In de eerste paar maanden is alles leuk aan je partner en daarna leer je elkaars kleine onhebbelijkheden te accepteren. Een relatie is altijd hard werken, maar vooral wanneer je partner kamp met psychische klachten. Hoe en hoelang kun je jouw partner steunen zonder er zelf aan onderdoor te gaan? 

Maak het bespreekbaar! 

Als je merkt aan je partner dat hij of zij psychische klachten ervaart, is het belangrijk duidelijk te maken dat hij of zij dit bij jou kwijt kan. Laat van tevoren merken dat jij hiervoor open staat.  Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat ze je alles kunnen vertellen of dat jij er voor ze bent als er iets is. Het kan helpen om dit vervolgens even te laten rusten zodat je partner dit even op zich in kan laten werken, en er misschien later zelf wel over begint. Als dit niet het geval is kun je door een open vraag te stellen het gesprek hierover aan gaan. Vraag: “hoe gaat het met je?” of “ik zie dat je wat somber bent, klopt dat?” in plaats van: “Ben je depressief?’. Het is handig om dit te doen op een rustig moment, wanneer je partner toegankelijk is voor een gesprek. Zoek vervolgens naar informatie over de klacht waar je partner last van heeft, zodat je hem of haar beter kunt begrijpen en weet wat er bij komt kijken. Een psycholoog kan psycho-educatie geven. Dit houdt in dat je achtergrondinformatie en praktische adviezen krijgt. Dat kan individueel, of met je partner.  

Je partner kan zelfmoordgedachten hebben. Veel mensen schamen zich hiervoor en spreken ze daarom niet uit. Veel mensen denken dat ze dit onderwerp beter kunnen vermijden om hun partner 'niet op gedachten te brengen’. Toch is het echt beter om er juist naar te vragen, en ook te vragen of ze al concrete plannen hebben. Laat je partner dit vertellen en probeer geen oordeel te vellen. Wanneer het ze te veel wordt, kunnen zij anoniem bellen naar 0800-0113 of chatten met 113. Is er sprake van acuut gevaar? Bel dan 112. 

Steun jouw partner 

Vaak is het voor je partner al een hele opluchting dat ze hun verhaal kwijt kunnen en jij daarnaar luistert. Benadruk dus ook dat je er voor hem of haar bent en probeer begrip te tonen. Probeer een niet-veroordelende houding aan te nemen en vraag wat ze nodig hebben en hoe je ze kunt helpen. Het kan fijn zijn om extra tijd samen door te brengen. Probeer dit wat op te bouwen, door bijvoorbeeld eerst eens samen een korte wandeling samen te maken. Stimuleer je partner ook om psychologische hulp te zoeken. Probeer dit niet te zwaar te maken, zeg bijvoorbeeld: “Het kan toch geen kwaad om eens met een psycholoog te gaan praten”. Biedt ook aan om mee te gaan, als je partner twijfelt of het spannend vindt. Behalve een gesprek met een psycholoog aan te gaan, kan het ook fijn zijn om contact met lotgenoten te zoeken. MIND Naasten Centraal is een stichting die zich inzet voor naasten van mensen met psychische problemen. De Angst, Dwang en Fobie Stichting (ADF) is een vereniging voor mensen met angsten, die ook lotgenotengroepen voor naasten organiseert.  

Do's & Dont's  

Wanneer je een partner hebt die last heeft van psychische klachten, zijn er een aantal dingen handig om te doen:  

  • Wees geduldig: Beweging helpt bij depressiviteit, maar twee keer per week naar de sportschool is te veel gevraagd.  
  • Blijf tijd voor jezelf nemen, zodat je de nodige ontspanning krijgt. Let er op dat jij zelf niet overbelast raakt. Het lijkt misschien moeilijk om 'nee' te zeggen als je partner psychische klachten heeft, maar doe dit wel en bewaak je eigen grenzen.  
  • Blijf vragen wat jij voor je partner kunt doen en wat ze van je nodig hebben.  
  • Wanneer je partner emotioneel is, probeer dit dan niet te persoonlijk te zien, maar bekijk de situatie van een afstand. Het is goed mogelijk dat deze emoties met de psychische problemen te maken hebben.  
  • Geef je eigen emoties en gevoelens ook de ruimte. Het is niet niks om een partner te hebben met psychische klachten, en dit zal jou waarschijnlijk ook wel wat doen. Dat is normaal en dat mag! Neem dus ook ruimte voor jezelf en praat hierover met anderen.  
  • Als je samen kinderen hebt is het belangrijk om ook aan hen uit te leggen wat er met jouw partner aan de hand is. Doe dit altijd samen met hem of haar, zodat ze het zelf uit kunnen leggen.  

Ook zijn er een aantal dingen die je beter niet kunt doen of juist averechts werken:  

  • Wanneer de klachten te maken hebben met een verslaving is het raadzaam dit niet in stand te houden door drank of drugs aan te bieden of geld te lenen. Accepteer ook geen gedrag dat de verslaving onderhoudt, zoals liegen.  
  • Probeer je naaste er niet van te overtuigen dat zijn of haar klacht overdreven is.  
  • Als er sprake is van angst, kun je het beste niet te ver meegaan hierin, maar je naaste stimuleren deel te blijven nemen aan sociale activiteiten.  
  • Dring jezelf niet op, maar geef je partner juist ruimte en tijd om beter te worden. Ga er ook niet vanuit dat je partner gelijk weer de oude is wanneer hij of zij met een psycholoog praat.  
  • Geef jezelf niet de schuld.

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Fake News over mentale gezondheidsproblemen op sociale media

(20-11-2024)

Blijf kritisch bij het consumeren van content over mentale gezondheid op sociale media. Lees verder

Het belang van hobby's voor je mentale gezondheid

(15-11-2024)

Hobby's kunnen een grote impact hebben op onze stemming, sociale interacties en ons stressniveau. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

Het psychologische effect van minimalisme en decluttering

(14-11-2024)

Minimalisme en decluttering dragen bij aan een kalmere geest, vermindert stress en helpt ons focussen op wat we echt belangrijk vinden. Lees verder

Hoe therapie je kan helpen om jezelf beter te begrijpen

(12-11-2024)

Een psycholoog kan je helpen om meer inzicht te krijgen in je gedrag en gevoelens. Lees er hier meer over! Lees verder