Benieuwd naar hoe lichaamsgerichte therapie werkt en wat het voor jou kan betekenen? Lees verder om meer te ontdekken over deze vorm van therapie die de connectie tussen geest en lichaam benadrukt, en hoe het kan helpen bij het versterken van lichaamsbewustzijn, identiteit en autonomie.   

Wat is lichaamsgerichte therapie?   

Lichaamsgerichte therapie is een vorm van therapie waarbij het lichaam centraal staat. Het uitgangspunt is dat de geest en het lichaam een wisselwerking hebben en dat het lichaam de gehele persoon reflecteert. Het is dus een holistische benadering waarbij cognitieve processen, interpersoonlijke relaties en het lichaam worden geïntegreerd. Het doel van lichaamsgerichte therapie is om lichaamsbewustzijn, identiteitsgevoel en autonomie te versterken. Daarnaast kan de omgang met emoties, gedachten en gedrag verbeterd worden. 

Tijdens de therapie wordt gefocust op het ontwikkelen van je bewustzijn over je eigen lichamelijke sensaties. Je kan namelijk geestelijk maar ook lichamelijk gebeurtenissen verwerken. Een voorbeeld van het verwerken van een gebeurtenis op lichamelijk niveau kan zijn dat spanning zich uit in bepaalde lichaamsdelen. Wanneer je je bewust wordt van deze spanningen in je lichaam, kan je de spanning hierna loslaten. Zo wordt de gebeurtenis verwerkt in je geest én je lichaam.  

Hoe werkt lichaamsgerichte therapie?   

Door middel van gesprek en de therapeutische relatie wordt samen met de psycholoog de hulpvraag in kaart gebracht. Naast verschillende gespreksvormen kan de psycholoog gebruik maken van andere technieken om bewuster te worden van je lichaam en om te gaan met je emoties. Voorbeelden van deze technieken zijn:   

Voor wie is lichaamsgerichte therapie?   

Lichaamsgerichte therapie kan ingezet worden voor de behandeling van zowel mentale als fysieke klachten. Vooral bij mensen met Somatisch Onvoldoende Verklaarde Klachten (SOLK) wordt lichaamsgerichte therapie ingezet. Hieronder vallen eigenlijk alle lichamelijke klachten waarvoor geen verklaring gevonden kan worden. In het verleden werd vaak gezegd dat deze onverklaarbare fysieke klachten tussen je oren zouden zitten, maar het is duidelijk geworden dat psychische klachten zich kunnen manifesteren als fysieke klachten. Dan kan lichaamsgerichte therapie hulp bieden.  

Maar lichaamsgerichte therapie kan zeker ook hulp bieden bij andere klachten zoals:  

  • Stress/burn-out klachten, angst, onzekerheid en onrust  
  • Trauma gerelateerde klachten  
  • Vermoeidheid, spanning en andere lichamelijke klachten 

Herken je jezelf in één van deze klachten en wil je hier graag met een psycholoog over praten? Lees hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht 

  

Bronnen:   

https://sblp.nl/lichaamsgeorienteerde-psychotherapie/  

https://vbag.nl/therapievormen/lichaamsgerichte-psychotherapie/ 

 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Sluimerende burn-out: waarom je je uitgeput voelt zonder te veel werkdruk

(8-10-2024)

Een sluimerende burn-out is een vorm van uitputting die zich kan voordoen zonder dat er een direct verband is met hoge werkdruk. Lees er in deze blog meer over! Lees verder

De impact van een burn-out bij jongeren: de prestatiegeneratie in crisistijd

(16-9-2024)

Economische onzekerheden zorgen voor een extra druk op de mentale gezondheid van jongeren. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat betekent het hier en nu in ACT?

(26-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vierde blog alles over het hier en nu. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder