Wat zijn paniekaanvallen? 

Wanneer je opeens een hevige angst ervaart die je overspoelt en binnen enkele minuten een piek bereikt noemen we dit ook wel een paniekaanval. Vaak gaat dit samen met vervelende lichamelijke sensaties zoals trillen, hartkloppingen of hyperventileren. Een paniekaanval kan je erg overvallen doordat er geen duidelijke aanleiding aan vooraf gaat. Het lijkt je allemaal ineens uit het niets te overkomen. We spreken van een paniekstoornis als je vaker zulke paniekaanvallen hebt op onverwachte momenten. Mensen met een paniekstoornis zijn hier dan ook veel mee bezig doordat ze bijvoorbeeld bezorgd zijn over nieuwe paniekaanvallen of bepaalde situaties vermijden naar aanleiding van deze paniekaanvallen. Een veelgebruikte behandelmethode voor een paniekstoornis is exposure therapie. Daarnaast kunnen mindfulness oefeningen ook handvaten bieden, daarover in deze blog meer.  

Wat is mindfulness? 

Mindfulness is een manier om beter om te gaan met stress, spanning en andere klachten. Tijdens mindfulness sta je bewust stil bij de zintuigen, emoties en gedachten die je ervaart op dat moment. Het kan er uiteindelijk voor zorgen dat je jouw aandacht beter kan reguleren. In het dagelijks leven kan het soms lastig zijn om zonder oordelen bewust te zijn van wat je allemaal ervaart, mindfulness kan je hierbij helpen. Zo leer je bewuster te leven. Door een bewustere levensstijl kan het zo zijn dat je ineens mogelijkheden en kansen ziet die je voorheen nog niet zag. Dit brengt je tot nieuwe inzichten. Mindfulness betreft bewustzijn, aandacht en herinneren. De oefeningen die je kan doen zijn dan ook op deze drie betekenissen gericht.  

Mindfulness oefeningen voor als je last hebt van paniekaanvallen  

Voel jij een paniekaanval aankomen, dan kun je proberen deze te overwinnen door middel van mindfulness oefeningen. De oefeningen leren jou om je eigen psychische en lichamelijke reacties te herkennen, waardoor je vervolgens kan beseffen dat dit allemaal een reactie is op de angst die je ervaart. Hieronder delen wij vier oefeningen die je in het dagelijks leven kan toepassen om paniekaanvallen te laten minderen: 

  • Let op je ademhaling: voel je eigen ademhaling door er extra op te letten. Volg dan waar deze adem heen gaat; adem je door je buik of voel je de zuurstof door je neus heen gaan? Focus hier volledig op. Zodra je merkt dat andere gedachten weer in je hoofd opkomen die niet met je adem te maken hebben, zorg je ervoor dat je weer met je aandacht teruggaat naar de ademhaling.  
  • Geduldig wachten: de hele dag door hebben we altijd maar haast. Wanneer we ergens op moeten wachten, in de rij staan of ergens naartoe reizen. Op dat soort momenten pak je snel je telefoon erbij om de tijd te doden. Doe dit juist niet, ben je ervan bewust dat je wacht en kijk om je heen. Blijf met je aandacht bij het wachten en ervaar alle geluiden. Dat brengt minder stress met zich mee waardoor een paniekaanval zich ook minder snel voordoet.  
  • Mindful eten; tijden het eten zijn we vaak met veel andere gedachten bezig. Zorg ervoor dat je in stilte eet, leg je telefoon weg of zet je tv uit. Vervolgens ga je langzaam de maaltijd eten, waarbij je erg grondig kauwt en ondertussen focust op de textuur, de smaak en wat voor werking het voedsel kan hebben.  
  • Voel je voeten; richt je aandacht naar je voeten toe. Beweeg ze niet, maar probeer ze afzonderlijk te voelen. Focus je hierbij op je tenen, ga die 1 voor 1 langs en probeer deze te onderscheiden van elkaar. Voel of je voeten warm, of koud zijn en welke textuur er tegen ze aan zit (sokken, schoenen).  

Ben jij op zoek naar een psycholoog of coach die jou kan helpen met paniekaanvallen door middel van mindfulness? Bij Psycholoog.nl zit jij aan het juiste adres! Neem vrijblijvend contact op met ons aanmeldteam of plan een gratis adviesgesprek in.  

Bel ons op 085 273 3339 of stuur een bericht via Whatsapp naar 06 4851 6543. 

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Psycholoog Eline vertelt: wat betekent het hier en nu in ACT?

(26-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze vierde blog alles over het hier en nu. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is acceptatie (ACT)?

(19-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze derde blog alles over acceptatie. Lees verder

Stoppen met alcohol drinken: de psychologische voordelen

(18-7-2024)

Mensen lijken zich bewuster te zijn van de gevolgen van alcoholgebruik. Lees verder

Psycholoog Eline vertelt: wat is defusie?

(12-7-2024)

In de blogserie over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) leer je alles over deze therapievorm. Lees in deze tweede blog alles over defusie. Lees verder