Het hebben van een fixed mindset of een growth mindset heeft invloed op hoe je kijkt naar resultaat, uitdagingen, vaardigheden en fouten. Lees in deze blog wat het verschil is tussen een fixed en een growth mindset en hoe je een growth mindset kan ontwikkelen! 

Wat is een fixed mindset?  

Wanneer je een fixed mindset hebt, ben je van mening dat je vaardigheden bezit, of je bezit ze niet. Het is niet mogelijk om iets nieuws te leren. Een voorbeeld: Ik ben nooit goed geweest in sport, ik zal het nu ook niet goed doen. Een vaardigheid is dus vooral erfelijk bepaald, en het heeft geen zin om er tijd of energie in te steken.  

Wat is een growth mindset?  

Wanneer je een growth mindset hebt, ben je van mening dat je vaardigheden kunt aanleren. Iets wat je niet kan, kun je oefenen tot je het wel kan. Een voorbeeld: Je vindt rekenopgaven maken moeilijk, maar als je veel oefent, word je er vanzelf beter in. Of je een vaardigheid bezit of niet, heeft dus vooral te maken met je doorzettingsvermogen, motivatie en omgeving. Een quote van Pipi Langkous die goed past bij een growth mindset is: “ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan” 

Welke invloed heeft dit op je zingeving en motivatie?  

Als een nieuwe uitdaging zich voordoet, zal dit voor iemand met een fixed mindset negatieve gevolgen hebben. De uitdaging wordt niet aangegaan, en zal dus ook nooit een succes worden. Als iemand met een fixed mindset de uitdaging aan zal gaan, en het mislukt, zal diegene de reden voor falen ook bij zichzelf neerleggen. De volgende keer dat een nieuwe uitdaging zich voordoet, zal deze ervaring een bevestiging zijn voor het feit dat vaardigheden niet te ontwikkelen zijn. Dit wordt ook wel de self fulfilling prophecy genoemd. 

Iemand met een growth mindset zal meer motivatie tonen om een uitdaging aan te gaan, en zal ook meer doorzettingsvermogen tonen wanneer het de eerste keer niet lukt. Dit zijn kwaliteiten die het mogelijk maken om te groeien en te ontwikkelen.  

Hoe ontwikkel ik een growth mindset?  

Hieronder worden enkele tips gegeven om jouw fixed mindset te veranderen in een growth mindset:  

  1. Wordt allereerst bewust van welke mindset je hebt. Je kunt dit doen door bij jezelf na te gaan hoe je met uitdagingen om gaat. Hoe denk jij over het leren van vaardigheden? Hoe kijk jij tegen een nieuwe uitdaging aan? Wat zeg je tegen jezelf als iets niet lukt?
  2. Pas je taalgebruik aan. Wanneer je de woorden goed, fout, dom en slim gebruikt, zal dit niet bevorderend zijn voor een growth mindset. Verander zinnen als “ik kan het niet” naar “ik kan het nog niet”. Je kunt ook anderen complimenteren op hun inzet in plaats van hun resultaat.  
  3. Leer van je fouten. Ze zijn er om gemaakt te worden en iedereen maakt fouten. Gebruik ze als een leermoment en zet ze om in feedback. Je weet nu wat je de volgende keer anders kan doen.  

Merk jij dat je een fixed mindset hebt en ondervind je hierdoor problemen in het dagelijks leven/ Psycholoog.nl kan je helpen om een growth mindset te ontwikkelen. Lees hier hoe Psycholoog.nl werkt of plan een gratis adviesgesprek in. Je kunt ook direct contact opnemen met ons aanmeldteam.  

Meer blogs lezen? Ga dan terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De taartpunttechniek bij cognitieve gedragstherapie

(25-4-2024)

Snel en onjuist conclusies trekken kan effect hebben op je zelfbeeld. Lees hier meer over hoe de taartpunttechniek je kan helpen! Lees verder

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Samen sterk: het belang van acceptatie en inclusie voor autisme in onze maatschappij

(11-4-2024)

Mensen met autisme zijn erg divers, en niet iedereen vindt zijn plaats in de maatschappij. Lees er hier meer over! Lees verder

Hoe ben je een goede werkgever? Vind het geheim van goed werkgeverschap!

(26-3-2024)

Een goede werkgever is de sleutel tot een gezonde en bloeiende werkomgeving. Lees verder