Langzaam wordt het lente in ons land. Tijd voor een lenteschoonmaak! We denken hierbij vaak alleen een fysieke schoonmaak, maar je kunt deze gelegenheid ook gebruiken om mentale rommel op te ruimen. Lees in deze blog hoe je dit kan doen! 

Innerlijke lenteschoonmaak 

De lente staat in het teken van een grote schoonmaak. We denken hierbij vaak aan het opruimen van fysieke rommel, maar je kunt een lenteschoonmaak ook betrekken op je mentale gezondheid. Je kunt bijvoorbeeld verschillende bronnen van stress identificeren. Net zoals je je huis opnieuw organiseert, kun je je innerlijke huishouding ook opnieuw organiseren. Maar hoe begin je een mentale lenteschoonmaak?  

Zo ruim jij je mentale rommel op 

Identificeer de bronnen van stress en zorgen 

Je mentale gesteldheid kan beïnvloed worden door stressoren. Dit kunnen zorgen zijn over bijvoorbeeld een familielid, financiën of relatieproblemen. Door deze bronnen van stress te identificeren, krijg je meer inzicht in welke delen van je leven je kunt aanpakken. Neem de tijd om deze zaken te benoemen en te erkennen.  

Schrijf je doelen op 

Nu je inzicht hebt in de situaties die je stress bezorgen, kun je doelen opstellen om deze situaties aan te pakken. Probeer realistische doelen op te stellen. Begin bijvoorbeeld bij twee doelen en breidt vervolgens uit. Bedenk ook tussenstappen om je doelen te behalen. Hierdoor worden ze nog concreter en haalbaarder. Voorbeelden van doelen zijn regelmatige lichaamsbeweging of voldoende rust. 

Rond onafgeronde taken af 

Onafgeronde taken zorgen voor onrust in je hoofd. Je kunt het niet afsluiten en het kost energie en tijd om ervoor te zorgen dat je de taken niet vergeet. Door taken af te ronden creëer je rust in je hoofd. Er komt meer ruimte vrij voor nieuwe taken of ontspanning.  

Spreek je gevoel uit 

Een lenteschoonmaak kan een ideaal moment zijn om gevoelens uit te spreken die nog in je gedachten ronddwalen. Denk bijvoorbeeld aan iets wat je dwars zit of waar je boos om bent. Maar ook positieve gevoelens kun je uitspreken. Misschien heb je wel gevoelens voor iemand ontwikkeld en ben je hier veel mee bezig.  

Creëer een fijne omgeving  

Een positieve omgeving zorgt voor een positieve mentale gezondheid. Voeg inspirerende elementen toe zoals planten, kunst of zet muziek op. Je kunt je omgeving ook verbeteren door je te omringen met mensen waar je energie van krijgt.  

Net zoals dat je tijdens een lenteschoonmaak je huis opruimt, kun je tijdens een innerlijke lenteschoonmaak negatieve gedachten en emoties loslaten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van meditatie, gesprekken met iemand die je vertrouwt of journaling. Door bewust aandacht te besteden aan zowel je fysieke als mentale omgeving, kun je veranderingen in je welzijn teweegbrengen.  

Kan jij hulp gebruiken bij jouw innerlijke lenteschoonmaak? Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan vrijblijvend een gratis adviesgesprek in.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Hoe ben je een goede werkgever? Vind het geheim van goed werkgeverschap!

(26-3-2024)

Een goede werkgever is de sleutel tot een gezonde en bloeiende werkomgeving. Lees verder

Hoe vind je de mentale hulp die jij nodig hebt?

(11-3-2024)

Niet elke hulp is passend bij elke klacht. Lees in deze blog over verschillende soorten hulp! Lees verder

Hoe kan ik mijn werkgeluk vergroten?

(7-3-2024)

Werkgeluk is belangrijk om een fijne en productieve werksfeer te creëren binnen een organisatie. Maar hoe kun je je werkgeluk vergroten? Lees verder

Overdracht gevoelens in ons dagelijks leven

(1-3-2024)

Heb je soms last van ongepaste emotionele uitbarstingen? Wellicht zijn dit overdracht gevoelens. Lees verder