In elke relatie komen wel eens discussies voor. In het moment misschien vervelend, maar het kan je relatie ook naar een hoger niveau helpen. Toch maakt het wel uit hoe deze discussies er uit zien. Lees in deze blog meer over hoe je zinloze discussies in je relatie kunt vermijden! 

Reflecteren op je eigen gedrag 

In een recent onderzoek is naar voren gekomen dat een pauze nemen tijdens relatieconflicten een positief effect heeft op de tevredenheid over de relatie. Daarnaast bevordert het constructief gedrag tijdens een conflict.  

De meeste mensen weten namelijk wel welk gedrag conflictoplossing zou helpen, maar hebben gewoon wat tijd nodig om over deze helpende gedragingen na te denken. Een aantal vragen die je kunnen helpen om een conflict op een meer constructieve manier op te lossen zijn:  

  • Waarom is het conflict ontstaan?  
  • Hoe had het conflict eigenlijk moeten worden aangepakt?  
  • Hoe moeten conflicten in het algemeen worden aangepakt?  
  • Waarom is de reactie die je hebt gegeven logisch?  
  • Wat zou je kunnen helpen om beter om te gaan met een volgend conflict?  

Zelfs als je deze vragen aan jezelf stelt na een conflict, kan het zijn dat een volgend conflict niet op een constructieve manier wordt opgelost. Als je van streek bent, kan het moeilijk zijn om bewust na te denken over het ontstaan van het conflict en hoe dit het beste kan worden opgelost. Door na een conflict deze vragen telkens te herhalen en afstand te nemen tijdens een conflict is de kans op escalatie minder groot.  

Hoe communiceer je op een positieve manier met elkaar?  

In een relatie is communiceren een van de belangrijkste aspecten. Door elkaar emotioneel te steunen, empathie te tonen, constructieve feedback te geven over elkaars probleemoplossende vaardigheden en compassie te tonen naar elkaar, groeit het zelfvertrouwen en de tevredenheid over de relatie.  

Als jij of je partner juist niet reageert op signalen van de ander, vijandig reageert of telkens kritiek toont, verlaagt dit de tevredenheid over de relatie en is de kans op meer conflicten groter.  

Een van de technieken die ingezet kan worden is mindfulness. Dit houdt in dat je stilstaat bij wat er nu gebeurt. Je leert met openheid en acceptatie aandacht te hebben voor de huidige situatie. Gevoelens en gedachten komen en gaan, ook als deze minder fijn zijn. Door met een open houding naar de ander te luisteren en iemand de ruimte te gunnen om zijn of haar standpunt te vertellen, zal je eerder een oplossing vinden voor het conflict. Onthoud ook dat je het niet altijd eens hoeft te zijn, maar het is wel belangrijk dat je de mening van de ander respecteert.  

Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen als je wil werken aan je communicatievaardigheden. Let op, Psycholoog.nl geeft geen relatietherapie. Je kunt vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

7 tips bij rouw en verlies

(6-5-2024)

Rouw is een complex en vaak langdurig proces. In deze blog lees je een aantal tips die je hier wellicht bij kunnen helpen. Lees verder

Psychische comorbiditeit: wat is het?

(24-4-2024)

Veel stoornissen kunnen op elkaar lijken, tegelijk voorkomen of hebben overlap van symptomen. Lees hier wat comorbiditeit betekent voor de diagnose en behandeli… Lees verder

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Hoe kan je muziek gebruiken om je mentale welzijn te verbeteren?

(12-4-2024)

Lees in deze blog meer over hoe muziek jouw hersenen beïnvloedt en hoe je dit kan toepassen in je dagelijks leven! Lees verder