In de afgelopen jaren is de druk on de GGZ erg toegenomen. De wachtlijsten worden steeds langer. Ook voor werknemers die snel hulp nodig hebben, is dit soms lastig. Dit dwingt werkgevers om alternatieven te zoeken, om het mentale welzijn van hun werknemers te waarborgen.  

Lange wachttijden in de reguliere zorg 

Onlangs schreef de NOS over de lange wachttijden in de GGZ, waardoor de werknemer vaker naar de bedrijfspsycholoog gaat. De reguliere geestelijke gezondheidszorg heeft al langere tijd te kampen met problemen. Voor veel werknemers ie kampen met stress, burn-out of andere psychische klachten betekent dit dat zij langere tijd moeten wachten voordat ze geholpen kunnen worden. 

Werkgevers zien dat iemand voor een langere tijd thuis laten zitten op de langere termijn duurder uitpakt dan snel de juiste hulp zoeken. Dit heeft een impact op de werknemer, maar ook op de productiviteit binnen de organisatie. Daarom zoeken steeds meer bedrijven naar een alternatieve vorm van hulpverlening.  

Psychologische zorg via de werkgever 

Om het welzijn van werknemers te ondersteunen en om langdurige uitval te voorkomen, bieden werkgevers tegenwoordig psychologische zorg via bedrijfspsychologen of speciale trajecten bij een particuliere psycholoog. Deze psychologen werken vaak preventief en bieden therapie voor werk gerelateerde problemen. Doordat zij direct via de werkgever worden ingeschakeld, kunnen werknemers meestal sneller geholpen worden dan via de reguliere GGZ.  

Balans tussen preventie en zorg 

Het aanbieden van psychologische zorg via de werkgever kan helpen om verzuim en langdurig uitval te voorkomen. Toch is het belangrijk dat werkgever niet als vangnet fungeren voor de tekorten in de reguliere zorg. Het is van belang om preventief te investeren in het welzijn van werknemers. Dit kan door het creëren van een gezonde werkomgeving, het stimuleren van open gesprekken over mentale gezondheid en het aanbieden van trainingen gericht op stressmanagement.  

De lange wachttijden in de reguliere zorg dwingen werknemers en werkgevers steeds vaker om een beroep te doen op bedrijfspsychologen. Bij Psycholoog.ml bieden we speciale trajecten aan voor werknemers. Via een online traject helpen we jouw werknemer binnen korte tijd weer verder.

Hier kan je meer lezen over onze werkwijze. Als je jouw werknemers wilt helpen door ze een psychologentraject aan te bieden, kan je vrijblijvend contact opnemen met psycholoog.nl. Dit doe je door een gratis adviesgesprek in te plannen of direct contact op te nemen met ons aanmeld- en adviesteam. 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

De gevolgen van liegen op de lange termijn

(22-10-2024)

Als we liegen, denken we vaak niet na over de de lange termijn effecten. Deze gevolgen kunnen erg ingrijpend zijn. Lees er hier meer over! Lees verder

Hybride Werkculturen

(21-10-2024)

Ontdek hoe hybride werkculturen flexibiliteit en autonomie bevorderen, maar ook uitdagingen zoals sociale isolatie en balans met zich meebrengen, en wat dit bet… Lees verder

Het Weekend Effect: Bouw Mentale Kracht op in Korte Tijd

(14-10-2024)

Gebruik je weekend slim met bewuste rust, reflectie en activiteit om jezelf mentaal op te laden en sterker de week in te gaan. Ontdek hoe je met kleine aanpassi… Lees verder

Waarom psychologische veiligheid in een team essentieel is

(11-10-2024)

Wanneer teamleden zich veilig voelen om vragen te stellen en ideeën voor te stellen, heeft dit een positief effect op de prestaties en de mentale gezondheid van… Lees verder