Onderzoek heeft uitgewezen dat de mentale gezondheid van jongeren flink achteruit is gegaan in de afgelopen twee jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht. Maar hoe komt dit precies, en wat kunnen we hieraan doen? 

Triggers voor mentale gezondheid 

Jongeren die opgroeien in deze maatschappij krijgen met een hoop te maken. Zo ervaren zij bijvoorbeeld grote stress rondom de klimaatcrisis, denken zij negatief over hun toekomst en het kopen van een huis en beginnen zij hun volwassen leven vaak al met een enorme (studie)schuld. Dit alles zorgt voor veel stress bij jongeren, waardoor zij de toekomst soms somber inzien. Daarnaast ervaren veel jongeren ook gevoelens van eenzaamheid en weten zij vaak niet bij wie zij met deze gevoelens terecht kunnen.  

Daarnaast hebben jongeren ook een flinke mentale klap gekregen tijdens de lockdowns. In de levensperiode waarin zij zich op dat moment bevonden is het namelijk extra belangrijk om sociale vaardigheden te ontwikkelen en zichzelf te ontdekken.  

Uit recente cijfers van het RIVM is gebleken dat maar liefst 61% van de jongeren mentale klachten ervaarde in het afgelopen half jaar. Daarnaast had ruim een zesde van de jongeren last van suïcidale gedachten. 

De GGZ 

Veel jongeren weten vaak niet waar zij terecht kunnen met hun mentale problemen. De stap om naar de huisarts te gaan is vaak te groot en de wachtlijsten bij de ggz zijn lang. Soms kan dit wel oplopen tot twee jaar wachttijd. Ook ervaren veel jongeren onbegrip van hun ouders/verzorgers, waardoor zij zich niet gehoord voelen. Dit alles kan ertoe leiden dat mentale problemen bij jongeren zich verergeren en zelfs kunnen leiden tot een toename in zelfdodingen.  

Wat kunnen we doen? 

Het is belangrijk om de geestelijke gezondheidszorg laagdrempeliger en toegankelijker te maken voor jongeren. Jeugdorganisaties zoals bijvoorbeeld @ease bieden op een laagdrempelige manier hulp aan jongeren met psychische problemen. Daarnaast is het belangrijk dat we stress zoveel mogelijk wegnemen van jongeren in deze belangrijke periode. Dit kan bijvoorbeeld door het verlagen van de studiedruk op school of opleiding. Verder is het ook belangrijk om jongeren te informeren wat hun mogelijkheden zijn en waar zij terecht kunnen. 

 

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een psycholoog? Het team van Psycholoog.nl helpt je graag verder! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

*Let op: Wij behandelen alleen personen van 18 jaar of ouder. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Brain fog: een ‘mist’ of ‘watten’ in je hoofd, wat betekent dat?

(29-2-2024)

Ontdek in deze blog wat je kunt doen als je last hebt van brain fog! Lees verder

Wat kan de natuur voor jouw mentale welzijn betekenen?

(23-2-2024)

Wat is ecotherapie en wat kan het voor jou betekenen? Lees verder

De psychologie achter roddelen: waarom doen we dit zo graag?

(26-2-2024)

Iedereen roddelt wel eens, maar wat is de functie daarvan? Lees verder

Copingstrategieën uit je kindertijd

(22-2-2024)

Hoe we met een stressvolle situatie omgaan, noemen we een copingstrategie. Deze ontwikkelen we vaak al in onze kindertijd, en hebben op latere leeftijd nog stee… Lees verder