We hebben allemaal weleens het gevoel gehad dat onze geest overuren maakt. Zorgen kunnen zich opstapelen en het voelt alsof we geen oment rust kunnen vinden. In deze blog bespreken we hoe mentale onrust zich vertaalt naar fysieke symptomen en wat je kunt doen om meer rust te vinden.

Wat is mentale onrust?

Mentale onrust is een breed begrip dat verschillende vormen kan aannemen. Het kan variëren van milde gevoelens van zorgen of spanning tot intense stress, angst of zelfs paniekaanvallen. Vaak ontstaat deze onrust door een overvloed aan prikkels, verplichtingen of zorgen die we niet goed kunnen verwerken. Wanneer je hoofd overbelast raakt, kan dat naast mentale onrust ook fysieke symptomen met zich meebrengen.

De fysieke gevolgen van mentale onrust

Je lichaam en geest hebben veel invloed op elkaar. Wanneer je last het van mentale klachten, treden er vaak fysieke symptomen op. Hier zijn enkele veelvoorkomende reacties van je lichaam op mentale onrust:

  1. Hoofdpijn: een van de meest voorkomende fysieke klachten bij mentale onrust is hoofdpijn. Dit wordt ook wel spanningshoofdpijn genoemd. Dit komt door constante spanning in de spieren, vooral rond de schouders en de nek.
  2. Vermoeidheid: mentale onrust kan heel uitputtend zijn. Mentale vermoeidheid vertaalt zich naar een zwaar en uitgeput gevoel in je lichaam. Zelfs na een goede nachtrust kun je je nog moe voelen.
  3. Spanning in je spieren: mentale stress zorgt vaak voor spanning in je spieren. Dit komt doordat het lichaam in een soort vecht-of-vlucht reactie blijft hangen. Langdurige spanning kan leiden tot stijfheid, spierpijn of zelfs rugklachten.
  4. Slaapproblemen: mentale onrust kan het moeilijk maken om in slaap te vallen of om door te slapen. Als je hoofd vol zit met zorgen of gedachten, kan het lastig zijn om te ontspannen en rust te vinden. Het gevolg is dat je minder herstellende slaap krijgt, wat op zijn beurt weer bijdraagt aan je vermoeidheid en stress.
  5. Hartkloppingen en verhoogde hartslag: bij extreme mentale onrust, zoals angst of paniek, kun je een versnelde hartslag ervaren. Dit kan zich uiten in hartkloppingen, een benauwd gevoel op de borst of duizeligheid.

Hoe kun je de cyclus doorbreken?

Hoe meer je je mentaal gespannen voelt, hoe sterker de fysieke symptomen. Het wordt dan ook moeilijker om de geest tot rust te brengen. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om meer tot rust te komen.

  • Mindfulness en ademhalingstechnieken: een effectieve manier om je hoofd en lichaam tot rust te brengen is mindfulness en ademhalingsoefeningen. Langzame, diepe ademhalingen kunnen je helpen om je hartslag te verlagen en je spieren te ontspannen.
  • Lichaamsbeweging: beweging is een van de beste manieren om mentale onrust te verminderen. Het verlaagt het stresshormoon en verhoogt je endorfines. Sporten kan ook helpen om je gedachten te verzetten.
  • Structuur en routines: het creëren van regelmaat in je dag kan mentale onrust helpen verminderen. Structuur geeft je een gevoel van controle en voorspelbaarheid. Door een vast schema aan te houden voor werk, ontspanning en slaap geef je je brein ruimte om te ontspannen.

Mentale onrust is dus niet alleen een mentaal probleem, het heeft directe fysieke gevolgen die je algehele welzijn kunnen beïnvloeden. Hoofdpijn, vermoeidheid en spierspanning zijn slechts enkele voorbeelden van hoe je lichaam reageert op onrust. Soms kan het nuttig zijn om hier professionele hulp voor te zoeken. Bij Psycholoog.nl kunnen we je handvaten bieden om met mentale onrust om te gaan.

Neem gerust contact op met ons aanmeld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken. Dit kan door ons direct te bellen op  085 273 3339 of plan een vrijblijvend adviesgesprek in.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Licht in Donkere Tijden

(17-10-2024)

Ontdek hoe je tijdens de donkere maanden het licht kunt vinden – van het benutten van daglicht en beweging tot het versterken van je mentale welzijn. Lees verder

Het Weekend Effect: Bouw Mentale Kracht op in Korte Tijd

(14-10-2024)

Gebruik je weekend slim met bewuste rust, reflectie en activiteit om jezelf mentaal op te laden en sterker de week in te gaan. Ontdek hoe je met kleine aanpassi… Lees verder

Waarom psychologische veiligheid in een team essentieel is

(11-10-2024)

Wanneer teamleden zich veilig voelen om vragen te stellen en ideeën voor te stellen, heeft dit een positief effect op de prestaties en de mentale gezondheid van… Lees verder

De Schaduwzijde van Succes

(10-10-2024)

Succes najagen lijkt de sleutel tot geluk, maar te veel focus op presteren kan juist het tegenovergestelde bereiken. Ontdek hoe het streven naar meer soms ten k… Lees verder