Als je hoogsensitief bent, voel je de wereld vaak intenser. Geluiden, geuren, emoties, en zelfs de energie van mensen om je heen kunnen als overweldigend worden ervaren. De chaos van een luidruchtige omgeving kan jouw rust verstoren. Maar met de juiste technieken kun je je innerlijke rust bewaren.  

Wat is hoogsensitiviteit?  

Als je hoogsensitief (HSP) bent, ervaar je informatie op een andere manier. Prikkels komen sterker binnen en ze worden diepgaander verwerkt. Je bent waarschijnlijk meer gericht op details die anderen niet opmerken. Hoewel dit je intuïtiever en empathische maakt, kan het ook betekenen dat je sneller overweldigd raakt in bijvoorbeeld drukke straten of feestelijke bijeenkomsten.  

Waarom zijn luide omgevingen overweldigend als je hoogsensitief bent? 

Een luidruchtige omgeving brengt veel verschillende prikkels met zich mee. Denk aan muziek, gesprekken, sirenes, verkeer – het zijn prikkels die je hersenen moeten verwerken. Terwijl de meeste mensen deze achtergrondgeluiden filteren, kan jij deze prikkels ervaren alsof ze allemaal tegelijk binnenkomen. Dit kan resulteren in gevoel van spanning, vermoeidheid of zelfs paniek. Het is alsof je hersenen constant op volle toeren draaien. 

Hoe bewaar je je rust in luide omgeving?  

Ondanks dat een rumoerige omgeving intens kan zijn, zijn er manieren om je rust te bewaren. Hieronder enkele strategieën om je te helpen omgaan met overprikkeling. 

  • Focus op je ademhaling: ademhaling is een krachtig hulpmiddel om innerlijke rust te herstellen. Wanneer je merkt dat je gespannen raakt, kun je je richten op je ademhaling. Adem langzaam en diep in door je neus en adem rustig uit door je mond.  
  • Probeer het geluid te blokkeren: overweeg het dragen van noise-cancelling oordopjes wanneer je je in een luide omgeving bevindt. Luisteren naar rustgevende geluiden kan ook helpen om je hersenen te focussen op iets rustgevends. 
  • Creëer een kalmerende routine: wanneer je weet dat je jezelf in een drukke of luidruchtige omgeving zult bevinden, bereid je dat mentaal voor. Start je dag met een kalmerende routine, zoals yoga of meditatie. Deze rust kun je meenemen in de rest van je dag.  
  • Accepteer en erken je gevoelens: het is belangrijk om je hoogsensitiviteit te omarmen. Het is oké om gevoelig te zijn. Hierdoor wordt het makkelijker om grenzen te stellen wanneer je overprikkeld raakt. Geef jezelf ruimte om bijvoorbeeld eerder een drukke ruimte te verlaten of om een pauze in te lassen als je merkt dat het te veel wordt.  

Hoogsensitiviteit in een luide omgeving kan uitdagend zijn, maar het betekent niet dat je geen rust kunt ervaren. Door bewuste technieken toe te passen, zoals het creëren van een kalmerende routine. Heb je vragen over deze blog? Neem gerust contact op met ons aanmeld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan door ons direct te bellen op  085 273 3339 of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Meer blogs lezen? Klik hier.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Licht in Donkere Tijden

(17-10-2024)

Ontdek hoe je tijdens de donkere maanden het licht kunt vinden – van het benutten van daglicht en beweging tot het versterken van je mentale welzijn. Lees verder

Mentale onrust en fysieke symptomen

(16-10-2024)

Onrust in je hoofd zorgt naast mentale klachten vaak ook voor fysieke symptomen. Lees er hier meer over! Lees verder

Het Weekend Effect: Bouw Mentale Kracht op in Korte Tijd

(14-10-2024)

Gebruik je weekend slim met bewuste rust, reflectie en activiteit om jezelf mentaal op te laden en sterker de week in te gaan. Ontdek hoe je met kleine aanpassi… Lees verder

Waarom psychologische veiligheid in een team essentieel is

(11-10-2024)

Wanneer teamleden zich veilig voelen om vragen te stellen en ideeën voor te stellen, heeft dit een positief effect op de prestaties en de mentale gezondheid van… Lees verder