Angst is een normale emotie die we allemaal wel eens ervaren. Het kan ons waarschuwen voor gevaarlijke situaties en ons helpen om alert te blijven. Echter, wanneer angst onze dagelijkse bezigheden en kwaliteit van leven begint te beïnvloeden zonder dat er sprake is van werkelijk gevaar, kan het als niet-functioneel worden beschouwd. Lees er in deze blog meer over en hoe je er mee om kan gaan! 

Wat is niet-functionele angst? 

Niet-functionele angst verwijst naar een staat van angst die niet proportioneel is aan de situatie of niet in verhouding staat tot het daadwerkelijke gevaar. Binnen de psychologie wordt dit ook wel een angststoornis genoemd.  

Niet functionele angst kan variëren van sociale angst tot specifieke fobieën, zoals angst voor spinnen, tot hypochondrie en algemene angst met overmatig piekeren. Het kan zich manifesteren als constante zorgen, overmatige angstgevoelens, en zelfs paniekaanvallen zonder aanwijsbare reden. Deze gevoelens brengen vaak intense angst en stress met zich mee, die het dagelijks leven negatief beïnvloeden.  

Ongeveer 20% van de volwassenen onder de 65 jaar heeft ooit last gehad van een angststoornis, waardoor het een van de meest voorkomende psychische aandoeningen is. 

Hoe ontwikkelt niet-functionele angst zich?   

Een zogenoemde angststoornis ontwikkelt zich door uitlopende redenen. Denk bijvoorbeeld aan het gezin waarin iemand opgroeit. Als één van de ouders erg angstig is dan wordt dit vaak door de kinderen overgenomen. Daarnaast kan een angststoornis zich ontwikkelen door een slechte ervaring. Iemand die bijvoorbeeld als kind is gebeten door een hond kan hierna bij alle honden angstig worden. Bovendien speelt het gevoel voor eigen vermogen om met een bepaalde situatie om te gaan een rol. Iemand met weinig vertrouwen in eigen kunnen zullen sneller de situatie vermijden die veel angst opbrengt waardoor de angst in stand wordt gehouden.   

Wat zijn de symptomen van niet-functionele angst?  

Het herkennen van de symptomen van niet-functionele angst is een belangrijke eerste stap om ermee om te gaan. Deze symptomen kunnen variëren van persoon tot persoon, maar kunnen onder meer zijn:  

 • Trillingen  
 • Hartkloppingen  
 • Hyperventileren 
 • Zweten  
 • Benauwdheid  
 • Droge mond  
 • Benauwdheid  
 • Buikpijn  
 • Flauwvallen 
 • Verwardheid  
 • Gevoel van gek worden, doodgaan of verliezen van controle.  

Deze klachten zijn ontzettend vervelend waardoor de meeste mensen hetgeen zullen vermijden dat zoveel angst oproept. Iemand met bijvoorbeeld hoogtevrees vermijdt het komen op grote hoogtes.   

Wat zijn klachten die veroorzaakt worden door angst op de lange termijn?  

Als je lange tijd veel last hebt van angst, kan dit op de lange termijn gevolgen hebben voor je mentale gezondheid. Klachten die je dan kunt ervaren zijn:  

 • Piekeren
 • Vermoeidheid
 • Slaapproblemen  
 • Rusteloosheid  
 • Concentratieproblemen  
 • Gespannenheid/nervositeit 
 • Eetproblemen   

Tips voor omgaan met angst 

Leven met overmatige angst kan zeer vermoeiend en uitdagend zijn. Hier zijn enkele suggesties die kunnen helpen om er beter mee om te gaan: 

 1. Zoek steun: praat erover, zodat je er niet alleen mee hoeft te worstelen. 
 2. Zorg voor een gezonde levensstijl: beweeg regelmatig en eet gezond.  
 3. Probeer mindfulness en ontspanningsoefeningen: zo kun je leren om beter om te gaan met negatieve gedachten die vaak samengaan met angst. 
 4. Beheer je slaaproutine: zorg voor een goede slaaphygiëne door een regelmatig slaapritme aan te houden. Ook kun je voor het slapengaan ontspannende activiteiten doen, zoals lezen, en je activiteit op elektronische apparaten verminderen.  
 5. Zoek professionele hulp: een psycholoog kan je helpen om te gaan met je angsten.  
 6. Ga je angst niet uit de weg: door jezelf bloot te stellen aan situaties die angst veroorzaken en te ervaren dat de gevreesde uitkomst vaak niet plaatsvindt, vermindert je angst.  

Belemmeren jouw angsten je zodanig dat je hier last van hebt in het dagelijks leven? Dan is het belangrijk om hier psychologische hulp bij te zoeken. Bekijk hier wat Psycholoog.nl voor jou kan betekenen. Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

 

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.  

 

Referenties:  

Omgaan met angst – 8 nuttige tips. (2016, 21 juni). Ggznieuws.nl. Geraadpleegd op 7 februari 2022, van https://www.ggznieuws.nl/omgaan-angst-8-nuttige-tips/   

Oorzaken van angst – GGZ Groep. (z.d.). Ggz groep geestelijke gezondheidszorg. Geraadpleegd op 7 februari 2022, van https://www.angst.nl/angst/oorzaken-van-angst   

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Stoppen met alcohol drinken: de psychologische voordelen

(18-7-2024)

Mensen lijken zich bewuster te zijn van de gevolgen van alcoholgebruik. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder

Narratieve therapie: het herschrijven van jouw verhaal

(4-7-2024)

Het herschrijven van je verhaal kan je helpen om een nieuw perspectief te zien. Lees hier wat narratieve therapie kan doen. Lees verder