Wanneer je bij je partner bent, voel je je volledig overtuigd van de liefde die tussen jullie beiden bestaat. Het straalt uit in alles wat jullie doen! Maar zodra je niet meer in de nabijheid van je partner bent, beginnen er allerlei gedachten door je hoofd te spoken. Vragen zoals: ‘houdt mijn partner wel genoeg van mij?’ ‘Gaat mij partner mij verlaten?’ ‘Vindt mijn partner mij wel echt leuk?’. Herken je dit? Dan kan het zijn dat je moeite hebt met emotionele permanentie. 

Wat is emotionele permanentie?  

Emotionele permanentie houdt in dat je je bewust bent van en erop vertrouwd dat je geliefden van je houden zelfs in hun afwezigheid. Het is het vertrouwen dat emoties blijven bestaan, zelfs als ze niet worden waargenomen. Bijvoorbeeld het gevoel hebben dat je partner van je houdt, zelfs als jullie niet bij elkaar zijn. 

Het hebben van dit gevoel is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommige mensen hebben moeilijkheden met emotionele permanentie. Het kan lastig zijn om vast te houden aan het gevoel dat een geliefde van hen houdt, wanneer die geliefde niet aanwezig is, of wanneer er een situatie heeft plaatsgevonden die hen doet twijfelen aan die liefde (bijvoorbeeld tijdens een ruzie).  Mensen die moeite hebben met emotionele permanentie kunnen last hebben van een angst van verlating en constante behoefte hebben aan bevestiging. Tekort aan emotionele permanentie is zichtbaar in een angstige hechtingsstijl en borderline persoonlijkheidsstoornis 

Wat zijn mogelijke signalen dat je problemen ervaart met emotionele permanentie?  

  • Je hebt behoefte aan constante bevestiging en geruststelling om geliefd te voelen: Je kan moeite hebben om geliefd te voelen op momenten dat je geliefden niet in de buurt zijn. Je kan je onzeker en ongeliefd voelen, waardoor je constant bevestiging zoekt dat je partner echt van je houdt en dat jullie relatie niet in gevaar is.  
  • Je kan niet voorstellen dat twee emoties naast elkaar kunnen bestaan: het kan lastig zijn voor je om je voor te stellen dat iemand boos op je kan zijn, maar tegelijkertijd ook van je kan houden.  
  • Als je niet in de buurt van je geliefde bent, kan je last hebben van veel angst: Je kan je enorm angstig voelen, wanneer je niet in de buurt van je geliefde bent. Wanneer je weer bij je partner bent, voel je je weer normaal.  
  • Moeite hebben met het reguleren van emoties 
  • Wanneer je verdrietig voelt, kun je je niet meer herinneren hoe het voelt om gelukkig te zijn.  

Ervaringen uit de vroege jeugd en emotionele permanentie  

Ervaringen uit de vroege jeugd kunnen een rol spelen bij een gebrek aan emotionele permanentie. Onze vroege ervaringen beïnvloeden hoe we bepaalde emoties waarnemen. Het kan zijn dat je bent opgegroeid in een omgeving, waarin emotionele stabiliteit niet vanzelfsprekend was. De liefde van je ouders kon wisselend zijn. Als gevolg kan je minder vertrouwen hebben in stabiliteit van emoties van anderen ten opzichte van jou. 

Het kan best lastig zijn om een gebrek aan emotionele permanentie te hebben. Het ervaren van veel angst in afwezigheid van je geliefde kan in de weg staan van je leven. Daarnaast kan het problemen in je relatie veroorzaken. Wil je geholpen worden? Plan dan een gratis adviesgesprek in of neem direct contact op met ons aanmeld- en adviesteam om de mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs lezen? Klik dan hier.   

Wil je meer weten? Lees meer over dit onderwerp in onze artikelen

Jaloezie: wat betekent het en hoe kom je er vanaf?

(16-4-2024)

Jaloezie is niet per definitie slecht, maar het kan wel zorgen voor problemen wanneer er niet goed mee wordt omgegaan. Het kan een negatief effect hebben op jou… Lees verder

Scheiden: hoe je pak dat het beste aan?

(29-3-2024)

Een scheiding is nooit makkelijk, maar wat maakt het proces iets dragelijker? Lees verder

Hoe ben je een goede werkgever? Vind het geheim van goed werkgeverschap!

(26-3-2024)

Een goede werkgever is de sleutel tot een gezonde en bloeiende werkomgeving. Lees verder

Wat is Emotion Focused Therapy (EFT) en hoe kan het helpen?

(22-3-2024)

Ontdek hoe Emotion Focused Therapy je kan helpen om meer in contact te komen met je emoties en daardoor beter te functioneren in je dagelijks leven! Lees verder