Wat is onzekerheid in het kort?

 • Onzekerheid is het gevoel van twijfel over jezelf.
 • Je twijfelt of dat je dingen wel goed doet. Die twijfel kan over van alles gaan.
 • Onzekerheid komt door een laag zelfvertrouwen.
 • Een slechte hechting met je ouders kan onzekerheid. veroorzaken.
 • Door meer zelfwaardering, kan je onzekerheid afnemen.

Wat is onzekerheid?

Onzekerheid is het gevoel van twijfel over jezelf, of dat je de dingen wel goed doet. Onzekerheid komt door een laag zelfvertrouwen.

Iedereen twijfelt wel eens ergens over, maar soms kan het erg in de weg zitten. Als je onzeker bent, twijfel je. Je kan twijfelen over een beslissing. Bijvoorbeeld: zal ik met mijn klasgenoten mee de stad ingaan? Of zal ik thuisblijven vanmiddag? Beide opties hebben voor- en nadelen. Je moeder en vrienden of vriendinnen vinden daar ook nog eens wat van. Maar je kunt ook twijfelen aan jezelf, bijvoorbeeld:

 • Wie ben ik / Wat wil ik?
 • Kan ik dat wel?
 • Wat vinden anderen van mij?
 • Vinden anderen mij wel leuk?

Al die twijfels over jezelf en je beslissingen noemen we onzekerheid. Een belangrijk element bij onzekerheid is je zelfwaardering of zelfvertrouwen. Wat vind je van jezelf en je beslissingen? Ben je blij met jezelf of kijk je negatief naar jezelf?

Wat zijn kenmerken van onzekerheid?

Onzekerheid kán alleen een gevoel zijn. Soms leidt het echter tot andere klachten zoals:

 • Somberheid. Je beleeft weinig plezier meer aan activiteiten;
 • Angst. Je gaat liever allerlei situaties uit de weg;
 • Sociale angst. Je gaat situaties met andere mensen uit de weg;
 • Faalangst. Je bent bang om niet te presteren tijdens een proefwerk of een sportwedstrijd;
 • Eenzaamheid. Je hebt weinig vrienden en zit daar mee.

Wat zijn oorzaken van onzekerheid?

Onzekerheid kan verschillende oorzaken hebben. De relatie met je ouders bepaalt in grote mate hoe je over jezelf denkt. Een veilige hechting op jonge leeftijd zorgt voor minder onzekerheid op latere leeftijd. Een veilige hechting houdt in dat je je gewaardeerd voelt door je ouders. Je hebt het gevoel dat ze jou belangrijk vinden en ze houden van je. Ook beschouw je je ouders als betrouwbaar. Je kunt bij je ouders terecht, ze vertellen jouw geheimen niet door en ze komen hun afspraken met je na. Wanneer je ouders echter negatief over jou zijn, of wanneer ze afspraken steeds niet nakomen, is de kans heel groot dat je ook negatief over jezelf denkt. Je kunt gaan denken dat je het blijkbaar niet waard bent. Zonder veilige hechting is de kans dus groter dat je minder zelfvertrouwen hebt, en onzeker wordt.

Ook heeft pesten een grote negatieve invloed op hoe je over jezelf denkt. Je twijfelt waarom je gepest wordt: anderen vinden je dus niet leuk genoeg? Vaak is echter de pester zelf heel erg onzeker! Helaas gebruikt hij een slachtoffer om ‘stoer te doen’, om zijn eigen onzekerheid te verbergen. Met meer zelfvertrouwen kun je weerbaarder worden tegen pesters. Het is dus belangrijk aan je zelfvertrouwen te gaan werken, dit kan met behulp van een psycholoog.

Hoe wordt onzekerheid behandeld?

Veel jongeren zijn wat onzeker tijdens hun puberteit of adolescentie. Sommige vraagstukken zijn nu eenmaal ingewikkeld. Bij een beetje onzekerheid is er geen reden om naar een psycholoog te gaan. Als je echt zó onzeker bent of te negatief bent over jezelf dat je sociale leven eronder lijdt, is het raadzaam hulp te zoeken. Door middel van cognitieve gedragstherapie kun je positiever leren denken en doen. Je leert bijvoorbeeld:

 • Waar ben ik trots op?
 • Waar krijg ik een goed gevoel van?

Wil je meer weten? Lees meer over deze klacht in onze artikelen

Meerdimensionaal evalueren om negatieve opvattingen te nuanceren

(19-4-2024)

Hoewel het wel zo lijkt, zijn de opvattingen die we hebben over onszelf niet altijd juist. Lees hier hoe je meer nuance kunt aanbrengen in de negatieve opvattin… Lees verder

Wensdenken: zijn angstige en onzekere mensen optimistischer?

(19-4-2024)

Onzekere en angstige mensen zijn vaak optimistischer door het zogenaamde wensdenken. wat is het? En wat betekent het? Lees verder

Wat is de kracht van nieuwsgierigheid?

(18-4-2024)

Lees hier meer over de zoektocht naar het onbekende. Lees verder

Thanatofobie: angst voor de dood

(17-4-2024)

Heb jij last van intense angst voor de dood en beïnvloedt dit jouw leven? Lees in deze blog meer over wat het is en hoe je het kan behandelen. Lees verder