De warme zomerdagen zijn inmiddels al weer even geleden en de dagen worden weer korter, kouder, en grijzer. Sommige mensen verheugen zich op de gezellige dagen binnen, maar anderen zien hier juist erg tegenop. Hoe dan ook, voor veel mensen geldt dat dit hun humeur beïnvloedt. Misschien heb je eerder wel eens een winterdip gehad. Als dit het geval is, hoe zorg je er dan voor dat je dit jaar geen last hebt van een winterdip?
Wat is een winterdip?
Als je last hebt van een winterdip kun je je somber of lusteloos voelen doordat het tijdens de winterperiode vaak koud, grijs en donker is. Veel mensen met een winterdip zijn dan somber en kunnen zich zelfs wat depressief voelen. Ook kun je last hebben van vermoeidheid, doordat je niet goed slaapt of juist te veel slaapt. Vaak hebben mensen in de winter ook minder behoefte aan sociale contacten of aan seks en intimiteit, waardoor je de voldoening die je hier anders uit krijgt misschien uitblijft. Verder kan een winterdip invloed hebben op je eetpatroon, prikkelbaarheid, concentratie en energie. Tenslotte kunnen mensen zich eenzaam voelen tijdens de winter, wat ook weer een negatieve invloed kan hebben op je humeur.
Wanneer een winterdip wat extremere vormen aanneemt kan het zijn dat je last hebt van een winterdepressie. Hiervan is sprake als er minstens 2 jaar achter elkaar in de winter een depressie optreedt en er in de andere seizoenen geen depressie aanwezig is.
Waardoor wordt een winterdip veroorzaakt?
De sombere gevoelens die sommige mensen tijdens de winterdagen ervaren kunnen door verschillende dingen veroorzaakt worden. Ten eerste is het in de winter minder lang licht overdag. Grote kans dus, dat je van huis vertrekt en thuiskomt in het donker. Wanneer het donker is, maakt ons lichaam een hormoon aan dat melatonine heet. Dit hormoon zorgt ervoor dat we ons slaperig gaan voelen. Normaal gesproken zorgt dit hormoon er dus voor dat ons lichaam een stabiel slaap-waakritme aanhoudt. Echter, wanneer het lang donker is, kun je je hierdoor overdag ook slaperig voelen, wat je humeur negatief kan beïnvloeden.
Verder schijnt de zon in de winter vaak minder. Wanneer de zon schijnt maakt ons lichaam vitamine D aan in de huid. Uit onderzoek blijkt dat door bij een tekort aan vitamine D het serotoninegehalte in de hersenen verlaagd wordt. Wanneer je een serotoninetekort hebt, kan dit samengaan met depressieve en sombere gevoelens. Zo bleek uit onderzoek dat vrouwen die genoeg vitamine D binnenkrijgen, minder last hebben van depressieve gevoelens dan vrouwen met een tekort aan vitamine D.
Hoe voorkom je een winterdip?
Wanneer je dit jaar wil voorkomen dat je (weer) last van een winterdip krijgt, zou je de volgende dingen kunnen proberen:
- Maak een lijst voor jezelf, waarop je de signalen schrijft die je bij jezelf kunt herkennen als het even minder goed gaat. Op deze manier kun je goed blijven pijlen in hoeverre je een winterdip dreigt te krijgen. Wanneer je deze signalen bij jezelf ziet, probeer dan onderstaande dingen en breng vrienden en familie op de hoogte van hoe je je voelt.
- Blijf, ondanks de kou lekker naar buiten gaan, bijvoorbeeld voor een wandeling. De frisse lucht kan zorgen voor nieuwe energie. Probeer, als het kan, dit vroeg in de ochtend te doen. Dan heeft de lucht namelijk nog een blauwere kleur. Deze blauwe kleur zorgt er voor dat de productie van melatonine in je lichaam geremd wordt.
- Blijf leuke, sociale dingen plannen. Zo kun je je verheugen op iets en tijd doorbrengen met anderen. Sommige mensen hebben het gevoel in een sleur te zitten tijdens de koude maanden. Leuke afspraken om naar uit te kijken kunnen je hier uit halen.
- Laat zoveel mogelijk licht en frisse lucht in je huis. Wanneer het buiten nog donker is heb je misschien de neiging om de gordijnen dicht te laten, maar doe de gordijnen open zodat je makkelijker op kan staan. Ook kan het helpen om een raam open te doen, zodat de frisse lucht ook je huis in kan, en je hierdoor de dag met energie kan beginnen.
- Werkt bovenstaande niet of niet genoeg? Probeer dan eens lichttherapie. Dit is een therapie waarbij je een lamp op je gezicht houdt. Hierdoor maakt je lichaam minder melatonine aan. Voor sommige mensen kan het gebruik van een zonnebank ook helpen. Houdt je hierbij wel aan de richtlijnen, want dit kan schadelijk zijn.
- Probeer zo gezond mogelijk te eten, zodat je lichaam energie heeft. Je doet dit bijvoorbeeld door veel groente en fruit te eten.
- Zorg dat je ongeveer 8 uur per dag slaapt. De hoeveelheid slaap die een volwassene nodig heeft verschilt per persoon, maar vaak is dit ongeveer tussen de 7 en 9 uur per nacht. Probeer dus genoeg te slapen, maar ook niet te veel te slapen. Ook hierdoor kun je je overdag moe voelen.
- Beweeg! Wanneer je lichaam in beweging is maakt je lichaam endorfine aan. Dit staat ook wel bekend als het gelukshormoon, en kan je dus helpen om je minder somber te voelen.
Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een psycholoog? Het team van psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem dan contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in!
Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.
Bronnen
Ludlam (1991). The woman’s health initiative (WHI) observational study (OS).
Artsenzorg.nl