Werkstress is de laatste jaren een erg actueel thema. Steeds meer mensen voelen zich overbelast op hun werk. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zowel op het werk als in je privéleven. Dit kan tot uiting komen door verschillende symptomen. Wanneer je overbelast bent, kan het helpend zijn om dit aan te geven op je werk. Hoe je dit kan doen, lees je in deze blog.  

Hoe weet ik dat ik overbelast ben?  

Bijna iedereen voelt zich wel eens gestrest op werk. Dit kan komen door dingen die je op je werk meemaakt, maar ook door problemen in je privéleven. Werkstress is niet per se slecht. We hebben een bepaalde hoeveelheid stress nodig om in een flow te komen. Wanneer je te veel stress ervaart, kan het voelen alsof je overbelast bent. Dit kun je herkennen aan een aantal symptomen die hieronder worden beschreven:  

Dit zijn enkele voorbeelden van symptomen die je kan ervaren als je overbelast bent, maar er zijn er nog meer. Het verschilt per persoon hoe de klachten zich uiten en op welk moment iemand zich overbelast voelt.  

Hoe geef je dit aan? 

Wanneer je overbelast bent, kan het best lastig zijn om dit aan te geven. Vaak duurt het even voordat je zelf kunt accepteren dat je overbelast bent. Sommige mensen willen niet toegeven dat ze rust moeten nemen of hebben het gevoel dat ze niet de ruimte hebben om te rusten. Hieronder worden een aantal tips gegeven over hoe je kunt aangeven dat je overbelast bent:  

  • Bespreek het met iemand die je vertrouwt: als je je gestrest voelt, kan het helpend zijn om hierover te praten met iemand die je vertrouwt. Dit kan een collega zijn, maar ook je partner of een vriend(in). Het kan fijn zijn om je zorgen te uiten naar iemand die bereid is om naar je te luisteren en wellicht advies te geven als je dit nodig hebt.  
  • Denk na over je behoeftes: voordat je in gesprek gaat over je klachten, kan het handig zijn om na te denken over je behoeftes. Wat zou je graag willen veranderen? Wil je minder werken? Of ben je niet meer gelukkig op je huidige werk? Het kan ook zijn dat de problemen hun oorzaak vinden buiten het werk. Wanneer je je behoeften duidelijk op een rijtje hebt, kun je vervolgens verdere beslissingen maken over hoe je verder kan gaan.  
  • Bespreek het met je leidinggevende of baas: Wanneer je je overbelast voelt op werk, is het belangrijk om dit bespreekbaar te maken. Als je leidinggevende of baas kennis heeft van jouw klachten, kunnen er stappen worden gezet om jou te helpen. Bij sommige bedrijven kun je via het werk in contact komen met een psycholoog die je kan helpen met je stressklachten. Ook kan je leidinggevende of baas meedenken in andere oplossingen die ervoor zorgen dat je minder overbelast bent.  

 

Wanneer je overbelast op je werk bent, kan je tegen verschillende problemen aan lopen. Bij Psycholoog.nl kunnen we je helpen bij bijvoorbeeld stressklachten. Lees hier meer over onze werkwijze of plan een adviesgesprek om de mogelijkheden te bespreken. Je kunt ook direct contact met ons  aanmeldteam opnemen. Het is mogelijk om als werkgever je werknemers aan te melden bij Psycholoog.nl. Neem contact op met een van onze werknemers om de mogelijkheden te bespreken.  

Meer blogs lezen? Ga terug naar het overzicht.

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Ik ben op zoek naar mentale ondersteuning; wat zijn de mogelijkheden?

(7-6-2024)

Het is belangrijk dat je de stap zet om hulp te zoeken als je die nodig hebt. Psychische klachten zijn behandelbaar, en er bestaan veel mogelijkheden om je te o… Lees verder

Psycholoog Eline vertelt over de Week van de Mentale Gezondheid

(5-6-2024)

Deze week (van 3 tot en met 8 juni) is het de Week van de Mentale Gezondheid. Wat houdt dit in en waarom is het belangrijk? Lees er meer over in deze blog. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is de self-fulfilling prophecy?

(30-5-2024)

In de psychologie wordt vaak gesproken over de self-fulfilling prophecy. Wat is dat precies en hoe kun je dit bewust herkennen en inzetten voor verandering? Lee… Lees verder

De rol van geur in de mentale gezondheidswereld: aromatherapie

(28-5-2024)

Aromatherapie, waarbij essentiële oliën worden ingeademd of op de huid worden aangebracht, kan positieve effecten hebben op zowel lichamelijk als mentaal welzij… Lees verder