Kinderen lachen zo’n 200 keer per dag, bij volwassenen is dit gemiddeld 15 keer per dag. Dat is best zonde als je kijkt naar wat voor voordelen lachen met zich mee brengt!

Gelukshormonen

De aanmaak van verschillende gelukshormonen wordt verhoogd wanneer je lacht. Het effect van deze hormonen is dat ze een gevoel van tevredenheid en geluk teweeg kunnen brengen. Hier bovenop hebben ze ook nog een pijnstillende werking.

Lachen zorgt er ook voor dat je minder stress ervaart. Het remt namelijk de aanmaak van het hormoon coritsol, dit is aangetoond door Loma Linda School of Medicine. Corstisol wordt aangemaakt door je bijnieren en wordt ook wel het stress hormoon genoemd. Wanneer dit losgelaten wordt in je bloedomloop gaat je lichaam als het ware ‘aan’ staan. Zo krijg je onder andere verwijde pupillen, verhoogde bloeddruk en een versnelde hartslag.  Ook zorgt het ervoor dat je kransslagaderen verstijven. Wanneer je dus veel lacht en je minder corstisol aanmaakt, heb je minder vaak deze lichamelijke stress reactie en door de verminderde verstijving is de doorbloeding van je lichaam beter. Dit heeft positieve gevolgen voor je lichamelijke gezondheid. Het kan zelfs je kans op een hartaanval verkleinen.

Hier naast wordt lachen ook in verband gebracht met verlaagde niveaus van epinefrine en norepinfrine. Beide zorgen ook voor een vermindering van stress.

Het immuunsysteem

Ook heeft lachen een positief effect op je immuunsysteem. Het heeft namelijk effect op je glucocorticoïden die op hun beurt weer effect hebben op de aanmaak van zogenaamde Natural Killer cells, ook wel witte bloedcellen of lymfocyten genoemd. Deze cellen zijn je eerste verdedigingslinie tegen cellen die zijn geïnfecteerd met virussen en tumor cellen.

Oprecht lachen of nep lachen?

Het interessant aan het effect van lachen op zowel je mentale of fysieke gezondheid is dat je lichaam geen onderscheid kan maken tussen ‘echt’ lachen of ‘nep’ lachen. Wanneer je dus expres hardop gaat lachen dan registreert jouw lichaam dit als een teken van oprecht lachen. Zo komen bijvoorbeeld de effecten van zowel verlaagde bloeddruk en de minderde aanmaak van de hormonen cortisol, epinefrine en norepinefrine op gang wanneer je je lichaam voor de gek houdt.

Een hele kleine workout

Misschien verbrand je niet zo veel calorieën als je zou doen tijdens een uur in de sportschool maar alle kleine beetjes helpen. Je gebruikt natuurlijk je spieren in je gezicht, 15 in totaal, maar ook je middenrif en buikspieren. Wanneer je 10 tot 15 minuten lacht verbrand je al zo’n 50 calorieën!

Merk jij dat je niet zo vaak lacht als je zou willen omdat je ongelukkig bent? Of heb je andere vragen? Dan kun je vrijblijvend contact met ons opnemen. Dit kan door middel van het inplannen van een adviesgesprek of door direct contact op te nemen met ons.

Meer blogs lezen? Ga dan terug naar het overzicht.

Bron; Bennett, M. P., Zeller, J. M., Rosenberg, L., & McCann, J. J. (2003). The effect of mirthful laughter on stress and natural killer cell activity. Alternative Therapies in Health and Medicine, 9(2), 38–45.