bewust om te gaan onze automatische negatieve interpretaties te vervangen door positievere of neutralere perspectieven.
Een voorbeeld van cognitive reframing
Laten we een alledaagse situatie bekijken en zien hoe reframing een verschil kan maken:
Situatie: een vriend heeft je teleurgesteld door een belofte niet na te komen.
- Oorspronkelijke gedachte: ‘hij geeft niet om mij en om onze vriendschap’
- Reframed gedachte: ‘misschien had hij een goede reden om zich niet aan zijn belofte te houden. Ik kan met hem praten om dit beter te begrijpen’
Hoe pas je cognitive reframing toe in het dagelijks leven?
Hier zijn enkele stappen en technieken om cognitive reframing toe te passen wanneer je geconfronteerd wordt met tegenslag:
- Erken en analyseer de gedachte: merk de negatieve gedachten op zodra ze opkomen. Schrijf deze gedachten eventueel op.
- Daag je gedachten uit: is deze gedachte wel realistisch? Vaak neigen we naar extremen zoals ‘nooit’ of ‘altijd’. Vraag jezelf af of er bewijs is dat past bij je gedachte.
- Kies een nieuw perspectief: probeer de situatie vanuit een ander perspectief te vraag jezelf wat je hiervan zou kunnen leren. Misschien heb je fouten gemaakt, maar misschien heb je ook nieuwe vaardigheden verworven.
- Gebruik positieve zelfspraak: maak gebruik van positieve taal tegenover jezelf. Je kunt bijvoorbeeld zeggen ‘ik heb al eerder moeilijke situaties overwonnen’. Door positief tegen jezelf te praten, geef je jezelf een gevoel van controle.
Cognitive reframing is een krachtig hulpmiddel om anders naar je problemen te kijken. Door te leren om je gedachten bewust aan te passen, kun je je beter voelen tijdens negatieve situaties. Het vraagt oefening en geduld, maar de voordelen zijn de moeite waard.
Wil je graag in gesprek gaan met een psycholoog over jouw klachten? Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.