Negatieve emoties zoals angst, verdriet en boosheid zijn geen leuke emoties om te voelen. Het gevoel heerst dat we in elk moment en elke situatie zo gelukkig mogelijk zouden moeten zijn. We proberen een uitweg te zoeken om zo snel mogelijk weer te ontsnappen aan negatieve gevoelens. Alleen horen de minder fijne emoties en gevoelens net zo goed bij het leven als de fijne emoties. 

Hoe gaan we vaak om met pijnlijke emoties?  

Omdat we de pijn niet willen accepteren en willen voelen, hebben we de neiging om ons tegen deze gevoelens te verzetten. Het kan natuurlijk ook best ongemakkelijk en verdrietig voelen om geconfronteerd te worden met bepaalde emoties, gedachten en problemen in je leven. Op de volgende manier kunnen we vermijden:  

  • Afleiding zoeken: Je verzet je tegen je gevoelens en gedachten. Je doet alsof er niks aan de hand is en je wil er niet over in gesprek gaan. Je doet alsof er helemaal niks aan de hand is en zoekt afleiding om de gedachten te verzetten. 
  • Pijn verdoven: Je probeert van je problemen te vluchten door jezelf vol te plannen met bijvoorbeeld werk, drank, drugs, doelloos tv kijken of feesten. Je wil er alles aan doen om je gevoelens niet te hoeven voelen en verdooft deze door het gebruik van middelen of andere bezigheden. 
  • Vermijden van moeilijke gevoelens en situaties: je gaat situaties vermijden die moeilijke gevoelens bij je opwekken. Zodra je merkt dat een bepaalde situatie negatieve emoties opwekt, zullen we ervoor zorgen dat we ons niet meer in zo'n situatie zullen bevinden. 

Wat gebeurt er als we pijnlijke gevoelens negeren?

Doordat we zo erg bezig zijn om te voorkomen dat we pijnlijke gevoelens, emoties en situaties meemaken, letten we over het algemeen minder op. Hierdoor negeer je ook de momenten die het leven juist extra waardevol maken. Soms willen we zo graag negatieve emoties vermijden dat we niet meer open gaan staan voor situaties die ons ook veel geluk kunnen brengen. Hierdoor kunnen we ons nog somberder gaan voelen. Het vermijden van pijn leidt uiteindelijk juist tot het groeien van vervelende emoties, gevoelens en problemen.  

Waarom we moeten leren om te accepteren dat het leven niet altijd leuk hoeft te zijn?

Negatieve gevoelens, emoties, situaties en momenten horen eenmaal bij elk aspect van het leven (bij elke vriendschap, relatie, familierelaties, werkplekken etc.). Wanneer wij deze kant van het leven niet accepteren, leven we maar een half leven. Dat maakt ons minder weerbaar voor periode die nog komen gaan. Elke levensperiode gaat namelijk gepaard met moeilijkheden. Zodra we vanaf jongs af aan leren om deze moeilijkheden te accepteren en er manieren voor vinden om ermee om te gaan, zal ons dit op later leeftijd belonen. Bij het leren accepteren dat negatieve gevoelens ook bij het leven horen, neemt de invloed van deze gevoelens af en zijn ze minder lang aanwezig. Het toelaten van de pijnlijke kanten van het leven is niet altijd gemakkelijk. Maar wees er niet bang voor! Met de jaren zal je leren om steeds beter om te gaan met de problematiek en zal je ook leren hoe je alles kan verdragen. Wanneer we de negatieve kanten kunnen accepteren, hoeven we ook niet meer te vermijden of vluchten. Dat scheelt weer inspanning. Als gevolg hebben we meer ruimte en oog voor de mooie gevoelens en momenten van het leven.

Het leven zit vol met verschillende kleuren: sommige zijn mooi en sommige zijn eenmaal wat grauwer. Maar uiteindelijk hebben we ze allemaal nodig om ons leven in te kunnen kleuren. 

Wanneer je moeite hebt om negatieve emoties toe te laten, kan het helpend zijn om hier met een psycholoog over te praten. Bij Psycholoog.nl kunnen we je hierbij helpen. Plan een gratis adviesgesprek of neem direct contact op met ons aanmeldteam en plan samen een kennismakingsgesprek in.

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychosomatiek: Hoe Gedachten Ons Lichaam Beïnvloeden

(14-11-2024)

Ontdek de krachtige wisselwerking tussen geest en lichaam en hoe stress en emoties fysieke klachten kunnen veroorzaken. Lees verder

Hoe therapie je kan helpen om jezelf beter te begrijpen

(12-11-2024)

Een psycholoog kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je gedrag en gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder

Zelfzorg voor therapeuten: burn-out en balans in het vakgebied

(6-11-2024)

Therapeut zijn bied veel voldoening, maar stress en burn-out kunnen op de loer liggen. Lees hier meer over hoe je als therapeut balans kan houden in het vakgebi… Lees verder

Het effect van opvoeding op je zelfbeeld

(29-10-2024)

Opvoeding heeft een grote invloed op onze ontwikkeling, zo ook op ons zelfbeeld. Lees hier meer over het effect van opvoeding op je zelfbeeld! Lees verder