Klagen is een veelvoorkomend gedrag in ons dagelijks leven. We doen het allemaal wel eens; of het nu gaat om het weer, werk, verkeer of persoonlijke relaties. Maar wat zijn de effecten van klagen op onze mentale gezondheid? In deze blog bespreken we hoe klagen kan werken als een gezonde uitlaatklep of juist kan leiden tot een negatieve spiraal met ernstige mentale gevolgen.

De voordelen van klagen

  1. Uitlaatklep voor emoties: Klagen kan dienen als een manier om stoom af te blazen en emoties te uiten. Het delen van negatieve ervaringen met anderen kan een gevoel van opluchting geven. Het kan helpen om stress en frustratie te verminderen door het gevoel te geven dat je gehoord en begrepen wordt door anderen, ongeacht de ernst van de klachten.

  2. Sociale bonding: Klagen kan ook fungeren als een sociale verbinding. Gedeelde klachten over gemeenschappelijke problemen kan de band tussen mensen versterken. Het creëert een gevoel van samenhorigheid en begrip, wat sociale relaties kan verbeteren.

  3. Probleemoplossend: Soms kan klagen leiden tot het oplossen van problemen. Wanneer je klaagt over een specifieke situatie, kunnen anderen oplossingen en raad geven die je zelf misschien nog niet had bedacht. 

De nadelen van klagen

  1. Negatieve focus: Een van de grootste nadelen van klagen is dat het je focus op negatieve aspecten kan versterken. Constant klagen kan je kijk op de werkelijkheid veranderen, waardoor je meer aandacht zal besteden aan wat er misgaat dan aan wat er goed gaat.

  2. Sociale afwijzing: Hoewel klagen soms sociale banden kan versterken, kan overmatig klagen ook leiden tot sociale afwijzing. Mensen kunnen je als een pessimist beschouwen en vermijden, zodra je te vaak klaagt. Een balans is belangrijk hierbij, en zal negatieve reacties van anderen voorkomen.

  3. Negatieve spiraal: Het meest zorgwekkende aspect van klagen is dat het kan leiden tot een negatieve spiraal die uiteindelijk ernstige mentale problemen kan veroorzaken. Wanneer klagen een gewoonte wordt, kan het resulteren in chronische stress, angst en depressie. De focus op het negatieve kan ervoor zorgen dat je vast komt te zitten in een cyclus van negatieve gedachten en emoties, wat je mentale gezondheid ernstig kan schaden.

Mentale problematiek

De negatieve spiraal van klagen begint vaak doordat iemand een negatieve gebeurtenis meemaakt waar diegene het herhaaldelijk over zal hebben. Dit kan leiden tot een interne focus op negatieve gedachten. Deze focus kan er dan weer toe leiden dat de hersenen negativiteit zullen verwachten en er ook actief naar opzoek gaan. Dit versterkt niet alleen de negatieve emoties, maar kan ook de kijk op toekomstige gebeurtenissen beïnvloeden, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt.

Constante blootstelling aan negativiteit verhoogt daarnaast ook het stressniveau, wat op zijn beurt kan leiden tot fysieke symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn en slaapstoornissen. Naarmate de stress toeneemt, kan dit ervoor zorgen dat ernstigere mentale gezondheidsproblemen zoals chronische angst en depressie opkomen. Langdurige negatieve emoties en stress kunnen namelijk de hersenfunctie beïnvloeden, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van zulke psychische aandoeningen.

Klagen kan dus zowel een uitlaatklep als een risico zijn. Terwijl het delen van negatieve ervaringen kan helpen om stress te verminderen en sociale banden te versterken, kan overmatig klagen leiden tot een negatieve spiraal die ernstige mentale gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Het is belangrijk om een balans te vinden en bewust te zijn van de hoeveelheid en context van dat waar je over klaagt. Merk je aan jezelf dat je vast zit in een negatieve spiraal van klagen? Dan kan het helpen om hier met een psycholoog over in gesprek te gaan. Zo kan je negatieve denkpatronen herkennen en vervormen. Benieuwd wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen? Lees hier meer over wie zijn of plan een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht 

 

Bronnen:

Kowalski, R.M. (1996). Complaints and complaing: Functions, antecedents, and consequences. Psychological Bulletin, 119(2), 179-196.

Alicke, M.D., Braun, J.C., Glor, J.E., Klotz, M.L., Magee, J., Sederhoim, H., & Siegel, R. (1992). Complaining Behavior in Social Interaction. Personality and Social Psychology Bulletin, 18(3), 286-295.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psychologische Voorbereiding op Pensioen

(17-7-2024)

Na jaren werken is het zover; pensioen. Maar hoe bereid je je hierop voor? Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder

Effectief leren omgaan met je emoties

(1-7-2024)

De juiste emotie benoemen, erkennen en delen kan soms best lastig zijn. Lees in deze blog meer over hoe je effectief om kan gaan met je emoties. Lees verder

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. In deze blog bespreken we de verschillende mogelijkheden voor psychische hulp. Lees verder